Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_504e3d0ab488c714a0a9e6bf580021b2, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Viisumirajoitukset eivät vähentäisi venäläisturisteja välittömästi – ulkoministeriön mukaan akuuttia riskiä ei ole – Uutisalue

Viisumirajoitukset eivät vähentäisi venäläisturisteja välittömästi – ulkoministeriön mukaan akuuttia riskiä ei ole

Vaikka Suomi päättäisi rajoittaa venäläisille myönnettävien turistiviisumien määrää, se ei vähentäisi venäläisturistien määrää välittömästi. Ulkoministeriön konsulipäällikkö Jussi Tannerin mukaan kymmenet tuhannet venäläiset, joilla on pitkäkestoinen monikertaviisumi, voisivat silti hakeutua Suomeen tavalliseen tapaan. Vaikutukset voitaisiin havaita vasta pidemmällä aikavälillä.

Monikertaviisumeita alettiin myös uusia jo viime syksynä, kun alkoi näyttää siltä, että rajan koronarajoituksista voitaisiin päästä pian eroon.

– Kun viisumihakemuksen jättää, Suomen viranomaisten on lain mukaan se myös käsiteltävä. Käytännössä voidaan rajoittaa sitä, paljonko otetaan viisumihakemuksia vastaan, Tanner sanoo.

Pääministeriä sijaistava Aki Lindén keskeyttäisi viisumien myöntämisen venäläisille

Schengen-alueen 26:sta maasta ainakin yksitoista on rajoittanut käytäntöjään venäläisten viisumiasioissa. Osa maista ei myönnä viisumeita kuin painavista syistä, kuten perhesuhteiden perusteella.

Osa taas on joutunut keskeyttämään tai rajoittamaan viisumien vastaanottoa siksi, että Venäjä on karkottanut maiden diplomaatteja, eikä resursseja hakemusten vastaanottamiseen ole siis tarpeeksi. Näin on toiminut esimerkiksi Alankomaat.

Ulkoministeriössä selvitetään parhaillaan vaihtoehtoja, miten Suomi voisi tarvittaessa rajoittaa viisumien myöntämistä. Tannerin mukaan seurataan myös esimerkiksi sitä, onko Suomi viisumia hakevien tosiasiallinen kohde vaiko vain kauttakulkumaa muualle Schengen-alueelle.

Hakemusvaiheessa käy usein ilmi, onko kohteena muu kuin Suomi. Se voi johtaa hakemuksen hylkäämiseen.

– Viisumihakemuksia on nyt hylätty merkittävästi enemmän kuin aiemmin, Tanner sanoo.

Hylkäyksiä on annettu myös esimerkiksi asiakirjoihin liittyvien epäselvyyksien takia.

Tannerin mukaan viisumiasioita käsitellään hyvin tarkasti. Siksi myös mahdollisiin lieveilmiöihin pystytään hänen mukaansa puuttumaan nopeastikin.

– Poliittinen keskustelu siitä, miten voidaan tukea Ukrainaa, on aivan oleellista. Viisumiasiakin liittyy siihen. Siksi ministeriössä ollaan valmiita toimimaan nopeasti, jos asiassa tehdään poliittisia päätöksiä.

Ulkoministeriö seuraa ja analysoi tilannetta sekä selvittää mahdollisia seurauksia viisumien rajoittamiselle. Venäjän presidentin tiedottaja Dmitri Peskov uhkasi tiistaina Suomea vastatoimilla, jos Suomi keskeyttää turistiviisumien myöntämisen venäläisille tai rajoittaisi niiden myöntämistä.

Tanner sanoo, että ministeriön näkökulmasta tilanne näyttää rauhalliselta.

– Tällä hetkellä ei ole akuuttia riskiä tai näkymää siitä, että tässä olisi jotain hallitsematonta käynnissä, konsulipäällikkö sanoo.

Suojelupoliisin mukaan tavallisten venäläisten matkailu Suomeen ei aiheuta turvallisuusuhkaa. Supo antaa pyydettäessä lausuntoja ulkoministeriölle, joka valmistelee viisumipäätöksiä.

– Viisumisäännösten takia suomalaisilla viranomaisilla on hyvä kokonaiskuva tulijoista, mutta viisumiprosessin ulkopuoleltakin viranomaiset saavat tietoja mahdollisista uhkista, ja niihin reagoidaan tarpeen mukaan, Suposta kerrotaan Ylelle sähköpostitse.

Voit keskustella aiheesta keskiviikkoon 27.7. klello 23:een asti.

Lue myös:

Venäläisten viisumihakemuksia tulee noin tuhat päivässä – venäläispariskunta arvioi, että harva maassa pohtii nyt lomailua

Suurimmat puolueet haluavat lopun venäläisten turistimatkoille Suomeen – SDP:n Kiljunen varoittaa luomasta uutta Pohjois-Koreaa

Länsi on kiristänyt Venäjän pakotteita, mutta sota ei näytä loppuvan – tutkija pitää ongelmana, että matkustusrajoituksia voi kiertää Suomen kautta

Source Link yle.fi