Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_368f48045ce25467c5a346f3a7d38e91, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Yle: Arvion mukaan joka kymmenes auton päästötodistus on virheellinen | Verkkouutiset – Uutisalue

Yle: Arvion mukaan joka kymmenes auton päästötodistus on virheellinen | Verkkouutiset

Yksityisten katsastustoimipaikkojen liitto arvioi, että jopa 10 prosenttia autokirjaamoiden antamista ajoneuvojen päästötodistuksista on joko virheellisiä tai tahallisia väärennöksiä. Asiasta kertoo Yle.

Toiminnanjohtaja Björn Ziesslerin mukaan tutkimusta asiasta on vaikea tehdä, sillä vain pieni osa huijauksista jää kiinni. Arvio perustuu toimialan yleiseen käsitykseen.

– Tyypillisesti päästömittaus tehdään ajoneuvolle, jolla on hyväksyttävät päästöt, ja sitten päästötodistus kirjoitetaankin toiselle ajoneuvolle, Ziessler sanoo.

Auton päästöjärjestelmän manipulointi on aina ollut kiellettyä. Aikaisemmin siitä ei ole sanktioitu, mutta kesäkuun alun jälkeen päästömanipuloidusta autosta vai saada 1 000–30 000 euron liikennevirhemaksun.

Ziesslerin mukaan korjaamotoiminnan valvominen nykyresursseilla ei ole mitenkään mahdollista, eikä tiedossa ole, että väärinkäytöksistä olisi jaettu sanktioita.

Menetetyn luvan saa takaisin yllättävän helposti. Väärän todistuksen antanut korjaamo voi menettää lupansa päästömittauksiin, mutta sen saa takaisin ilmoituksella.

– En halua arvostella ketään, mutta ei tämä oikein ole, Ziessler kommentoi.

Ziessler ei ymmärrä, miksi uusien autojen päästöjen pienentämiseksi investoidaan autotehtailla miljardeja euroja, mutta liikenteessä niiden päästöt saavat poiketa tuhatkertaisesti, eikä kukaan puutu asiaan.