Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_5d1f1874ffa1c456454cd818c7e6b341, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Suomeen virtaa nyt hyytävää ilmaa, tältä näyttää vappuviikon sää | Verkkouutiset – Uutisalue

Suomeen virtaa nyt hyytävää ilmaa, tältä näyttää vappuviikon sää | Verkkouutiset

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF:n kuukausiennusteen mukaan tämä viikko on Suomessa koko maassa selvästi ajankohdan keskimääräisiä lukemia kylmempi. Suomeen virtaa kylmää ilmaa Jäämereltä.

– Kuukausiennusteen mukaan viikon keskilämpötilat ovat etelässä 2 astetta ja pohjoisessa 5 astetta normaalia kylmempiä, toteaa Forecan päämeteorologi Kristian Roine ennusteessa.

– Kevät etenee hitaasti. Sää on tällä viikolla Suomessa hyvin kylmää.

Lapissa pakkasta voi olla viikon mittaan öisin ja aamuisin jopa yli 20 astetta, maan etelä- ja keskiosassakin paikoin 5–10 astetta. Päivälämpötilat putoavat niin, että etelässä ja lännessä jäädään ajoittain vain 0–5 plusasteeseen, pohjoisessa ja idässä on jopa päiväpakkasia.

Sademäärät ovat Suomessa tällä viikolla maan etelä- ja keskiosassa ajankohdalle tavanomaisia ja pohjoisessa tavanomaista pienempiä.

Alkuviikolla liikkeellä on joitain lumi-, räntä- ja vesisateita, pilvisyys vaihtelee. Loppuviikolla Suomeen voi osua laajempi ja runsaampi lumipyry, mutta pyryn ennuste on vielä epävarma. Todennäköisimmin lunta tulisi kuitenkin maan itäosassa, mutta lumisateet ovat mahdollisia myös muualla.

Kuukausiennusteen mukaan ensi viikolla viikon keskilämpötilat ovat Suomessa tavanomaisia tai paikoin vähän tavanomaista viileämpiä. Sademäärät ovat lähellä tavanomaisia, paikoin hieman tavanomaista suurempia.

Viikko on Skandinaviassa sekä Keski-Euroopassa laajalti keskimääräistä kylmempi. Venäjällä on keskimääräistä lämpimämpää.

– Suomi on Skandinavian kylmän ilmamassan sekä Venäjän lämpimän ilmamassan välissä, Kristian Roine kertoo.

Vappuviikon keskilämpötilat ovat Suomessa maan etelä- ja keskiosassa hieman tavanomaista lämpimämpiä ja pohjoisessa Suomessa melko tavanomaisia.

– Venäjältä yltää hieman lämmintä ilmamassaa Baltiaan ja Suomeen. Samalla sademäärät jäävät meillä tavanomaista vähäisemmiksi, Roine sanoo.

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa vapun tienoilla huhti–toukokuun vaihteessa maan eteläosassa 10–14 astetta, maan keskiosassa enimmäkseen 8–12 astetta ja pohjoisessa laajalti 4–10 astetta, pohjoisessa Lapissa paikoin 2–4 astetta.

Kuukausiennusteen mukaan 6. toukokuuta alkava viikko on Suomessa viikon keskilämpötiloiltaan melko tavanomainen tai paikoin tavanomaista viileämpi.

– Fennoskandiassa näkyy jälleen merkkejä viilenemisestä. Sää on Itä-Euroopassa edelleen tavanomaista sateisempaa. Sateisempaa säätä ulottuu myös Baltiaan ja Suomeen, Roine toteaa.