Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_dbd7ff67746453300cd6f5143fb4895f, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0

Warning: Cannot modify header information - headers already sent in /home/u4578291/uutisalue.news/wp-content/plugins/wp-rocket/inc/classes/Buffer/class-cache.php on line 157
Omaiset ja ammattilaiset pelkäävät psykiatrian avopalveluiden alasajoa – mielenosoittajat kokoontuivat sairaalan pihalle Porissa – Uutisalue
Banner Before Header

Omaiset ja ammattilaiset pelkäävät psykiatrian avopalveluiden alasajoa – mielenosoittajat kokoontuivat sairaalan pihalle Porissa

Satasairaalan edustalle kokoontuneet mielenterveyspalveluiden ammattilaiset ja potilaiden omaiset vastustavat hyvinvointialueen suunnittelemia muutoksia palvelutarjontaan.

Mielenterveyspalveluiden ammattilaiset pelkäävät, että hyvinvointialueen suunnitelmat tarkoittavat psykiatrian avopalveluiden alasajoa. Kuva: Katja Halinen / Yle

Porissa on osoitettu tänään mieltä psykiatrian avopalveluiden puolesta.

Satakunnan hyvinvointialue tiedotti huhtikuun alussa, että käynnissä olevan muutosohjelman tavoitteena on keventää palvelurakennetta poistamalla päällekkäisiä toimintoja ja vähentää erityistason psykiatrisen hoidon tarvetta.

Mielenterveyspalveluiden ammattilaiset pelkäävät, että tämä tarkoittaa psykiatrian avopalveluiden alasajoa. Tällöin monet asiakkaat jäisivät vaille tarvitsemaansa psykiatrian erityissairaanhoitoa sekä moniammatillista tukea.

– Moniammatillisuuden häviämisen myötä erikoisosaaminen kapenee, sekä hoidon jatkuvuutta ei pystytä enää turvaamaan, koska jatkohoitopaikkoja ei ole sen jälkeen enää olemassa psykiatrian erikoissairaanhoidossa, henkilöstön keräämässä adressissa todetaan.

Suunnitellut muutokset tulevat henkilöstön mukaan heikentämään psykiatrien saatavuutta entisestään, jos potilaan hoidossa ei ole työryhmää erikoislääkärin käytössä.

Mielenilmauksen yhteydessä luovutetussa adressissa henkilöstö toivoo saavansa mahdollisuuden osallistua muutosten suunnitteluun.

– Emme salli, että poliitikot ja korkeassa asemassa olevat viranhaltijat romuttavat Satakunnassa laadukkaan ja tasokkaan psykiatrisen hoitojärjestelmän!

Adressin on allekirjoittanut 229 henkilöä.

Joukko mielenosoittajia seisoo kylttien kanssa ulkona.

Satasairaalan edusta täyttyi mielenilmauksen osallistujista. Kuva: Rami Koivula / Yle

Omaisetkin ovat huolissaan tulevasta

Mielenilmauksessa puheen pitänyt Finfami Satakunnan toiminnanjohtaja Annika Häggqvist huomauttaa, että hoitoon pääseminen voi olla haastavaa jo nyt. Suunnitellut muutokset herättävät huolta siitä, mitä jatkossa tapahtuu.

– On hyvä huomioida, että jos hoitoon on vaikea päästä, uuvuttaa se myös omaisia ja läheisiä, ja sen jälkeen on enemmän ihmisiä, joita pitää hoitaa.

Finfami on mielenterveysomaisten valtakunnallinen edunvalvoja. Satakunnan hyvinvointialueen suunnittelemat muutokset ovat saaneet mielenterveyspalveluita tarvitsevien omaiset ottamaan liittoon yhteyttä.

– Huoli asiasta on todellinen. On paljon epätietoisuutta siitä, miten palvelut jatkossa järjestetään.

Häggqvistin mukaan moniammatillisuus on ollut vahvuus, jonka avulla kokonaistilannetta on saatu kartoitettua. Hän ei koe päällekkäisten toimintojen kartoittamista automaattisesti huonona asiana, mutta siinä pitää huomioida, miten osaaminen taataan jatkossa, jos palvelut siirretään perustasolle.

Source Link yle.fi