Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_938617c95af1b91b817552e6a9ae53e5, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Puvuntakin hinta puhutti Britannian pääministeriehdokkaiden väittelyssä – ehdokkaiden ensimmäinen tv-kohtaaminen oli piikittelyä puoli ja toisin – Uutisalue

Puvuntakin hinta puhutti Britannian pääministeriehdokkaiden väittelyssä – ehdokkaiden ensimmäinen tv-kohtaaminen oli piikittelyä puoli ja toisin

Britannian pääministerikisa käynnistyi todenteolla maanantaina ensimmäisellä tv-väittelyllä BBC:n erikoislähetyksessä.

Britannian entisellä valtiovarainministeri Rishi Sunakilla ja ulkoministeri Liz Trussilla on edessään vaikea urakka, kun noin 170 000 konservatiivia pitää vakuutta omasta kelpoisuudestaan uudeksi pääministeriksi.

BBC:n maanantai-illan keskustelu antoi esimakua siitä, millaista väittelyä elokuun aikana nähdään.

Väittelyn sävy oli aika-ajoin piikittelevä, mutta englantilaiseen tapaan osapuolet puhuivat kunnioittavasti ja muistivat osoittaa ihailua toisilleen.

Silti väittelystä ei puuttunut likapyykin esittelyä ja ivaa.

Esimerkiksi Sunakin puvun hinnasta keskusteltiin väittelyn aikana.

Trussin kannattaja sekä digitaali-, kulttuuri-, media- ja urheiluministeri Nadine Dorries oli kirjoittanut aiemmin Twitterissä, että Sunakin puvuntakki maksoi 3 500 puntaa, eli noin 4 000 euroa ja Prada-merkkiset tossut melkein 500 euroa.

– Minun on myönnettävä, että olen poistanut Twitterin puhelimestani. En välitä siitä, kuinka kalliita muiden vaatteet ovat. Itse asiassa, mielestäni Rishi pukeutuu hienostuneesti, Truss kommentoi diplomaattiseen sävyyn.

Kohteliaasta ulosannista huolimatta kyseessä oli piikki Sunakin suuntaa. Nimittäin Trussin korvakorut, joista myös keskusteltiin aiemmin väittelyn aikana, maksoivat 4,50 puntaa, eli viisi euroa.

Väittelyn suurin anti: Ehdokkailla vastaiset näkemykset talouspolitiikasta

Elinkustannusten nousu kummittelee Britanniassa. Inflaation lisäksi Britannian taloutta painaa alas koronaviruksen aiheuttamat menot.

Truss olisi valmis ottamaan käyttöön veroalennuksia, valtionlainaa ja luopumaan väliaikaisesti vihreästä siirtymästä, jotta elinkustannusten jatkuva kasvu saataisiin hillittyä.

Sunakin mukaan Trussin suunnitelma ajaisi “miljoonat ihmiset kurjuuteen”. Lisäksi se maksaisi konservatiiveille seuraavat vaalit.

Truss yritti selventää väittelyssä, että suunnitelmien mukaaan Britannia alkaisi maksaa velkaansa pois jo kolmen vuoden kuluttua, mutta Sunak keskeytti hänet.

Sunakin mukaan Trussin veroalennuksen seurauksena talouteen syntyisi 40 miljardin punnan kokoinen lovi ja lainan maksajiksi joutuisivat tulevat sukupolvet.

Sunak vihjasi, että Trussin ajama politiikka ei ole konservatiivien arvojen mukaista ja yksinkertaisesti vastuutonta.

– Risihi se ei pidä paikkansa, intti väliin Truss.

Myöhemmin illalla Trussin kannattajakunta oli keskustelun sävystä tuohtunut. Sunakin puhetyyli leimattiin “miesselittämiseksi”, kertoo brittiläinen bulevardilehti Mirror.

Sunakin tukijat kiistivät asian.

Brexit-näkemyksillä mitataan ehdokkaiden konservatiivikelpoisuutta

Konservatiivien brexit-pakkomielle ja vaikea EU-suhde on jo vuosia värittänyt puolueen politiikka.

