Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_c964a043142e932a38878450fe8a1c2d, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0

Warning: Cannot modify header information - headers already sent in /home/u4578291/uutisalue.news/wp-content/plugins/wp-rocket/inc/classes/Buffer/class-cache.php on line 157
Suurinvestoinneille poikkeuksellinen verokannustin – Ekonomisti: kilpailukykyinen päätös | Verkkouutiset – Uutisalue
Banner Before Header

Suurinvestoinneille poikkeuksellinen verokannustin – Ekonomisti: kilpailukykyinen päätös | Verkkouutiset

Hallitus on päättänyt kehysriihessä kasvupaketista, jonka osana on tarkoitus toteuttaa verohyvitys suurten teollisten investointien vauhdittamiseksi.

Hyvityksenä voitaisiin myöntää 20 prosenttia investoinnin kokonaismäärästä, kuitenkin enintään 150 miljoonaa euroa hanketta kohden.

Tukea voitaisiin myöntää esimerkiksi akku- ja vetyhankkeisiin sekä fossiilivapaaseen terästeollisuuteen.

Hallituksen mukaan verohyvityksen tavoitteena on saada sähköä hyödyntäviä mittaluokaltaan suuria teollisia investointeja liikkeelle ja samalla tukea puhtaan siirtymän teollisuuden ekosysteemin rakentumista Suomeen

Elinkeinoelämän keskusliiton (EK) johtaja, pääekonomisti Penna Urrila pitää päätöstä verohyvityksestä tervetulleena.

– Erinomainen päätös, joka vastaa pitkälti niitä ratkaisuja, joita eräissä Euroopan maissa on käytössä. Tämä on kilpailukyinen päätös ja toivon, että meillä löytyy hyviä hankkeita, jotka tällaista tukea voisivat saada, Urrila kommentoi Verkkouutisille.

EK:n mukaan Suomessa on noin 500 vihreän siirtymän investointihanketta, joiden yhteisarvo on noin 260 miljardia euroa.

– Ensi vaikutelma on, että se osuu suureen määrään näistä hankkeista. Painopiste näyttäisi olevan vihreän sähkön investoinneissa. Sähkön käyttäjiä tarvitaan, joten tämä vaikuttaisi osuvan siihen teolliseen osaan varsin hyvin.

Hallituksen mukaan verohyvitysmalli toteutetaan julkisen talouden kestävyys turvaten.

Verohyvitys myönnettäisiin 31.12.2025 loppuun mennessä uusille ja toteutettavaksi päätetyille investointihankkeille. Verohyvitysmallissa yritys saisi vähentää osan investointikustannuksistaan yhtiön maksettavaksi tulevasta yhteisöverosta. Siten hyvitysmalli kohdistuu vain kannattavaan liiketoimintaan.

Jatkovalmistelussa ratkaistaan muun muassa hyvityksen hankekohtainen enimmäismäärä ja ajanjakso, jonka kuluessa hyvitys on käytettävissä. Hyvityksen voisi hankkeen valmistuttua vähentää maksettavasta yhteisöverosta aikaisintaan vuodesta 2028 alkaen.

Lisäksi hallituksen tiistaina julkaisemassa kasvupaketissa on mainittu myös kantaverkkoyhtiöiden Fingridin ja Gasgridin investointikyvystä huolehtiminen, valtion tulevan uuden yhdistetyn pääomasijoitusyhtiön – Teollisuussijoitus Oy:n – toimintakyvyn vahvistaminen sekä talous- ja tuottavuuskasvun tukeminen t&k-panostuksilla.

Hallituksen päätösten mukaisesti valtion t&k-panostukset kasvavat kehyskauden loppuun mennessä 3,75 miljardiin euroon vuodessa.

T&k-menoista on parlamentaarinen sopu, jonka tavoitteena on kasvattaa menoja neljään prosenttiin suhteessa bruttokansantuotteeseen vuoteen 2030 mennessä.

– Kasvupaketti on hyvin positiivinen kokonaisuus. Toki aika näyttää, kuinka paljon uusia hankkeita lähtee tulemaan, ja kuinka nopeasti investointipäätöksiä pystytään tämän avulla viemään eteenpäin. Toivon, että jatkovalmistelu menee sujuvasti ja verohyvitysmalli saadaan mahdollisimman nopeasti käyttöön ja päästään siihen, että investointeja lähtisi mahdollisimman nopealla aikataululla liikkeelle. Se on sitä, mitä Suomi tarvitse, Urrila tiivistää.