Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_805e7097cce58e847f32147d5a30c9b2, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Yle: Kaikki luottosi ovat pian näkyvissä uudessa palvelussa | Verkkouutiset – Uutisalue

Yle: Kaikki luottosi ovat pian näkyvissä uudessa palvelussa | Verkkouutiset

Pankit ja rahoituslaitokset ovat voineet helmikuun alusta ilmoittaa asiakkaidensa luottotietoja niin sanottuun positiiviseen luottorekisteriin, kertoo Yle.

Palvelun ensimmäinen vaihe otetaan käyttöön huhtikuussa, ja sen tarkoituksena on estää kotitalouksien ylivelkaantuminen.

Kuluttaja voi myös itse käydä tarkistamassa, mitä tulo- ja luottotietoja hänestä löytyy sekä tehdä itselleen vapaaehtoisen luottokieltomerkinnän. Maksuhäiriömerkintöjä positiiviseen luottorekisteriin ei tuoda, vaan ne säilyvät kaupallisissa luottotietorekistereissä.

Positiivisessa luottorekisterissä näkyvät tulevaisuudessa kuluttajalle myönnetyt lainat sekä erilaiset kulutusluotot, kuten osamaksusopimukset ja leasingsopimukset sekä liki kaikki kuluttajat verotettavat tulot. Lainanhakijan ei siis tulevaisuudessa tarvitse itse toimittaa tulotietojaan tai muita todistuksia rahoituslaitoksille.

Danske Bankin henkilöasiakkaiden lainoista vastaavan johtajna Sari Takalan mukaan luotosta näkyy rekisterissä määrä, lyhennystapa, luoton käyttötarkoitus ja maksuohjelman viimeinen maksupäivämäärä.

– Näin luotonmyöntäjät saavat tiedon yksityishenkilön luototustilanteesta kokonaisuudessaan, Takala kertoo.

Rahoituslaitokset saavat käyttää tietoja vain, kun asiakas hakee uutta lainaa tai haluaa muuttaa nykyistä lainaansa, mikä vaatisi luottokelpoisuuden arviointia. Positiivisessa luottorekisterissä olevat tiedot vaikuttavat uusien lainojen myöntämiseen.

– Rekisterissä näkyy, jos olemassa olevassa luotossa olisi vaikka yli kahden kuukauden viivästys. Silloin lähdettäisiin tarkemmin selvittämään, mistä maksun viivästyminen johtuu, Takala toteaa.