Banner Before Header

Taas pisteitä takonut Vatanen vähätteli onnistumisiaan – odottaa Ruotsi-peliä ja huippuhtehokkaan pakkiparinsa kohtaamista

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue nappasi toisen voittonsa Helsingin EHT-turnauksessa. Tshekki kaatui 4–2 (3–0, 0–2, 1–0).

Leijonat on nyt EHT-turnauksen piikkipaikalla yhdessä Ruotsin kanssa. Turnauksen voitto ratkeaa sunnuntaina perinteisessä isänpäivän kohtaamisessa.

Jukka Jalosen valitsemille pelaajille turnaus on tärkeä näyttöpaikka olympialaisia ajatellen. Paikkoja turnaukseen on vain harvoilla, sillä joukkueen runko kasataan NHL-tähtien ympärille.

Erinomaisia näyttöjä Tshekkiä vastaan antoivat edellisen Venäjä-ottelun tapaan Pohjois-Amerikassa pitkään kiekkoilleet Sami Vatanen (0+2) ja Valtteri Filppula (1+0). Filppulan lisäksi Tshekin verkkoon osuivat Toni Rajala, Jere Innala (1+1) ja KHL:ssä alkukaudella jo 19 maalia iskenyt Niko Ojamäki.

Vatanen: ”Pojat hoitaa loput”

Sveitsissä pelaava Vatanen osoitti, miksi hän on yksi kandidaateista olympiakoneeseen, vaikka jyväskyläläislähtöinen puolustaja ei enää NHL:ssä pelaakaan.

Vatanen on kasannut kahteen peliin neljä syöttöpistettä. Omia pisteitään tai rooliaan hän ei korostanut, omaan tyypilliseen tapaansa.

– Hyvä pelata hyvien pelaajien kanssa. Ei siinä paljon tarvinnut tehdä, kun kiekkoa eteenpäin, kun pojat hoitaa loput, Vatanen naurahti STT:n haastattelussa.

Pitkään vaikutti, että Tshekki näyttäytyisi vastustajana suupalalta. Vastustaja tosin näennäisesti hallitsi kiekollisesti, mutta Leijonien tarkkuus osoittautui purevan teräväksi.

Suomen maalilla torjui maajoukkuedebytantti. Niclas Westerholm. SaiPan ykkösvahti torjui kamppailussa 29 laukausta.

– Tshekillä oli tänään paljon paikkoja. Mutta meillä oli älyttömän hyvä maalivahtipeli ja oltiin aika tehokkaita, Vatanen puntaroi.

Suomen kolmen maalin johdon kutistuminen osuman kokoiseksi ei hätäännyttänyt näyttöjä niin olympialaisiin kuin kotikisoihinkin antavia pelaajia.

– Ehkä pieni momentum oli Tshekillä, tulivat kovaa. Mutta tehtiin paljon töitä ja puolustettiin hyvin, maalivahti otti viimeisenä lukkona kiekot, Vatanen kuvasi.

Pakkipari pian vastassa

Leijonien kotiturnauksen kruunaa perinteinen päätöspeli, Suomi kohtaa sunnuntaina Ruotsin. Silloin vastassa on Vatasen ja Valtteri Filppulan seuratoveri Geneve-Servettestä, Henrik Tömmernes, joka käväisi Tapparassa 2014-15 saavuttamassa hopeaa.

– Hyvä pelaaja. Pystyy pelaamaan kiekolla tosi paljon, luo paikkoja kavereille, Vatanen analysoi.

Henrik Tömmernes on käväissyt myös SM-liigassa. Kuva: Tomi Hänninen

NHL-seura Vancouver Canucks varasi Törmmernesin 2011. NHL:ssä ruotsalainen ei koskaan pelannut. Tapparan jälkeen Tömmernes piipahti Ruotsissa, kunnes hän siirtyi Sveitsiin. Geneve-Servetessä Tömmernes viihtyy ja menestyy jo viidettä kauttaan, hän on nytkin joukkueensa pistehai ynnättyään 23 ottelussa saldon 5+21=26.

– Se on vähän välillä pienestä kiinni NHL:ssä, että miten saat mahdollisuuden. Ja jos kun saat, mitä pystyt näyttämään. Ei ole aina itsestäänselvyys, että siellä saa kunnon mahdollisuuden, yhdeksän kautta NHL:ää kokenut Vatanen ruoti.

Vatasen mielestä on mainiota, että turnauksen päätöspelissä vastassa on Ruotsi ja Tömmernes.

– Muutama peli ollaan Genevessä pelattu pakkiparina. Helkatin hyvä yv-pelaaja, siinä ollaan oltu yhdessä koko kausi, Vatanen taustoitti.

– Vaarallinen pelaaja. Ei auta kuin pitää sunnuntaina kurissa.

Lue myös:

Urheilun tuoreimmat: Leijonat kesti Tshekin kirin, F1-sprintti alkamassa – VaLePa jäädytti Eskon numeron

Kanada nöyryytti Naisleijonia 8–0, näin Pasi Mustonen selitti romahdusta: ”Ykköskenttämme voitti maalintekopaikat 9–2, mutta ei tehnyt maalia”

Source Link yle.fi