Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_76f69236d643a001b4bc187dcee64a5d, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Tutkija tšetšeenisotilaista: Eivät osaa juurikaan taistella | Verkkouutiset – Uutisalue

Tutkija tšetšeenisotilaista: Eivät osaa juurikaan taistella | Verkkouutiset

Euronewsin haastatteleman Ottawan yliopiston apulaisprofessorin Jean-Francois Ratellen mukaan Kremlin eliittijoukoiksi markkinoimat tšetšeenisotilaat eivät ole olleet maineensa veroisia.

– Nämä eivät ole eliittijoukkoja. Päinvastoin tsetseenisotilaan todennäköisyys kuolla sodassa on aina suurempi kuin venäläissotilaan, arvioi Tshetshenian konfliktiin erikoistunut tutkija.

Venäjän puolella taistelevat tšetšeenit ovat uskollisia Ramzan Kadyroville, joka on Venäjään kuuluvan Tshetsehnian tasavallan presidentti. Kadyrovin isä Ahmat Kadyrov oli entinen separatistijohtaja, joka nousi toisen Tshetshenian sodan jälkeen presidentiksi Moskovan tuella.

Ratellen mukaan Ukrainan sodassa Kadyrovin sotilaita on käytetty erityisesti tekemään ”likaiset työt”.

– Heitä on käytetty tyytymättömien venäläissotilaiden kuriin panemiseen, ja jopa Ukrainan puolelle yrittäneiden sotilaiden teloittamiseen.

Kun on annettu tehtäviä, joissa sodan oikeussääntöjä rikotaan, ovat Kadyrovin sotilaat laitettu asialle. Ratellen mukaan nämä ovatkin enemmän rikollisia kuin sotilaita.

Sodan alusta asti Kadyrovin joukkoja on yritetty käyttää psykologisen sodankäynnin aseena. Nämä sotilaat ovat olleet osa Kremlin propagandaa, jonka tarkoituksena on ollut luoda pelkoa ja kauhua.

Kremlin propaganda on kuitenkin osoittaunut ontoksi. Kun ensimmäinen hyökkäys Kiovaan epäonnistui, tuli myös selväksi, etteivät Kadyrovin joukot ole eliittisotilaita.

– Heidät tunnetaan paremminkin Instagram-taistelijoina,  jotka ovat etevämpiä sosiaalisessa mediassa kuin taistelukentällä, painottaa Ratelle.

Pohjois-Kaukasian asiantuntija Harold Chambers kertoo Euronewsille, että toisinaan sosiaalisen median propaganda on maksanut näille sotilaille kovan hinnan.

– Sosiaalisen median julkaisut ovat aiheuttaneet turvallisuusongelmia, joiden ansiosta Ukrainan joukot ovat voineet paikantaa Venäjän tukikohtia ja tappaa heidän joukkonsa.