Banner Before Header

Synkkä arvio taisteluista: Ukrainan näkymät heikkenevät | Verkkouutiset

Venäjän asevoimat on jatkanut viime viikkoina talvihyökkäystään eri puolilla Ukrainan pitkää rintamalinjaa.

Ukrainalaiset ovat joutuneet vetäytymään monin paikoin kovasta vastarinnasta huolimatta. Venäläisjoukkoja on työnnetty paikoin takaisin vastahyökkäyksillä.

Sotatilannetta analysoivan Rochan-yhtiön asiantuntija Konrad Muzyka arvioi Ukrainan kokonaistilanteen heikentyneen helmikuussa. Suurimmat haasteet ovat pula tykistöammuksista ja jalkaväestä. Maan parlamentti käsittelee lähiaikoina liikekannallepanoa koskevaa lainsäädäntöä, jonka toivotaan helpottavan tilannetta myöhemmin kuluvan vuoden aikana.

Venäjän ohjushyökkäykset Ukrainan kaupunkeja vastaan ovat jääneet vähäisiksi vuodentakaiseen verrattuna. Viime viikkoina iranilaisvalmisteisia Shahed-räjähdelennokkeja on käytetty aiempaa vähemmän.

Muzykan mukaan mikään ei viittaa tällä hetkellä siihen, että Venäjä aikoisi lopettaa meneillään olevat hyökkäyksensä. Rynnäköt todennäköisesti jatkuvat lähes koko rintamalinjan pituudelta. Donetskin alueella puolustajien tilanne on vaikeutunut osittain saarretussa Avdijivkan kaupungissa. Tilannetta kuvaillaan ”kriittiseksi ja kaoottiseksi”.

Ukrainan asevoimat pystyy tällä hetkellä käyttämään vain noin 1 000–2 000 tykistöammusta päivässä. Puolustusministeri Rustem Umerovin mukaan nykyisten asemien puolustaminen vaatisi kolminkertaista määrää. Venäjä pystyy ampumaan noin 10 000 kranaattia päivässä.

– Ukrainan ammuspula tulee luultavasti vain pahenemaan ainakin lyhyellä aikavälillä, kunnes ulkopuolisia toimituksia pystytään lisäämään, Konrad Muzyka toteaa.

Yhdysvaltain kongressin kiistan vuoksi jumiutunut tukipaketti näkyy erityisesti Ukrainan ilmapuolustuksen heikkenemisessä. Täsmäammuksia ei ole saatavilla entiseen tapaan.

Monet Ukrainan yksiköistä ovat kärsineet mittavia tappioita, eikä rintamalle ole saatu riittävästi täydennysmiehiä. Osassa pataljoonista on vain 40 taistelijaa, kun niiden tavanomainen vahvuus on 200 miestä.

Jo viime marraskuussa kerrottiin Avdijivkan lähelle sijoitetusta komppaniasta, jonka 120 sotilaasta oli jäljellä vain 20 kesän vastahyökkäyksen jälkeen.