Robert Sundman: SAK:n ei kannata pelätä kansanedustajia, vaan some-vaikuttaja Natalia Salmelaa

Suomen ammattiliittojen keskusjärjestö SAK ja korkeastikoulutettujen Akava lähettivät tiettävästi syyskuun lopulla kirjeen kansanedustajille.

Palkansaajajärjestöjen vetoomus oli jälleen kerran tuttu: poliitikot, näpit irti palkkaneuvotteluista.

Vain hetkeä ennen kirjeen lähettämistä enemmistö Ylen kyselyyn vastanneista kansanedustajista oli kertonut kannattavansa hoitajille korkeampia palkankorotuksia kuin muille aloille.

Järjestöjen kirjeen allekirjoittajana ei ollut toimihenkilökeskusjärjestö STTK. Sen jäseniä ovat muun muassa hoitajaliitot Tehy ja SuPer.

Liittopomot ovat pitäneet pyhänä asiana, ettei poliitikkojen pidä puuttua palkkaneuvotteluihin.

Kirje kuvaa, kuinka arkaan paikkaan Ylen kysely osui.

Liittopomot ovat pitäneet pyhänä asiana, ettei poliitikkojen pidä puuttua palkkaneuvotteluihin. Jo kansanedustajien toiveet jonkin alan korkeammista korotuksista saavat monet ay-pamput hermostuneiksi.

Tällöin kuuluu muistutella ”Sari Sairaanhoitajasta” ja siitä, miten poliitikkojen puheet kevään 2007 eduskuntavaalien alla johtivat ensin hoitajien ja lopulta koko julkisen sektorin palkkojen reippaaseen nousuun.

Liittokierros alkoi syksyllä vientialojen neuvotteluista. Keväällä on määrä päättää julkisen sektorin palkoista, myös hoitajien – ja esimerkiksi varhaiskasvattajien.

Salmela kumppaneineen vaati poliitikkoja korjaamaan ongelman – esimerkiksi palkkoja nostamalla.

Kuukautta myöhemmin Helsingin kaupunginvaltuuston kokoukseen saapui joukko pieniä lapsia äitiensä kanssa.

Tempausta johti some-vaikuttaja Natalia Salmela, joka oli Instagram-tilillään kertonut noin 50 000 seuraajalleen laajasti Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksen ongelmista kaupungin budjettineuvottelujen alla.

Salmelaa itseään oli pyydetty esimerkiksi hakemaan lapsi pois hoidosta kesken päivän päiväkodin huonon henkilöstötilanteen vuoksi.

Hän kumppaneineen vaati poliitikkoja korjaamaan ongelman – esimerkiksi palkkoja nostamalla:

– (Olen saanut) satoja viestejä muun muassa varhaiskasvatuksen henkilökunnalta, että ryhmäkoot pienemmiksi ja palkat isommiksi, Salmela kommentoi tuolloin Yle Uutisille.

Tuollaisesta lobbausonnistumisesta varhaiskasvatuksen opettajia edustava OAJ voisi vain unelmoida.

Salmelan mobilisaatio selvästi toimi: en nähnyt medioiden käsittelevän mitään muuta kaupungin budjettiin liittyvää asiaa yhtä paljon kuin varhaiskasvatuksen tilannetta.

Mediat tunkivat kaupungintalolla mikrofonia Salmelan eteen ja pyysivät kommentteja. Useat kaupunkipoliitikot – kuten valtuuston puheenjohtaja, vihreiden Fatim Diarra – vastailivat sosiaalisessa mediassa lukuisiin kysymyksiin aiheesta ja avasivat juurta jaksain varhaiskasvatuksen tilannetta.

Tuollaisesta lobbausonnistumisesta varhaiskasvatuksen opettajia edustava Opetusalan ammattijärjestö OAJ voisi vain unelmoida. Mutta kampanjaan ei tarvittu yhtäkään liittoa.

Vihaista keskiluokkaa alkaa yhtäkkiä hoiva-alan palkat kiinnostaa, kun omat vanhemmat ja isovanhemmat eivät saa kunnollista hoitoa.​

Jos olisin töissä SAK:ssa tai Akavassa, saattaisin kiinnostua siitä, mitä kaupungintalolla tapahtui.

On jo tuttua, että liittopäättäjät anelevat poliitikkoja pysymään etäällä palkkaneuvotteluista. Mutta entä jos entistä merkittävämmäksi tekijäksi yhtälössä muuttuukin keskiluokka itse ja sitä edustavat vaikutusvaltaiset some-vaikuttajat?

Varhaiskasvatus ei ole ainoa ala. Vihaista keskiluokkaa alkaa yhtäkkiä hoiva-alan palkat kiinnostaa, kun omat vanhemmat ja isovanhemmat eivät saa kunnollista hoitoa.

Piruillen voisi kysyä, pitäisikö liittojen jatkossa pyytää kansanedustajien sijaan some-vaikuttajia pysymään etäällä palkkakysymyksistä.

Jos palveluiden ongelmat äityvät niin suuriksi, että ne haittaavat keskiluokan omaa työssäkäymistä ja elämistä, en yllättyisi näkeväni jonain päivänä esimerkiksi kovapalkkaisia mainostoimistopomojakin solidaarisuuslakoissa.

Entä jos tulevaisuuden työtaistelut käydäänkin siis asiakkaiden ja työntekijöiden yhteisessä rintamassa?

Piruillen voisi kysyä, pitäisikö liittojen jatkossa pyytää kansanedustajien sijaan some-vaikuttajia pysymään etäällä palkkakysymyksistä.

Robert Sundman

Kirjoittaja on Yle Uutisten politiikan toimittaja, joka seuraa myös muun muassa työmarkkinoita.

Voit keskustella aiheesta huomiseen lauantaihin 20. marraskuuta klo 23 saakka.

Source Link yle.fi