Brexit-näkemyksillä piikiteltiin myös manantain väittelyssä. Sunak muisti nostaa esiin Trussin taannoiset brexit-näkemykset.

Truss vastusti aikanaan brexitiä, mutta muutti mieltään myöhemmin. Sunak taas kampanjoi brexitin puolesta jo vuonna 2016.

– Ehkä opin siitä jotain, Truss puolustautui väittelyssä.

Truss taas käytti Sunakia vastaan brexit-ajan tuttua retoriikkaa. Trussin mukaan Sunakin politiikka on liioittelevaa ja perustuu pelotteluun.

Britannian brexit-keskustelu tiivistyy aika-ajoin keskusteluun Doverin ja Folkestonen raja-asemista. Myös väittelyssä puhuttuun EU-eron kurjasta puolesta, eli Doverin raja-aseman rekkajonoista ja kesän matkustuskaaoksesta.

Viime viikolla tuhannet lomailijat joutuivat odottamaan tuntikausia rajanylitystä matkalla Ranskaan.

BBC:n väittelyssä molemmat ehdokkaat vakuuttivat, että EU-erolla ei ole mitään tekemistä Doverin matkustuskaaokseen kanssa.

Sunakin ja Trussin väitteet eivät kuitenkaan kestäisi tarkempaa tarkastelua. Asiantuntijoiden mukaan pakolliset passintarkastukset ovat hidastaneet kulkemista raja-asemien yli.

Ulkopolitiikassa piikiteltiin Kiinalla

Pääministerikisan ehdokkaiden on odotettu jatkavan Britannian nykyistä ulkopoliittista linjaa. Moni asia on kuitenkin muuttunut maailmassa sen jälkeen, kun Boris Johnson nousi pääministeriksi vuonna 2019.

Kansainvälinen politiikka on myllerryksessä, kun Venäjä käy sotaa Ukrainassa ja Kiina kiristää otettaan Taiwanista ja Hongkongista. Lisäksi kytevä energiakriisi laittaa kansainväliset suhteet uuteen asentoon.

Sunak muisti mainita, että Kiinan taloudellinen ylivalta on myös turvallisuusuhka. Ulkoministeri Truss on taas Sunakin mielestä ollut itse raivaamassa tietä Kiinaa varten Pekingiä myötäilevällä politiikallaan.

Truss vastasi, että Venäjän aiheuttamasta energiakriisistä on otettava opiksi ja Kiina-riippuvuudesta on pyristeltävä eroon.

Kumpikaan ei ottanut kantaa siihen, mitä irrottautuminen maailman toiseksi suurimmasta taloudesta tarkoittaisi Britannialle käytännössä.

Sen sijaan Ukrainan suhteen pääministerikisan ehdokkailla oli selkeä näkemys. Kumpikin seisoi hallituksen nykyisen linjauksen takana: sotilaallinen osallistuminen Ukrainan sotaan on poissuljettu vaihtoehto.

Väittelyn antikliimaksi: Ilmastonmuutos

Brittilehti The Guardianin mukaan keskustelu ilmastonmuutoksesta oli väittelyn heikoin kohta.

Kumpikaan ehdokas ei tarjonnut konkreettisia poliittisia ratkaisuja ilmastokriisin torjumiseen. Molemmat korostivat yksilön omia valintoja ja innovaatioiden merkitystä.

Sunak sanoi ilmastokriisin ratkeavan tehostamalla energian käyttöä ja kierrätystä lisäämällä. Trussin mukaan ratkaisu on kulutuksen ja ruokahävikin vähentäminen. Truss ei pitänyt uskottavana, että tavalliset kotitaloudet tähtäisivät hiilineutraaliuuteen.

Lue myös:

Britannian seuraava pääministeri on todennäköisesti Liz Truss – tällainen on Rautarouvan perintömanttelia ylleen pukeva ulkoministeri

Britannia saa pian uuden pääministerin, mutta Boris Johnsonin viitoittama politiikka saattoi tulla maahan jäädäkseen

Britannian tuleva pääministeri on joko Rishi Sunak tai Liz Truss – Sunak on suosituin kansanedustajien keskuudessa, Truss puolestaan puolueen jäsenten keskuudessa

Source Link yle.fi