Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_b6b7bc0fb82d59d2cfa700473c492d76, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Vastuu yli 19 000 työntekijän organisaatiosta ja 2,3 miljardin budjetista – poliittinen suuntaus voi ratkaista Pirkanmaan uuden sote-johtajan – Uutisalue

Vastuu yli 19 000 työntekijän organisaatiosta ja 2,3 miljardin budjetista – poliittinen suuntaus voi ratkaista Pirkanmaan uuden sote-johtajan

2,3 miljardia eurolla sote-palvelut ja pelastuspalvelut yli puolelle miljoonalle ihmiselle. Työntekijöitä yli 19 000. Siinä tulevan Pirkanmaan hyvinvointialuejohtajan työsarka.

Hyvinvointialue on Suomen suurin, vaikka Varsinais-Suomessakin on tuotettava 480 000 ihmisen palvelut 2,2 miljardilla.

Hyvinvointialuejohtaja vastaa koko organisaation toiminnasta, johtaa henkilöstöä ja on yhteydessä eri tahoihin ministeriöstä kolmanteen sektoriin. Samaan aikaan pitää tuottaa palvelut lain vaatimalla tasolla, mutta tiukalla budjetilla. Ja johtaja vastaa myös historiallisen uudistuksen läpivetämisestä.

Yksi uuden johtajan valitsijoista eli aluevaltuuston puheenjohtaja Lauri Lyly (sd.) myöntää tehtäviä lueteltuaan, että aika monipuolinen osaaja pitää olla.

– Mutta tähän ei vaadita yli-ihmistä, vaan henkilö, joka hallitsee näistä isoa osaa.

Perjantaina päättyneen haun aikana 12 ihmistä päätti yrittää hyvinvointialuejohtajan vakituista virkaa itselleen.

Hakijat olivat aakkosjärjestyksessä Kangasalan kaupunginjohtaja Oskari Auvinen, Päijät-Hämeen hyvinvointikuntayhtymän toimitusjohtaja Marina Erhola, Sosiaali- ja terveysministeriönosastopäällikkö Kari Hakari, Eksoten terveyspalvelujen johtaja Tuula Karhula, Pihlajalinnan liiketoimintajohtaja Teija Kulmala, Tampereen sosiaali- ja terveyspalvelujen palvelualueenjohtaja Taru Kuosmanen, vt. Kanta-Hämeen hyvinvointialueen johtaja Jukka Lindberg, Kelan ylilääkäri Riitta Luoto, vastaava työterveyslääkäri Harri Markkula, Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johtaja Tarmo Martikainen, Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtaja Seppo Ranta ja Taysin johtajaylilääkäri Juhani Sand.

Uusi johtaja selvillä viimeistään vapun jälkeen

Valtaosa hakijoista käytännössä johtaa jo sote-organisaatiota. Lyly painottaa ominaisuuksista juuri johtamiskokemusta, mutta myös muutoksen hallintaa ja henkilöstöjohtamista.

Lylyn rinnalla johtajavalintaa valmistelevat muut hyvinvointialueen valtuuston puheenjohtajistosta eli Anna-Kaisa Ikonen (kok.) ja Miko Bergholm (ps.) ja hallituksen puheenjohtajisto Kari-Matti Hiltunen (kok.), Hanna Laine (sd.) ja Jouni Sirén (vas.) sekä konsultti ja vt. Pirkanmaan hyvinvointialueen johtaja Jukka Alasentie.

Tämä porukka valitsee Lylyn arvion mukaan noin 6–8 hakijaa perjantaina ja lauantaina tehtäviin haastatteluihin. Haastatteluihin pääsijöistä päätetään tiistaina. Haastatteluista puolestaan 3–4 pääsee testeihin. Heistä jotakuta tai joitakuita hallitus päättää 21. huhtikuuta esittää uudeksi johtajaksi. Valtuusto tekee päätöksen 2. toukokuuta.

Politiikka painaa vaakakupissa

Ennen valtuuston järjestäytymistä neuvotteluja vetäneen kokoomuksen Aleksi Jäntin mielestä hyvinvointialueen johtajaksi tarvitaan yhteistyökykyinen ja jämäkkä henkilö, joka osaa johtaa sekä taloutta että henkilöitä.

Jäntin mukaan hyvinvointialueen johtajan puoluepoliittinen kanta ei ole ensisijainen kriteeri, mutta voi painaa tiukassa valintatilanteessa.

Pirkanmaalla kärkipaikkaa pitää Kokoomus 21 aluevaltuutetulla. SDP:llä on 18 ja Perussuomalaisilla sekä Vasemmistoliitolla yhdeksän. Yhteensä valtuutettuja on 79.

Tänä vuonna on vietävä uudistus loppuun

Ennen hyvinvointialueen aloittamista vuoden 2023 alussa, on kuitenkin saatava organisaatio kuntoon. Tähän hommaan uusi hyvinvointialuejohtaja hyppää mukaan.

Tällä hetkellä uusia kuvioita on valmistelemassa noin 40 työntekijää.

– Meillä on kiire tehdä tämä tämän vuoden aikana valmiiksi, toteaa Lyly.

Pirkanmaan hyvinvointialueen kunnat kuuluvat Punkalaidunta lukuun ottamatta Pirkanmaan sairaanhoitopiiriin. Massiivinen vajaan 20 000 työntekijän organisaatio levittäytyy pitkin maakuntaa. Vuoden 2021 marraskuussa hyvinvointialueella asui 527 474 asukasta.

Lue lisää:

Yksi Pirkanmaan vaikutusvaltaisimmista viroista kiinnosti 12 hakijaa – mukana Taysin johtajaylilääkäri ja Kangasalan kaupunginjohtaja

Source Link yle.fi