Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_3c5f845a024c57948ddf61955fe3b186, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Viron mustalle listalle joutunut ortodoksikirkon johtaja ei halua palata Venäjälle | Verkkouutiset – Uutisalue

Viron mustalle listalle joutunut ortodoksikirkon johtaja ei halua palata Venäjälle | Verkkouutiset

Moskovan patriarkaatin alaisen ortodoksisen kirkon johtaja, metropoliitta Jevgeni ei halua palata Virosta Venäjälle, kertoo yleisradio ERR.

Viro päätti taannoin, ettei se uusi metropoliitan oleskelulupaa. Hänen on poistuttava Virosta helmikuun 6. päivään mennessä, mutta ortodoksikirkon johtaja on tehnyt viranomaisille vastalauseen päätöksestä ja pyytänyt tilapäisen oleskeluluvan jatkamista.

Jevgenin oikea nimi on Valeri Rešetnikov. Viron suojelupoliisi Kapon mukaan venäläisen Rešetnikovin toiminta uhkaa kansallista turvallisuutta. Hän ei ole esimerkiksi irtisanoutunut Moskovan ja Venäjän patriarkka Kirillin sotaisista puheista.

– Suojepoliisin arvion mukaan Moskovan ja koko Venäjän patriarkka Kirill Venäjän ortodoksisen kirkon uskonnollisena johtajana oikeuttaa ja tukee johdonmukaisesti Kremlin hallinnon veristä hyökkäystä Ukrainaa vastaan. Sekä Moskovan patriarkka että metropoliitta Jevgeni ovat edistäneet Venäjän turvallisuuspolitiikkaa Virossa, kertoo Indrek Aru Viron poliisi- ja rajavartiolaitokselta ERR:lle.

– Valtio päätti evätä oleskeluluvan jatkamisen, koska Rešetnikov tukee hyökkääjää julkisissa toimissaan ja puheissaan, eikä hän ole aiemmista varoituksista huolimatta muuttanut käyttäytymistään, hän jatkaa.

Moskovan patriarkaatin alaiseen ortodoksikirkkoon kuuluu paljon vironvenäläisiä.

Viron poliisista painotetaan, että oleskeluluvan peruminen johtuu Rešetnikovin omasta toiminnasta, eikä päätös kohdistu ortodoksikirkkoa tai sen jäseniä vastaan.