Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_9041ea5605191cc8e255c79d59c5e830, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
KS: Huolestuttava tieto nuorimmista vapettajista – Uutisalue

KS: Huolestuttava tieto nuorimmista vapettajista

Sähkötupakka on yleisin päihde, jolla koululaiset käyvät keskenään kauppaa.

Sähkötupakan eli vapen käyttö on kasvanut räjähdysmäisesti koululaisten keskuudessa. Ilmiö on huomattu myös Kangasalla, kertoo Kangasalan Sanomat.

Paikkakunnalla sijaitsevalla Valtialan koululla nuorimmat sähkötupakoinnista kiinni jääneet ovat rehtori Mari Saarikon mukaan olleet vasta kolmasluokkalaisia. Vapetus nousi koululla tapetille noin vuosi sitten, kun sosiaalisessa mediassa kiersi haaste sähkö­tupakointiin liittyen.

Viime vuonna tehdyssä kouluterveyskyselyssä 4,9 prosenttia Kangasalan 4.–5. luokkien oppilaista kertoi käyttäneensä sähkösavuketta tai jotain muuta tupakkatuotetta ainakin kerran, kun taas vuonna 2021 tehdyssä kyselyssä vastaava määrä oli 3 prosenttia.

Sähkötupakointi on lisääntynyt koululaisten keskuudessa merkittävästi parin vuoden aikana. Kuva: Vilma Venho

Sähkötupakka on yleisin päihde, jota koululaiset toisilleen myyvät, kertoi A-klinikka­säätiön somelääkäri Atte Virolainen Ilta-Sanomille viime marraskuussa.

Myös Virolainen totesi sähkötupakan olevan jossain määrin alakouluikäisten suosiossa, vaikka pääosin sitä ostavat, myyvät ja käyttävät yläkouluikäiset.

– Tiedetään olevan olemassa ala-asteikäisiä nikotiiniriippuvaisia. Sähkötupakan käyttö on yleistynyt niin paljon, että jopa 9–10-vuotiaat ostavat sitä yläkouluikäisiltä, Virolainen kertoi.

Virolaisen mukaan sähkötupakasta on löydetty nikotiinitesteissä raskasmetalleja, kuten esimerkiksi lyijyä, joka on erityisen vaarallista etenkin kehittyvän lapsen keskus­hermostolle. Varmaa tietoa sähkötupakan pitkäaikaishaittavaikutuksista ei ole, hän lisäsi.

Source Link is.fi