Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_f54acd00bd517ef93f4dab99c7cae752, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Suomen pois myymä Uniper takoo jättimäistä tulosta | Verkkouutiset – Uutisalue

Suomen pois myymä Uniper takoo jättimäistä tulosta | Verkkouutiset

Saksan valtion nykyään omistama energiayhtiö Uniper on reivannut tulosodotustaan tälle vuodelle tuntuvasti ja ennakoi nyt 6-7 miljardin euron liikevoittoa. Tämä saattaa harmittaa Suomessa, sillä Fortum omisti vielä viime kesänä yli 70 prosenttia Uniperista.

Silloinen omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) neuvotteli viime vuoden syksyllä Fortumin osuuden myynnin Saksaan, kun yhtiö oli ajautunut kriisiin kaasutoimitusten loputtua Venäjältä. Fortumin osakkeet myytiin tuolloin 500 miljoonalla eurolla, jonka Tuppurainen sanoi Fortumin johdon mielestä olevan käypä hinta.

Loppulasku Uniperista Fortumille oli kuusi miljardia euroa ja Tuppurainen sanoi Iltalehdessä olevansa tyytyväinen, että Fortum eikä suomalaiset eivät enää pääomita Uniperia.

Nyt maakaasun hinta on laskenut tuntuvasti siitä, mitä se oli vielä vuosi sitten, mikä on Helsingin Sanomien mukaan pääasiallinen syy yhtiön parantuneeseen tulokseen.

Aalto-yliopiston omistajuuden professori Samuli Knüpfer sanoi kuitenkin alkusyksystä HS:lle, että jossittelu on turhaa. Hänen mukaansa Uniperista luopuminen oli paras ratkaisu siinä hetkessä, kun Uniper olisi tarvinnut kymmenien miljardien eurojen pääomitusta, jota ei ollut.

– On turha jossitella sellaisella asialla, joka ei olisi niissä olosuhteissa ollut mahdollista, sanoi Knüpfer, joka muistuttaa, että aikanaan samanlaista jälkiviisastelevaa keskustelua käytiin siitä, olisiko Fortumin alkujaankaan kannattanut ostaa Uniperia.