Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_a291d1722842c5da7ba5c5e2563ca95c, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Suomi varautuu hybridiuhkiin – sisäministeri Ohisalo: ”Valmiuslain uudistuksella viranomaisille tarvittavat keinot toimia” – Uutisalue

Suomi varautuu hybridiuhkiin – sisäministeri Ohisalo: ”Valmiuslain uudistuksella viranomaisille tarvittavat keinot toimia”

Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) mukaan Valko-Venäjän reitiltä on saapunut Suomeen noin 30 siirtolaista.

– Rajavartiolaitokselta ja omalta virkakunnaltani saamani tiedon mukaan näiden henkilöiden katsotaan tulleen hybridioperaation kautta. Se, mitä Valko-Venäjä nyt harjoittaa, on täysin tuomittavaa, Ohisalo sanoo.

Laajamittaiseen maahantuloon varauduttu

Suomen rajaturvallisuus on noussut keskusteluun, kun Valko-Venäjä kuljettaa Eurooppaan pyrkiviä ihmisiä Puolan rajalle. Tilannetta hämmentää saksalaisen Die Welt -lehden uutisointi siitä, että siirtolaisten pääkohdemaita olisivat Suomi ja Saksa.

Sisäministeri Ohisalon mielestä Suomen valmiuslaki kaipaa pikaista uudistamista. Laki ei vastaa Euroopassa nähtyjä uusia uhkia ja riskejä.

– Jo pelkästään korona-aikana huomattiin, että valmiuslaki ei ole enää kunnossa. Hybridivaikuttaminen tällaisenaan, mitä nyt tapahtuu Euroopan unionin alueella, on uusi asia. Valmiuslakia uudistettaessa on huolehdittava, että sieltä löytyvät viranomaisille tarvittavat keinot toimia.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö arvioi torstaina Yle Uutisille, että Suomen valmiuslain pitäisi olla paremmin ajan tasalla. Nyt valmiuslaki jättää presidentti Niinistön mielestä liikaa tulkinnanvaraa reagoimisessa hybridivaikuttamiseen.

A-Talkissa torstaina vieraillut sisäministeri Ohisalo sanoi, että laajamittaiseen maahantuloon on varauduttu jo normaalissa lainsäädännössä.

– Rajavartiolaitoksessa osataan varautua näihin häiriötilanteisiin.

Kokoomus lähettäisi selkeän viestin

Kansanedustaja, entinen sisäministeri Petteri Orpo (kok.) näkee, että hallitukselta puuttuu selkeä toimintalinja hybridiuhan suhteen.

Orpo pitää ongelmana sitä, että nykylainsäädäntö ei tarjoa työvälineitä keskeyttää mahdollista hybridioperaatiota, hallitsematonta maahantuloa ja turvapaikkahakemusten vastaanottoa.

– Meidän on saatava maailmalle selkeä viesti siitä, että Suomeen ei tällaisilla operaatioilla pysty vaikuttamaan. Pystymme tarvittaessa sulkemaan rajamme, emme ota turvapaikkahakemuksia vastaan. Se on viesti ihmisille, ettei kannata alistua salakuljettajien houkutuksiin.

– Itsekin olemme olleet vastaavan operaation kohteena, Orpo muistutti.

Orpo oli sisäministerinä, kun hybridioperaatiossa loppuvuodesta 2015 ja alkuvuodesta 2016 Venäjältä tuotiin Raja-Joosepin ja Sallan raja-asemalle turvapaikanhakijoita. Suomi päästi pohjoisen raja-asemien kautta maahan kaikki noin 1 800 siirtolaista.

A-Talkissa Suomen varautumisesta hybridiuhkaan keskustelivat myös Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola ja Hybridiosaamiskeskuksen verkostonjohtaja Jukka Savolainen.

Katso koko A-Talkin keskustelu Yle Areenasta.

Kuuntele alta myös Takaisin Pasilaan -podcast: Ylen kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen kertoo, miksi EU on pulassa Valko-Venäjän luoman rajakriisin kanssa.

Valko-Venäjän ja Puolan rajalle on pysäytetty tuhansia siirtolaisia Valko-Venäjän joukkojen saattamana. Eurooppa on jälleen turvapaikkakriisin edessä, kun yhtäältä pitäisi noudattaa kansainvälisiä turvapaikkasopimuksia, mutta toisaalta ei haluta antautua Aljaksandr Lukašenkan painostukselle. Tässä jaksossa Ylen Berliinin-kirjeenvaihtaja Suvi Turtiainen kertoo, miten ihmishengistä tehtiin poliittisia pelinappuloita ja miten EU ratkaisee tilanteen.

Lue lisää:

Presidentti Niinistö ei usko Valko-Venäjän tilanteen kärjistyvän pakolaiskriisiksi itärajalla – ”Huolestuttaa, että ihmiset suuntaisivat mielellään Suomeen”

Die Welt: Suomi ja Saksa ovat Valko-Venäjän kautta tulevien siirtolaisten pääkohteet salaisen EU-asiakirjan mukaan

Kyselytunnilla kiivasta keskustelua kriisistä Puolan ja Valko-Venäjän rajalla – perussuomalaiset aikoo tehdä jälleen välikysymyksen maahanmuutosta

Source Link yle.fi