Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_b783b3bfbf54289f8bbee525749098bc, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Tammikuusta tulossa poikkeuksellisen kylmä | Verkkouutiset – Uutisalue

Tammikuusta tulossa poikkeuksellisen kylmä | Verkkouutiset

Tammikuusta on tällä tietoa tulossa yksi Suomen mittaushistorian kylmimmistä. Ennusteiden mukaan pakkanen saattaa kiristyä paikoittain jopa 45 asteeseen. Asiasta kertoo Foreca.

Mikäli ennusteet toteutuvat, tammikuun alusta 2024 tulee 2000-luvun kylmin. Maan eteläosassa lämpötila liikkunee vuoden ensimmäisellä viikolla –25 ja –33 asteen välillä, maan keskivaiheilla –30 ja –40 asteen välillä ja pohjoisessa jopa –35 ja –44 asteen välillä. Kylmin ajanjakso osuu keskiviikon ja perjantain välille.

Suomen kaikkien aikojen kylmyysennätys, –51,5 astetta, mitattiin Kittilän Pokassa 28. tammikuuta 1999. Ennusteiden mukaan on epätodennäköistä, että tuleva tammikuu yltäisi –50 asteen tienoille. Lapissa voidaan kuitenkin päästä 45 pakkasasteeseen.

Erittäin kylmän tammikuun alun Suomessa mahdollistavat Forecan mukaan erityisesti kolme tekijää. Ensinnäkin tilanteeseen vaikuttaa napa-alueen ja Siperian yllä tapahtunut statosfäärin äkillinen lämpeneminen ja polaaripyörteen käytöksessä tapahtuvat muutokset.

Siperiasta on myös leviämässä arktinen ja kuiva ilmamassa Suomen ylle. Viimeisenä asiana Fennoskandiaan on vahvistumassa korkeapaineen alue, joka heikentää tuulet ja mahdollistaa taivaan selkenemisen. Näiden asioiden yhteisvaikutuksesta pakkaset nousenevat poikkeuksellisen korkeiksi.