Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_249eba52bab1bdfd5d3b68e58b0a5890, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Riittääkö ruoka, pitääkö hamstrata lakon takia? Näin vastaa kaupan pomo – Uutisalue

Riittääkö ruoka, pitääkö hamstrata lakon takia? Näin vastaa kaupan pomo

Ammattiliitto PAM järjestää poliittisen lakon kaupan logistiikkakeskuksissa keskiviikosta lauantaihin. Lakko koskee noin 10 000:ta työntekijää.

Asiakas ruokakaupan kalatiskillä.

Kaupan tuoretuotteiden päiväykset kestävät muutaman päivän lakon. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Kaupat ovat ennalta varautuneet poliittisiin lakkoihin, joita Palvelualojen ammattiliitto PAM järjestää kaupan logistiikkakeskuksissa keskiviikosta lauantaihin.

– Myymälöihin on ennakkoon toimitettu ja alkuviikon aikana toimitetaan normaalia isompia määriä tavaroita. Vastaavasti lakon päätyttyä hyllyjä täydennetään tavallista enemmillä määrillä, kertoo S-ryhmän päivittäistavarakaupan johtahja Sampo Päällysaho.

Lakko koskee noin 10 000:ta työntekijää ja niiden piirissä ovat muun muassa Keskon, S-ryhmän, Lidlin ja Tokmannin logistiikka -ja jakelukeskukset.

Johtaja Jyrki Tomminen Keskolta lupaa, että kauppojen hyllyt eivät tyhjene lakon aikana ja kauppojen valikoima pysyy lähes normaalina lakon aikana.

– Vain yksittäisiä hyllypuutteita luultavasti esiintyy.

Tommisen mukaan lakko näkyy ensimmäiseksi hedelmissä ja vihanneksissa, joiden kierto on nopeinta.

Päiväykset kestävät

S-ryhmän Päällysahon mukaan asiakkaiden ei tarvitse muuttaa normaalia asiointitapaansa lakon takia. Ruokaa riittää.

– Asiakas löytää myymälästä lähestulkoon sen, mitä on ostoslistalle kirjoittanut. Jos ilmenee yksittäinen tuotepoikkeama, korvaava tuote löytyy hyllystä varmasti.

Entä nopeasti vanhenevat tuoretuotteet, kuten kala, liha, maitotuotteet? Kestävätkö päiväykset?

– Osa tuoretuotteiden suoratoimituksista ja kuljetuksista myymälöihimme toimii lakkojen aikanakin. Lisäksi tuoretuotteiden valikoimat kestävät yksittäiset poikkeamapäivät. Pääosa tuotteista on vakumoituja, kylmäketjut ovat luotettavia ja tuotteissa on enemmän kuin yksittäisiä myyntipäiviä. Parasta ennen -päiväykset kestävät pitkälle ensi viikkoon, Päällysaho vakuuttaa.

– Palvelutiskillekin esimerkiksi lihat tulevat vakuumeissa eli säilyvyyttä on.

Päällysahon mukaan hamstraukselle ei ole tarvetta. Taannoisen koronan aikaan asiakkaat säikähtivät mahdollista vessapaperipulaa ja markettien hyllyt tyhjenivät nopeasti.

– Kaupan omavarastointi kestää muutaman päivän poikkeamatilanteen. En lähtisi hamstraamaan yhtään mitään, enkä usko asiakkaiden lähtevänkään, Päällysaho sanoo.

Loppuviikon lakkosuma

Saman aikaan loppuviikosta on myös paljon muita hallituksen toimia vastaan suunnattuja poliittisia lakkoja. Teollisuusliiton ja Pron lakot pysäyttävät teollisuutta laajasti, Sähköliiton työtaistelut ydin- ja vesivoimaloita. Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT sulkee lakollaan Suomen satamat ja vaikutuksia on myös linja-autoliikenteeseen.

Source Link yle.fi