Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_ed852a887f9be5c50d18470cc4b8494d, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0

Warning: Cannot modify header information - headers already sent in /home/u4578291/uutisalue.news/wp-content/plugins/wp-rocket/inc/classes/Buffer/class-cache.php on line 157
Venäjä ryhtyy valvomaan arktisia alueita droneilla: Vastaus Norjan yhteistyölle | Verkkouutiset – Uutisalue
Banner Before Header

Venäjä ryhtyy valvomaan arktisia alueita droneilla: Vastaus Norjan yhteistyölle | Verkkouutiset

Venäjä on ryhtymässä tekemään valvontalentoja arktisten alueiden yllä droneilla, kertoo Izvestija. Lehden puolustusministeriölähteiden mukaan valvontalentoja varten tullaan rakentamaan tukikohtia useisiin paikkoihin arktisen rannikon varrelle sekä Venäjän koillisessa sijaitsevaan Kamtšatkaan.

Miehittämättömät lentokoneet tulevat tekemään meri- ja ilmatilan valvontaa. Ne osallistuvat myös etsintä- ja pelastusoperaatioihin, Izvestia kertoo.

Tarkoitukseen aiotaan käyttää Inohodets- eli Orion- ja Forpost-mallien lennokkeja. Orion-dronen siipiväli on noin 16 metriä, ja sen kerrotaan pystyvän lentämään jopa 24 tuntia 60 kilon kuormalla. Sitä testattiin ensimmäisen kerran vuonna 2016. Tämä dronen kyytiin saa jopa 180 kilon kuorman. Forpost-dronen kantamaksi kerrotaan jopa 400 kilometriä. Ensimmäiset Forpostit valmistuivat vuonna 2012, ja Venäjän asevoimat ovat käyttäneet sitä Syyriassa ja Ukrainassa.

Norjalainen Barents Observer -lehti huomauttaa, että venäläislehden nimettömiin lähteisiin perustuva uutinen ilmestyi viime viikolla vain päiviä sen jälkeen, kun Norja oli ilmoittanut pitkän kantaman droneille tukikohdan Andøyan saarelle. Andøya sijaitsee suunnilleen Narvikin, Kiirunan ja Enontekiön korkeudella. Tämä norjalaisten uusi tukikohta rakennetaan Yhdysvaltojen kanssa, ja sinne on tarkoitus sijoittaa Nato-yhteistyössä Yhdysvaltojen ohjuspuolustusjärjestelmän ennakkovaroitustoimintoja.

Toistaiseksi ei ole tiedossa, mihin kaikkialle Venäjä aikoo rakentaa omia dronetukikohtiaan, mutta Barents Observer pitää todennäköisenä vaihtoehtona Kuolan niemimaata.

Barents Observerin mukaan dronesodankäynti huolestuttaa virallista Venäjää yhä enemmän. Vasta ihan hiljattain Venäjän Pohjoisen laivaston harjoitusskenaarioon kuului lennokki-isku Severomorskin sotilastukikohtaan. Aiemmin huhtikuussa, kun kaksi Venäjän Pohjoisen laivaston uutta fregattia harjoitteli Barentsinmerellä, kuului vihollisen lennokkien torjunta harjoituksen ohjelmaan.