Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_41497ffd8bcea9453ee1f1014d9383cf, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0

Warning: Cannot modify header information - headers already sent in /home/u4578291/uutisalue.news/wp-content/plugins/wp-rocket/inc/classes/Buffer/class-cache.php on line 157
Valkohäntäpeuroja reilusti vähemmän – näin se vaikuttaa tien päällä – Uutisalue
Banner Before Header

Valkohäntäpeuroja reilusti vähemmän – näin se vaikuttaa tien päällä

Metsästys ja pedot ovat verottaneet kantaa muutamassa vuodessa kymmeniätuhansia yksilöitä.

Valkohäntäpeurakanta on pienentynyt muutamassa vuodessa kymmenillä­tuhansilla yksilöillä, kertoo Luonnonvarakeskus (Luke).

Kun Suomessa on nyt noin 117 000 valkohäntäpeuraa, oli niitä vielä kolme vuotta sitten noin 150 000.

Luken arvion mukaan kanta pieneni kokonaisuudessaan vuodentakaisesta 11 prosenttia.

Kannan pienenemisen keskeinen syy on tehostettu metsästys, mutta myös peura-alueen runsastuneilla susi- ja ilveskannoilla voi olla vaikutusta, Luke kertoo.

– Kannan pieneneminen on metsästäjien pitkäjänteisen työn tulosta ja riistahallinnon tavoitteiden suuntaista, kertoo Luken erikoistutkija Sami Aikio tiedotteessa.

Valkohäntäpeurakannan pienentyminen näkyy saalismäärien pienenemisenä ja peura­kolareiden vähenemisenä. Luke kertoi maaliskuun alussa, että vuotuisen metsästyksen päättyessä helmikuussa oli saaliiksi saatu noin 60 000 valkohäntäpeuraa. Saalismäärä laski toista vuotta peräkkäin.

Muutokset kannan koossa hitaita

Valkohäntäpeurakanta on pienentynyt erityisesti alueilla, joilla se on tiheä. Kanta keskittyy Lounais-Suomeen. Laskua viime vuodesta tapahtui erityisesti Varsinais-Suomessa, Etelä-Hämeessä ja Uudellamaalla. Kannan koko pieneni tai pysyi liki ennallaan lähes kaikilla hirvitalousalueilla.

Muutokset valkohäntäpeurakannan levinneisyysalueessa ovat hitaita, Luke kertoo. Nyt kannan pohjoisraja kulkee Raahen seudulta Oulujärven eteläpuolelle ja Pielisen ympäristöön, vaikka valkohäntäpeuroja voi esiintyä myös tämän alueen ulkopuolella.

Syksyllä alkavan metsästyskauden alun kannan kooksi arvioitiin reilut 150 000 yksilöä. Kannan koon pienentäminen nykyisestä edellyttäisi vähintään 40 000 yksilön saalista.

Luke arvioi valkohäntäpeuran talvikannan koon vuosittain. Riistahallinto käyttää kanta-arviotietoja muun muassa päättäessään valkohäntäpeuran metsästyslupamääristä.

Source Link is.fi