Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_e4c9462b95ada94052198599cf7cadf1, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Suomeen miljardi-investointi – suunnitelmissa kaksi vihreän vedyn tuotantolaitosta | Verkkouutiset – Uutisalue

Suomeen miljardi-investointi – suunnitelmissa kaksi vihreän vedyn tuotantolaitosta | Verkkouutiset

Suomalainen vihreän energian hankekehitysyhtiö Green North Energy on tehnyt aiesopimukset vihreiden vety- ja ammoniakkilaitosten perustamisen selvityksestä Porin ja Kemin kaupunkien kanssa.

Business Finland myönsi Green North Energylle viime vuoden alussa 2,3 miljoonan euron tuotekehityslainan, jonka turvin yhtiö suunnitteli monistettavan tuotantokonseptin Naantalin vety- ja ammoniakkilaitosta varten.

Naantalin pilottilaitoksen on määrä valmistua vuonna 2027. Laitos tuottaa 200000 tonnia vihreää ammoniakkia vuodessa.

Nyt yhtiö aloittaa EU:n tuella tarkastelun konseptin toteutettavuudesta uusiin sijainteihin Porissa ja Kemissä, osana BalticSeaH2 -projektia, joka luo rajat ylittävän vetylaakson Itämeren ympärille.

Molemmat laitokset tulevat olemaan Naantalin tehtaan suuruisia, eli yli 600 miljoonan euron investointeja.

Yhteensä yli miljardin euron suunnitelluilla investoinneilla tähdätään vihreän siirtymän vauhdittamiseen, huoltovarmuuden paranemiseen ja uusien työpaikkojen syntymiseen.

Investointihankkeissa on tarkoitus seuraavaksi tehdä esiselvitykset ja toteutettavuusselvitykset, minkä jälkeen edessä ovat luvitusprosessit. Lopulliset investointipäätökset hankkeista on tarkoitus tehdä 2030-luvun vaihteessa. Laitosten olisi tarkoitus olla toiminnassa 2030-luvun alkupuolella.

Porin tuotantolaitos on määrä rakentaa Tahkoluodon satamaan ja Kemin tuotantolaitos Ajoksen satamaan.

Molempien laitosten vihreän vedyn tuotantokapasiteetti olisi 300-500 megawattia. Kumpikin laitos tuottaisi vihreää ammoniakkia vuosittain 200000-400000 tonnia.

Uusiutuvalla energialla valmistettujen vetytuotteiden avulla pystytään korvaamaan fossiilisia polttoaineita ja kemikaaleja, mikä vauhdittaa vihreää siirtymää niin alueellisesti kuin globaalissa mittakaavassa.

Green North Energyn perustamat laitokset parantavat merkittävällä tavalla Suomen huoltovarmuutta, sillä lannoitteiden valmistuksessa tarvitaan ammoniakkia, jonka suhteen Suomi on edelleen riippuvainen esimerkiksi Venäjästä. Green North Energyn suunnitellut tuotantovolyymit riittäisivät tekemään Suomesta omavaraisen ammoniakin tuotannossa.

Ammoniakin valmistukseen tarvitaan maakaasua, joten investointien myötä maakaasu voitaisiin korvata päästöttömällä vihreällä sähköllä, pääasiassa tuulivoimalla.

Investoinneilla odotetaan olevan huomattavia vaikutuksia Porin ja Kemin elinkeinoelämälle, sillä laitosten ympärille on mahdollista rakentaa vihreän siirtymän ekosysteemiä.

Green North Energyn mukaan sijaintikaupunkien valintaan vaikutti etenkin se, että sekä Poriin että Kemiin on suunnitteilla merkittäviä merituulihankkeita. Uusiutuvalla energialla tuotetun sähkön hyvä saatavuus on kriittistä vetyhankkeille. Myös sataman läheisyys oli iso tekijä, sillä vihreän ammoniakin päämarkkinat löytyvät kauempaa Euroopasta.

Molempien hankkeiden työllisyysvaikutus olisi rakennusvaiheessa noin tuhat työntekijää ja vakituisesti noin 50 työntekijää.

Green North Energyn mukaan jokaisen hankkeen rahoitus on oma kokonaisuutensa ja aktiiviset keskustelut ovat käynnissä. Tuotantolaitosten rakentamiseen aiotaan hakea rahoitusta myös muun muassa EU:n tuki-instrumenttien kautta.