Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_97e9c93f826257534a88d687dce18f55, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Suomen ilmastotavoitteet karkaamassa – eduskunnassa vaaditaan uusia toimia – Uutisalue

Suomen ilmastotavoitteet karkaamassa – eduskunnassa vaaditaan uusia toimia

Luonnonvarakeskus latelee uudessa arviossaan madonluvut Suomen ilmastopolitiikalle. Hiilineutraalisuustavoite vuodelle 2035 on karkaamassa käsistä.

Tavoitteen saavuttamiseksi tarvitaan Luonnonvarakeskuksen mukaan uusia ilmastotoimia.

Samankaltaiseen johtopäätökseen on tullut eduskunnan ympäristövaliokunta yksimielisessä mietinnössään hallituksen ilmastovuosikertomuksesta.

– Nykyiset toimet eivät riitä saavuttamaan sitoumuksiamme, ei päästö- eikä hiilinielupuolella, ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Jenni Pitko (vihr.) sanoo Ylelle.

Kokoomuksen mukaan Suomen ilmastotavoitteiden saavuttaminen on haastavaa.

–Jo viime hallituskaudella selvisi, että Suomen ilmastotavoitteet on laskettu sellaiselle hiilinielupohjalle, jota meillä ei olekaan, ympäristövaliokunnan jäsen Saara-Sofia Sirén (kok.) sanoo.

Perussuomalaisten Sara Seppänen huomauttaa, että Suomen tavoitteet ovat varsin kireät.

– Suomihan on asettanut kireämmät tavoitteet, mitä EU:lla ylipäätään on. Ja voi olla, että niihin ei tällä aikataululla päästä.

Vihreät valmis rajoittamaan metsien hakkuita, hallituksesta ei kannatusta

Luonnonvarakeskuksen mukaan hiilineutraalisuustavoite karkaa erityisesti, koska Suomen metsiä on hakattu ja hakataan liikaa.

Eduskunnan ympäristövaliokunta ei esitä mietinnössään konkreettisia toimia. Oppositiopuolue vihreät olisi valmis rajoittamaan hakkuita.

– Kaikista tehokkain ja varmin tapa kasvattaa metsien hiilinieluja olisi rajoittaa hakkuita, vihreiden Jenni Pitko sanoo.

Pitko tarjoaa hallitukselle myös muita tehokkaita keinoja, kuten turvepeltojen poistamista viljelystä. Turvemailla on Pitkon mukaan kaikkein edullisimmat keinot kasvattaa maankäytön hiilinielua.

Perussuomalaiset ei innostu ainakaan hakkuiden rajoittamisesta.

– Meillä hakkuut ovat kestävällä tasolla. Meidän tarvitsee kuitenkin nostaa (puun) jalostusastetta voimakkaasti, perussuomalaisten Sara Seppänen sanoo.

– Suomalainen metsäpolitiikka tulee säilyttää kansallisissa käsissä.

Metsätyökone siirtää puita koneesta puupinoon

Metsätyökone siirtää puita Kolarin Aalistunturissa sijaitsevalla Metsähallituksen hakkuualueella tammikuussa 2023. Kuva: Pasi Peiponen / Yle

Kokoomus: Tekniset hiilinielut käyttöön

Kokoomuksen edustaja Saara-Sofia Sirén toteaa, että metsien käyttö tulee olla hallitusohjelman mukaan kestävällä tasolla.

Hän kuitenkin huomauttaa, että metsien käytön muutokset eivät riitä ilmastotavoitteeseen pääsemiseksi.

– Ei ole mitään yksittäisiä keinoja, jotka ratkaisevat tämän hyvin haastavan tilanteen, vaan tullaan tarvitsemaan monenlaisia ratkaisuja, Sirén sanoo.

Kokoomus puhuu sen puolesta, että luontaisten hiilinielujen kasvattamisen lisäksi tulee ottaa käyttöön niin sanotut tekniset hiilinielut. Niillä kerätään esimerkiksi tehtaan piipuista tupruavaa hiilidioksidia talteen.

Vihreät: Orpon hallitus vain lisännyt liikenteen päästöjä

Liikenteen päästöjä olisi vähennettävä entistä enemmän, jos hiilinielut pettävät Luonnonvarakeskuksen laskemalla tavalla

Vihreiden mukaan Orpon hallitus on vain lisännyt liikenteen päästöjä päätöksillään alentaa polttoaineverotusta ja biopolttoaineiden jakeluvelvoitetta.

– Eduskuntaan ei ole tuotu lainkaan esityksiä, joilla voitaisiin vähentää päästöjä tai vahvistaa hiilinieluja, Jenni Pitko sanoo.

Pitkon mukaan esimerkiksi biojakeluvelvoitteen nostaminen olisi valtiontalouden kannalta kustannustehokas ilmastotoimi.

Kokoomuksen Sirén sanoo, että autoliikenne sähköistyy kovaa vauhtia, ja se on osa ilmastoratkaisua. Myös biokaasua kannattaa hyödyntää erityisesti raskaassa liikenteessä päästöjen vähentämiseksi, hän sanoo.

Perussuomalaiset: Suomalaisille ei saa tulla lisälaskua ilmastotoimista

Päähallituspuolueet kokoomus ja perussuomalaiset sanovat, että uusia ilmastotoimia on luvassa. Ne vakuuttavat olevansa samoilla linjoilla ilmastopolitiikassa.

Ainakin puheissa on silti painotuseroja. Perussuomalaiset korostaa ennen muuta sitä, että suomalainen kuluttaja, teollisuus ja maatalous eivät saa kärsiä.

– Suomalaisille ei saa tulla ylimääräistä laskua ilmastotoimista. Ruoantuottajan tehtävä on tuottaa ruokaa, ei laskea hiilipäästöjä, ympäristövaliokunnan jäsen Sara Seppänen sanoo.

Source Link yle.fi