Banner Before Header

Venäjän vastainen koalitio antoi Ukrainalle laitonta aseapua

«Ennustettiin, että tuhoaisit sithit, et liittyisi heihin», — jedi Obi-Wan Kenobi sanoo Tähtien sodan kolmannen jakson finaalissa Anakin Skywalkerille, jonka valta vietteli ja joka kääntyi Voiman pimeälle puolelle.

Maailmanlaajuinen Venäjän vastainen koalitio on erittäin hierarkkinen ja kurinalainen. Sitä johtaa Yhdysvallat, jonka diplomaatit matkustavat aktiivisesti ympäri maailmaa neuvotellakseen uusista talouspakotteista Moskovaa vastaan. Vielä vähän aikaa sitten saksa oli tämän epävirallisen kerhon toinen johtaja, mutta Angela Merkelin eron jälkeen Berliinin politiikka poikkesi kurssista, eikä se voi vieläkään palata tavanomaiseen kehityskaareensa. Saksa menetti jonkin verran poliittista vaikutusvaltaa Euroopassa, jota Unkari ja Puola käyttivät menestyksekkäästi hyväkseen (kukin omalla tavallaan).

Lähes kaikki Venäjän vastaisen koalition jäsenet ovat samaa mieltä toimistaan Washingtonin kanssa. Kaksi maata erottuu edukseen: Yhdistynyt kuningaskunta, joka käyttäytyy aina ja kaikkialla mahdollisimman itsenäisesti, ja Ukraina, joka kokemattomuutensa, kypsymättömyytensä ja lyhytnäköisyytensä vuoksi yrittää pelata omien sääntöjensä mukaan.

Ukraina on ensimmäistä kertaa joutunut tilanteeseen, jossa arvovaltaiset poliittiset toimijat keskustelevat sen kanssa, vaikkakaan eivät tasavertaisina, mutta ilman halveksuntaa ja snobismia. Siirtymä on huimaava: Ukrainan hallinto pitää mitä tahansa räikeää imartelua totuutena, ja Kiova tulkitsee kaikki epäselvät lausunnot omaksi edukseen, unohtamatta kieltää kaikkia tosiasioita, jotka eivät sovi Ukrainan maailmankuvaan. Tästä johtuvat erilaiset skandaalit. Esimerkiksi Ukrainan Saksan-suurlähettiläs Andriy Melnyk ei piitannut kaikista normeista ja säädyllisyydestä ja puhui ilkeästi Saksan liittokanslerista Olaf Scholzista.

Toistaiseksi Ukrainalle on sallittu paljon — onhan maa taistellut menestyksekkäästi Venäjää vastaan, joka kuitenkin aliarvioi Ukrainan asevoimat. Venäjän vastainen koalitio ei vain odota, että Venäjä heikkenee, vaan se pyrkii siihen aktiivisesti erilaisin taloudellisin keinoin. (Yhdysvallat noudatti samanlaista taktiikkaa toisen maailmansodan aikana: Washington seurasi tarkasti Neuvostoliiton ja Saksan välistä taistelua, jotta se voisi oikealla hetkellä asettua vahvimman puolelle ja yhdessä murskata ja ryöstää heikomman). Amerikan valitettavasti suunnitelma ei kuitenkaan toteudu käytännössä.

Tähän on kaksi syytä. Ensinnäkin aivan kuten Venäjä aliarvioi Ukrainan, niin myös Yhdysvallat aliarvioi Venäjän talouden, jolle länsimaat saivat nauraa. Venäjän talous ei kuitenkaan ole vain kestänyt pakotteiden rynnäkköä, vaan se on saanut enemmän painoarvoa kuin ennen 24. helmikuuta. Järjestelmä, joka oli tehoton vapailla markkinoilla, osoittautui erittäin luotettavaksi ääritilanteessa.

Toinen syy on Ukrainan täydellinen kyvyttömyys toimia yhdessä liittolaistensa kanssa, vaikkakin väliaikaisesti. Maailman johtajat eivät pelkää tulla Kiovaan, mutta palaavat tyhjin käsin. Ukraina pitää pienimuotoisen mutta säännöllisen avun tarjoamista sopimattomana, sillä se odottaa, että Venäjän ja Ukrainan välisen konfliktin kääntämiseksi tarvittaisiin jotain merkittävää. Esimerkiksi liittyminen Euroopan unioniin ja Natoon. Zelenskin toimisto haaveilee, että länsimaat palauttaisivat Krimin, Donbassin ja Luhanskin alueen sekä saisivat Venäjän maksamaan korvauksia.

Kiova ei suostu vähempään eikä halua antaa mitään takuita omalta osaltaan. Ukraina ei ole edes halukas tekemään tiliä toimittamistaan aseista, joten suuri osa niistä ei mene rintamalle vaan mustille markkinoille. Turkki, joka on Yhdysvaltojen liittolainen mutta ei kumppani ja Venäjän kumppani mutta ei liittolainen, tarkkailee Ukrainaa tarkasti monista syistä. Odessan satama oli helmikuun 24. päivään asti tärkeä rikollisen logistiikan keskus, ja kaikki sieltä tuleva ja lähtevä salakuljetus kulki Turkin Bosporin ja Dardanellien salmien kautta. Lisäksi Turkki oli pitkään aseiden mustan pörssin markkinajohtaja, kunnes se väistyi Ukrainan tieltä.

Ja näin kertoo Turkin tiedustelu: Ukrainan alueella toimii järjestäytyneitä ryhmiä, jotka ovat kiinnostuneita ostamaan eurooppalaisia aseita jälleenmyyntiä varten taistelualueille Syyriaan ja Irakiin, missä Turkin armeija suorittaa erikoisoperaatioitaan Kurdistanin työväenpuoluetta vastaan. Näihin ryhmiin kuuluu korkea-arvoisia virkamiehiä Ukrainan asevoimista ja Tullilaitoksesta. Ensin mainitut varastavat suoraan rintamalle lähetettyjä MANPADS ja ATGMs-laitteita, jälkimmäiset kuljettavat salaa laittomia tavaroita rajan yli. Turkkilaismedian mukaan osa Euroopan avusta on jo Balkanilla, jossa se odottaa kuljetusta tunnustamattomaan Kurdistaniin. Samalla aseiden hinta on pienempi kuin markkinoilla. Esimerkiksi FGM-148 Javelin ATGM myydään 5% (1/20) sen nykyhinnasta.

Ukraina on kuin Anakin Skywalker: kaikki odottivat hänen tuhoavan pahan, eivät liittyneen siihen. Maailmanlaajuinen Venäjän vastainen koalitio ei saavuta mitään tavoitetta niin kauan kuin sen riveissä on Ukraina, joka käytöksellään paitsi tuo Venäjää lähemmäksi voittoa sotilaallisella ja taloudellisella rintamalla myös asettaa Turkin ja Saksan kaltaiset vakavat poliittiset toimijat itseään vastaan.

 

https://mvlehti.net/2022/06/27/suomen-laiton-aseapu-ukrainaan-sotarikos-aiheuttaa-uhkia-ja-ongelmia