Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_c5f9c6e78b63ef85775ef7b71a489e47, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
STM:n virkakunta haluaa potilasturvallisuuslain voimaan, suojelutyötä ei riittävästi – poliittinen päätös uupuu vielä – Uutisalue

STM:n virkakunta haluaa potilasturvallisuuslain voimaan, suojelutyötä ei riittävästi – poliittinen päätös uupuu vielä

Suojelutyötä hoitajalakon aikana turvaava potilasturvallisuuslaki etenee eduskuntaan, mutta aikataulu on vielä auki.

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) osastopäällikkö Satu Koskela kertoo Ylelle, että virkamiehet puoltavat esityksen antamista, koska suojelutyö ei ole nyt riittävällä tasolla.

Poliittinen päätös lakiesityksen antamisesta puuttuu vielä. Ylen tietojen mukaan siitä neuvotellaan.

Ministeriö on kuullut maanantaina aluehallintovirastoja, työnantajia ja hoitajajärjestö Tehyä ja Superia suojelutyön riittävyydestä ja potilasturvallisuuslain tarpeellisuudesta.

Lakossa olevia hoitajia voidaan määrätä lailla töihin, jos potilasturvallisuuden katsotaan vaarantuvan liikaa.

Laki koskisi välttämättömiä hoitoja, joihin kuuluvat tehohoito, päivystys, ensihoito, synnytykset, ja välitöntä hoitoa edellyttävät syöpätapaukset.

Tehy ja Super kutsuvat lakiesitystä tiedotteessa pakkolaiksi ja katsovat, ettei heitä ole kuultu sen valmistelussa.

Hoitajajärjestöjen mukaan hallituksen esitys perustuu vain työnantajien virheellisiin ja yksilöimättömiin tietoihin suojelutyön riittämättömyydestä.

Järjestöt katsovat, että lain perusteluissa tulisi olla yksilöityjä esimerkkejä siitä, missä sairaanhoitopiireissä ja missä yksiköissä tai miten potilaiden henki ja terveys on vaarantunut.

Järjestöt korostavat, että kyse on laillisesta lakosta, jossa suojelutyötä annetaan riittävästi ja sen tarpeesta neuvotellaan jatkuvasti. Töihin pakottaminen rikkoisi hoitajien perusoikeuksia.

Tehy ja Superin lakko alkoi perjantaina kuudessa sairaanhoitopiirissä, ja siihen ottaa ensivaiheessa osaa 25 000 lähi- ja sairaanhoitajaa.

Onko hoitajia tarpeeksi suojelutyössä vai ei?

Työkiistan osapuolet ovat riidelleet viikonloppuna siitä, onko hoitajia ollut tarpeeksi lakon ulkopuolelle rajattavassa suojelutyössä.

Sairaanhoitopiirien johto ja hoitajajärjestöt neuvottelevat paikallisesti suojelutyön kohteista. Osa työnantajista on esittänyt näkemyksiä, että suojelutyöhön annettujen hoitajien määrä on ollut riittämätön., ja potilasturvallisuus on vaarantunut.

Hoitajat taas ovat sanoneet, että työnantajat ovat antaneet väärää tietoa tilanteesta. Paikoin hoitajia on ollut työssä jopa normaalitilannetta enemmän. Hoitajapulan takia vuoroja jää tavallisestikin täyttämättä.

Hoitajajärjestöjen mukaan sairaanhoitopiirit eivät ole varautuneet lakkoon riittävästi, vaikka se on ollut tiedossa hyvissä ajoin.

Järjestöt haluavat, että ennen potilasturvallisuuslain säätämistä tulisi ensin selvittää, miten yli 8 000 virkasuhteista terveydenhuollon henkilöä voidaan käyttää suojelutyössä. Lakossa olevat hoitajat ovat työsuhteisia.

Tehy ja Super ovat myös vaatineet tänään sovittelun jatkamista. Hoitajajärjestöt hylkäsivät viime keskiviikkona valtakunnansovittelijan sovintoesityksen, ja tämän jälkeen osapuolet eivät ole neuvotelleet.

Työministeri Tuula Haatainen (sd.) on siirtänyt valtakunnansovittelijan esityksestä sekä ensimmäistä nyt käynnissä olevaa lakkoa että toista 15. huhtikuuta alkavaa laajempaa lakkoa. Siirtojen tarkoituksena on saada lisäaikaa työriidan sovitteluun.

*Uutista päivitetään

Lue lisää:

Tehy ja SuPer: Työnantajapuoli on jakanut paljon virheellistä tietoa ja vääristellyt totuuksia, vaikka hoitoa on annettu riittävästi

STM haluaa määrätä hoitajia lailla töihin lakon aikana – hoitajat raivoissaan: ”Kaiken päälle hallitus vie lakko-oikeuden”

Normaalisti ruuhkaisessa TAYSin päivystyksessä lakkoviikonloppu oli poikkeuksellisen rauhallinen – suojelutyöneuvottelut sujuvat hyvässä hengessä

HUS: Kaikkiin työvuoroihin ei ole tullut sovittua henkilöstömäärää – Tehy: Korkeintaan yksittäistapauksia ja nekin ratkaistu

Ruuhkaa päivystyksissä, vajaata miehitystä, vain välttämätön tehdään – näin hoitajalakon alku on sujunut eri puolilla Suomea

Source Link yle.fi