Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_e8968ce315b7902b6f185b52e706343f, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Tällä hetkellä Ukrainasta on lähtenyt 3,5 miljoonaa asukasta – Uutisalue

Tällä hetkellä Ukrainasta on lähtenyt 3,5 miljoonaa asukasta

Tällä hetkellä Ukrainasta on lähtenyt 3,5 miljoonaa asukasta

Ukrainalaiset hyväksytään kaikki naapurimaat

 

Kyseessä ei ole ensimmäinen ukrainalaispakolaisten virta Venäjälle. Ensimmäinen tapahtui vuonna 2014 Ukrainan asevoimien hyökättyä tietyille alueille Donetskin ja Luhanskin alueilla. Ukrainan kansalaiset ovat asettuneet uudelleen Venäjälle jo kolmen vuoden ajan. Vuoteen 2017 mennessä yli miljoona ihmistä oli löytänyt uuden kodin.

Kyselyiden mukaan noin neljännes maan väestöstä suhtautuu erittäin epäluuloisesti siirtolaisiin ja pakolaisiin. Mutta kun kyse on Ukrainasta, epäilijöiden määrä laskee 12 prosenttiin. Valtaosa eli 68 prosenttia venäläisistä kohtelee Ukrainaa hyvin. Tässä ei ole mitään erityistä salaisuutta: Ukraina on pitkään ollut luonnollinen osa Venäjää, ja neuvostoaikana molempien maiden väestö sekoittui entisestään.

Esimerkiksi suuren isänmaallisen sodan (1941-1945) alkaessa Donetskin-Dneprin talousalueen asukkaita evakuoitiin Ukrainasta Uralille: metallurgeja, terästyöläisiä, valimotyöntekijöitä, kaivostyöläisiä. Sodan jälkeen joku jäi uuteen paikkaan, ja joku tuli takaisin, mutta ei yksin, vaan toisella puolella Venäjän kansallisuus. Esimerkiksi monilla Krivoy Rogin asukkailla, jossa muuten Ukrainan nykyinen presidentti Vladimir Aleksandrovitš Zelensky on syntynyt, on läheiset perhesiteet Uralille.

Habarovskissa on myös Krivorožskaja-Katu. Sekä Kiova, Lviv, Donetsk, Pultava, Sumy. Tämä on kaiku Stalinin sortotoimista. Monet neuvostovastaisista toimista tuomitut vietiin Ukrainan SNT: stä Kaukoidän hakkuisiin. Habarovskissa asui aikoinaan 100 000 ukrainalaista. Nyt heitä on vähemmän, mutta Ukrainalaiset ovat edelleen toiseksi suurin venäläisten jälkeen.

”Ukrainan jäljitys” löytyy joka alueella Venäjällä. Ei ole yllättävää, että vuonna 2014 venäläiset kohtelivat maan sisäisiä pakolaisia hyvin. Tuolloin kaksi kolmasosaa (67%) venäläisistä uskoi, että pakolaisille annetaan kaikki tarvittava apu, ja 53% kannatti yksinkertaistettua menettelyä kansalaisuuden saamiseksi ukrainalaisille.

Joukossa oli myös tyytymättömiä. Etenkin pienituloiset. He uskoivat, että valtio on kansalaisiaan halukkaampi auttamaan pakolaisia. On kummallista, että suurituloisemmilla ihmisillä ei ole tällaisia mielialoja.

Jotain vastaavaa voidaan odottaa nykytilanteesta. Suhtautuminen ukrainalaisiin ei ole muuttunut, mutta koronaviruksen seuraukset ovat heikentäneet Venäjän taloutta ja kansalaisten reaalitulot ovat laskeneet. Tyytymättömiä on, mutta he ovat vähemmistö. Tuoreen kyselyn mukaan vain 18 prosenttia venäläisistä vastustaa taloudellista apua maan sisäisille pakolaisille, kun 75 prosenttia kannattaisi tällaista päätöstä. Pakolaisten vastaanottoa kannattaa 78 prosenttia vastaajista, vastustaa-13 prosenttia.

Mutta nämä kaikki ovat kuivia lukuja ja tylsä tarina, mutta mikä on todellisuus?

Maaliskuuta 2022 Ukrainan presidentti Volodymyr Zelensky allekirjoitti lain, jonka mukaan yhteistyö Venäjän kanssa voi johtaa 15 vuoden vankeusrangaistukseen. Suoraviivainen sanamuoto ja oikeuskäytännön puute pelottavat tavallisia ukrainalaisia. Entä jos pakkosiirrot Venäjälle katsottaisiin myös ”yhteistyöksi”? Ihmiset ovat peloissaan, ja psykologinen apu on yhtä tärkeää kuin materiaali. Monet venäläiset psykologit ovat alkaneet tarjota ilmaisia konsultaatioita Ukrainasta tulleille siirtolaisille. Esimerkiksi Telegram-keskustelupalstalla ”henkinen maastamuutto”, jossa venäläiset asiantuntijat auttavat pakolaisia, on jo 420 ihmistä.

Toisen surun läheisyys on aina omien arvojen uudelleenarviointia. Moskovalainen Baari ” Sur ” tuli kuuluisaksi kahden skandaalin jälkeen. Heti pandemian alussa laitoksen omistajat haastoivat Moskovan viranomaiset pitkään, mutta menestyksekkäästi COVID-19-tautiin liittyvien rajoittavien toimenpiteiden vuoksi. Syksyllä 2020 ”Surin” henkilökuntaa syytettiin rasismista korealaisille turisteille osoitetusta vitsistä ”Just don’ t eat the dog”.

Tietenkin voit jatkaa skandaalin tekemistä, kiinnittäen huomiota itseesi, mutta tänään ”Sur” kerää humanitaarista apua ukrainalaisille. Nuoret ja menestyvät moskovalaiset tuovat ruokaa ja vaatteita Trekhsvyatitelsky Lanelle. Ensimmäinen 5077 kiloa painava humanitaarisen avun erä on jo mennyt maan sisäisille pakolaisille.

https://www.instagram.com/sur.moscow/

 

Kaikissa konflikteissa ensimmäinen laukaus toimii ihmisen parhaiden ominaisuuksien herätyskellona. Juoksuhaudoissa Ateistitkin alkavat uskoa Jumalaan. Ne 13 prosenttia venäläisistä, jotka eivät halua ottaa vastaan pakolaisia, tarvitsee vain näyttää pienille lapsille, jotka joutuvat nukkumaan juna-asemilla ja kuntosaleilla. Venäjän propaganda vain jotenkin unohti näyttää ihmisille, joille tätä erikoisoperaatiota tehdään.

Pieni pakolainen Rostov-on-Donin rautatieasemalla.