Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_d0cbe34df45cad872dbeb474a61f9837, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Sähkön hinta palasi normaalitasolle vuonna 2023 | Verkkouutiset – Uutisalue

Sähkön hinta palasi normaalitasolle vuonna 2023 | Verkkouutiset

Sähkön hinta laski vuonna 2023 edellisestä vuodesta jopa 64 prosenttia, kertoo Energiateollisuus tiedotteessaan. Siinä missä vuosi 2022 oli varsinainen hintakriisivuosi, on sähkön hinta kuluneen vuoden aikana palannut inflaatio huomioiden normaaliksi, eli vuodesta 2010 alkaneen jakson keskimääräiselle tasolle. Tukkusähkön keskihinta oli vuonna 2023 56,5 euroa megawattitunnilta

Lyhyen aikavälin sähkön hintavaihtelut ovat vuonna 2023 kuitenkin olleet suuria, ilmenee Nord Poolin hintatiedoista. Negatiivisen hinnan tunteja oli 467, enemmän kuin koskaan aikaisemmin, ja hintavaihtelujen syynä on tuulivoiman kasvava osuus. Kalleimmillaan sähkö oli marraskuun 21. päivä, halvimmillaan taas kolme päivää myöhemmin.

Keskihinnaltaan kallein syksyn kuukausi oli  joulukuu, jolloin sähkö maksoi noin 76 euroa megawattitunnilta. Suomen sähköjärjestelmä on kokenut suuria muutoksia, ja hintatilastot kuvastavat tätä, sanoo Energiateollisuus ry:n energiamarkkinoista vastaava johtaja Pekka Salomaa.

– Tuotantoa on tullut lisää ja olemme käytännössä sähköä vievä maa. Tuulivoiman osuuden kasvu on sähkön hintavaihteluiden tärkein yksittäinen selittäjä.

Tuulivoiman lisärakentaminen ja Olkiluoto 3 ovat tehneet Suomesta keskimäärin sähköomavaraisen keväästä alkaen, tiedotteessa todetaan.

Taloustutkimuksen teettämän kyselyn mukaan pörssisähkösopimusten määrä olisi vuoden aikana jopa kaksinkertaistunut, mutta virallisia lukuja pörssisähkön suosiosta saadaan vasta ensi kesänä.

– Uudistuneet sähkömarkkinat palkitsevat valpasta kuluttajaa. Joustava pörssisähköasiakas hyötyy vaihteluista seuraamalla tuntihintoja ja ajoittamalla kulutustaan edullisimpiin ajankohtiin. Sähkön joustavasta käytöstä hyötyvät samalla muutkin, kun alimmat ja ylimmät hinnat tasoittuvat ja hintavaihtelu vähenee, Energiateollisuuden Salomaa sanoo.