Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_629f31c6eea7563e858039b52c4fee2c, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Tuhannet yrittäjät ovat ilman ansioturvaa | Verkkouutiset – Uutisalue

Tuhannet yrittäjät ovat ilman ansioturvaa | Verkkouutiset

Tähän joukkoon mahtuu tuhansia yrittäjiä, kevytyrittäjiä, maatalousyrittäjiä tai yrityksen osaomistajia. Kuitenkin vain harva yrittäjä on vakuuttanut itsensä työttömyyden varalta.

Yrittäjäkassan kassanjohtaja Merja Jokisen mukaan kyse on suurimmaksi osaksi tiedonpuutteesta.

− Suomessa elää suhteellisen sitkeä uskomus siitä, ettei ansioturva koskisi yrittäjiä. Esimerkiksi Yrittäjäkassan vuonna 2022 teettämän kyselytutkimuksen mukaan 42 prosenttia yrittäjistä ei tiennyt, että yrittäjä on oikeutettu ansioturvaan, Jokinen kertoo.

− Ero varsinkin palkansaajien ja yrittäjien vakuuttamisen välillä on suuri. Palkansaajista 85 prosenttia kuuluu johonkin palkansaajakassaan, mutta yrittäjien kohdalla vastaava luku on noin kymmenen prosenttia. Tämä arvio perustuu muun muassa Eläketurvakeskuksen ja Melan arvioon YEL- ja MYEL-vakuutettujen yrittäjien määrästä, hän jatkaa.

Osaltaan tätä eroavaisuutta saattaa selittää Yrittäjäkassan palkansaajakassoja korkeammat jäsenmaksut, mikä taas johtuu kassojen erilaisesta rahoituspohjasta. Suomessa ansiosidonnainen päiväraha koostuu peruspäivärahasta ja ansio-osasta. Yrittäjäkassassa koko ansio-osa päivärahoista rahoitetaan kassan jäsenmaksuilla.

− Tästä syystä Yrittäjäkassan jäsenmaksut ovat hieman kalliimpia: palkansaajakassoissa päivärahan ansiosidonnainen osa rahoitetaan työnantajien työttömyysvakuutusmaksuilla sekä kassan jäsenten maksamilla työttömyysvakuutusmaksuilla ja jäsenmaksuilla. Olemme kuitenkin laskeneet tänä vuonna jäsenmaksuamme tuntuvasti, ja se on alimmillaan 9,10 euroa kuukaudessa, Jokinen kertoo.

Hänen mukaansa useat yrittäjät kuuluvat väärään kassaan.

− Hyvänä pääsääntönä voidaan pitää sitä, että Yrittäjäkassa vakuuttaa yrittäjät ja palkansaajakassat vakuuttavat palkansaajat. Osa yrittäjistä ei kuitenkaan välttämättä tunnista itseään yrittäjiksi, vaikka heidät työttömyysturvassa katsottaisiinkin yrittäjiksi.

Jokisen mukaan valitettavan usein väärään kassaan kuuluminen tulee ilmi vasta silloin, kun henkilö jää työttömäksi.

– Tällöin esimerkiksi yrittäjä saattaa hakea palkansaajakassasta päivärahaa, ja pettyy, kun saakin kielteisen päätöksen.