Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_9cdb533f67ae8b8d14d48460311779ae, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Yle: Rajavartiolaitos ja Puolustusvoimat valmistautuvat itärajalla maahantulijoihin | Verkkouutiset – Uutisalue

Yle: Rajavartiolaitos ja Puolustusvoimat valmistautuvat itärajalla maahantulijoihin | Verkkouutiset

Viranomaiset ovat varautuneet siihen, jos Venäjä ohjaa turvapaikanhakijoita raja-asemien lisäksi yrittämään maastorajan ylityksiä Suomeen, kun lumet sulavat, kertoo Ylen uutiset.

Rajavalvonta säilyisi edelleen Rajavartiolaitoksen ja poliisin henkilökunnan tehtävänä. Raja- ja meriosaston päällikkö Matti Sarasmaa kertoo Ylelle, että Suomi saisi lisäksi apua Frontexilta eli Euroopan raja- ja merivartiovirastolta korkeintaan muutama sata työntekijää.

– Viimeisen puolen vuoden aikana on teroitettu erityisesti suunnitelmia, jotka koskevat tilannetta, jossa Suomeen kohdistuu välineellistetty siirtolaisten käyttö. Eli jonkun ulkopuolisen tahon osalta Suomeen työnnetään siirtolaisia vailla perusteita ja siirtolaisia käytetään hyväksi.

Virka-apusuunnitelman mukaan Puolustusvoimien kantahenkilökuntaa ja varusmiehiä voitaisiin käyttää erilaisissa tukitehtävissä. He eivät kuitenkaan valvoisi rajaa tai yrittäisi ottaa kiinni luvattomia rajanylittäjiä.

Puolustusvoimat auttaisi tarvittaessa esimerkiksi kiinniotettujen valvonnassa ja kuljetuksissa. Sarasmaan mukaan silloin Rajavartiolaitoksen yhden toimivaltaisen työntekijän apuna olisi kahdesta kolmeen virka-apua antavaa henkilöä. Järjestely auttaisi varmistamaan riittävän henkilöstömäärän rajalla.

Muita Puolustusvoimien virka-aputehtäviä olisivat tuki kuljetuksissa, esteiden ja esteaitojen lainaus sekä eri kohteiden valvonta. Valvonta ei kuitenkaan olisi varsinaista rajavalvontaa.

Puolustusvoimien virka-apua antaisi alkuvaiheessa palkattu henkilökunta ja asevelvollisuuttaan suorittamassa olevat ihmiset. Viime vuoden lopulla asepalvelustaan suorittavat miehet ja naiset olivat apuna tilapäisten esteiden ja esteaitojen rakentamisessa raja-asemilla, kun Suomi sulki raja-asemiaan.

Mikäli tilanne rajalla pitkittyisi tai vaikeutuisi, myös reserviläisiä olisi mahdollista kutsua palvelukseen.