Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_4ff113056571da13d109ace8ecc1e496, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Vaalijohtaja Arto Jääskeläinen: ”Aluevaalien siirto ei ole enää käytännössä mahdollista” – Uutisalue

Vaalijohtaja Arto Jääskeläinen: ”Aluevaalien siirto ei ole enää käytännössä mahdollista”

Vaalijohtaja Arto Jääskeläinen oikeusministeriöstä torjuu aluevaalien siirtämisen, vaikka koronaepidemia pahenisi.

– Asia on käsitelty perusteellisesti: oikeusministeriö on tehnyt koko syksyn yhteistyötä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntijoiden kanssa. THL:n näkemys on, että vaalit voidaan toimittaa terveysturvallisesti, sanoo Jääskeläinen.

Kesäkuun kuntavaalit pystyttiin turvaamaan epidemiatilanteesta huolimatta. Nyt epidemiatilanne näyttäisi olevan ainakin ennakkoäänestyksen aikaan pahempi kuin kesäkuussa.

– Terveysturvallisuus ja toimenpiteet äänestyspaikoilla kestävät nykyisen tilanteen, painottaa Jääskeläinen.

Jääskeläisen mukaan äänestäjillä ja vaalivirkailijoilla ei ole äänestyspaikoilla maskipakkoa, mutta maskinkäyttöä suositellaan vahvasti.

Miten riskiryhmäläiset äänestävät turvallisesti?

Aluevaalien äänestysaktiivisuuden ennakoidaan jäävän alhaiseksi. Minkälainen riski demokratian toteutumiselle on se, jos riskiryhmät jättävät äänestämättä?

– Äänestäminen on nykyisessäkin tilanteessa turvallista. Äänestämistä voi verrata kaupassa käyntiin: se on turvallisempaa kuin kaupassa käynti, koska äänestäminen kestää vähemmän aikaa, kertoo Jääskeläinen.

THL:n näkemyksen mukaan ulkona tapahtuvat kampanjoinnit ovat turvallisia, jos turvavälejä ja etäisyyksiä pidetään.

Mikäli THL muuttaisi vielä arviotaan ja epidemia pahentuisi, vaalien siirto ei ole enää Jääskeläisen mukaan realistista.

– Aika on jo tiukalla vaalien alkamisen suhteen. Vaalien siirtohan on eduskunnan asia, mutta tämä on puhdasta teoriaa. Vaalien siirto ei ole enää käytännössäkään mahdollista.

Ex-kansanedustaja: demokratia vaarantuu

Esimerkiksi keskustan entinen kansanedustaja ja aluevaaliehdokas Lauri Oinonen on kuitenkin vedonnut muun muassa oikeusministeriöön vaalien lykkäämiseksi.

74-vuotias Oinonen sanoo, että tautitilanne vaarantaa demokratian.

– Nyt ei toteudu tasapuolisuus, koska riskiryhmään kuuluvia on ehdokkaina, vaalityöntekijöinä ja äänestäjinä.

Oinosen mukaan suuri eriarvoisuus voi vääristää vaalitulosta, ja jopa demokratia voi vaarantua.

– Demokratia ei vaarannu vaalien siirtämisestä, mutta jos vaalit pidetään kulkutautiaikana, demokratia vähintäänkin vaarantuu ja estyy, Oinonen sanoo.

Voit keskustella aiheesta tässä 5.1. kello 23 saakka.

Aiheesta lisää:

Ylen aluevaalisivut

Ylen kysely: Puolet vastaajista aikoo varmasti äänestää aluevaaleissa – vaalitutkija arvelee taktisen äänestämisen lisääntyvän

Analyysi: Äänestysvilkkaus voi ratkaista Satakunnan aluevaalien tuloksen

Source Link yle.fi