Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_f0d4200449476a0829e453fd7e4ed649, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Viesti Ukrainasta: Tarvitsemme aseita, aseita ja lisää aseita | Verkkouutiset – Uutisalue

Viesti Ukrainasta: Tarvitsemme aseita, aseita ja lisää aseita | Verkkouutiset

Ukrainan kärsiessä yhä pahemmasta pulasta aseiden, ammusten ja sotilaiden suhteen, moni ukrainalaistoimija kokee lännen joko vastustavan Ukrainan voittoa tai vähintäänkin sulkevan silmänsä maan henkiinjäämistaistelulta. Asiasta kertoo The Times.

Ukrainan turvallisuus- ja puolustusneuvoston puheenjohtajan Oleksiy Danilov uskoo, että Ukraina pystyisi edelleen ajamaan venäläiset pois maasta. Se edellyttäisi kuitenkin kolmea asiaa.

– Aseita, aseita ja lisää aseita, Danilov listaa.

Danilovin mukaan monet läntiset toimijat eivät edes halua, että Ukraina onnistuisi voittamaan sodaan. Jos he oikeasti toivoisivat tätä, he lähettäisivät Ukrainalle ajoissa nykyaikaisia aseita. Danilov kommentoi asiaa sen jälkeen, kun Saksan Bundestag oli tyrmännyt Taurus-risteilyohjusten siirtämisen Ukrainaan.

Moni ukrainalainen on menettänyt läheisiään sodassa. Danilovin serkku on kuollut, kummipoika taas menetti osan jalastaan. Menetysten vuoksi lännen toiminta tuntuu erityisen pahalta.

– Niin monet ovat menettäneet lapsiaan, vanhempiaan, vaimojaan tai miehiään. Silti länsi sulkee silmänsä, eikä halua reagoida asianmukaisesti. Eiväthän he [venäläiset] teitä tapa, Danilov toteaa.

Esimerkiksi Avdijivkan kaupungin menetys venäläisille olisi voitu Danilovin mukaan estää, jos länsi olisi toimittanut Ukrainalle ajoissa F-16 -hävittäjiä. Ukraina on pyytänyt F-16 -hävittäjiä sodan alusta alkaen, mutta toimitukset hyväksyttiin vasta viime vuoden elokuussa. Vielä ei tiedetä, milloin hävittäjät saapuvat maahan.

Avdijivkassa venäläiset pommittivat ukrainalaisia ankarasti ilmasta voimakkailla KAB-pommeilla. F-16:illa näitä olisi voitu torjua.

Vuosien 2014 ja 2019 välillä Ukrainan asevoimien komentajana toimineen Viktor Muzhenkon mukaan nykyinen sota johtuu siitä, ettei länsi reagoinut riittävän voimakkaasti Krimin miehittämiseen vuonna 2014.

– Meille tarjottiin kauniita sanoja ja Venäjään kohdistettiin pakotteita, mutta nyt ymmärrämme, että pakotteet eivät toimi.

Muzhenko varoittaa myös, että jos Ukraina häviää, Venäjä tulee käyttämään Ukrainan resursseja hyväkseen hyökätäkseen Eurooppaan. Jopa monet läntiset toimijat ovat varoittaneet samasta asiasta, mutta silti monet länsimaat pelkäävät Venäjän provosoimista.

Danilov vertaa tilannetta haukkuvaan koiraan.

– Jos pelkäät koiraa, se todellakin puree sinua. Älkää pelätkö, sillä Venäjän tavoitteet eivät koske vain meidän maatamme. Jos länsi ei halua taistella Venäjää vastaan EU:n ja Naton alueella, on teidän ratkaistava ongelma nyt meidän kanssamme, Danilov tiivistää.

Venäjä on lukuisia kertoja uhannut käyttävänsä ydinaseita, mikäli se häviäisi Ukrainassa. Venäjän voitto kuitenkin johtaisi väistämättä siihen, että niitä käytettäisiin tulevaisuudessa, arvioi Royal United Services -ajatuspajan analyytikko Oleksandr Danyljuk.

Kun yhä useammat maat kokisivat turvallisuustakuut merkityksettömiksi, haluaisivat ne hankkia ydinaseita suojellakseen itseään.

– Silloin niiden käyttö konfliktisssa olisi vain ajan kysymys, Danyljuk varoittaa.