Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_d5963ed6e613f3b17d2110e8e91caa11, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
17-vuotiaan huippuratsun kilpailu päättyi kuolemaan – näin Suomen hevosväki kommentoi järkyttävää tapausta – Uutisalue

17-vuotiaan huippuratsun kilpailu päättyi kuolemaan – näin Suomen hevosväki kommentoi järkyttävää tapausta

Saksan Aachenissa järjestetyssä hevostapahtumassa sattui lauantaina varsin ikävä välikohtaus, uutisoivat Bild ja Süddeutsche Zeitung.

Ratsastuksen olympiavoittaja Rosalind Canterin hevonen Allstar B jouduttiin lopettamaan, kun se satutti toisen etujalkansa kesken kenttäratsastuksen maastokokeen.

17-vuotias ratsu starttasi 3 990 metrin pituiselle radalle hyvissä voimin ja selvitti ensimmäiset 15 estettä kunnialla läpi. 16. esteen kohdalla se kuitenkin ajautui pois linjalta loukaten toisen etujalkansa.

Allstar ontui jalkaansa heti tilanteen jälkeen, ja se toimitettiin mitä pikimmiten eläinlääkärin tarkistettavaksi.

Diagnoosi oli hevosen kannalta huonoin mahdollinen: jalka oli loukkaantunut niin pahasti, että ratsun olisi ollut mahdotonta jatkaa elämäänsä entiseen tapaan. Tästä syystä eläinlääkäri suositteli hevosen lopettamista ja ohjeistus laitettiin toimeen lähes samantien.

Kokeneella kaksikolla oli takanaan onnistunut suoritus kouluosuudella ja esteosuudeltakin saldona vain yksi pudotus. Brittiratsukko oli ennen tapaturmaa kilpailun johdossa.

Se ei ole ihme, sillä ratsukko voitti MM-kultaa vuonna 2018. Viikonloppuna Aachenissa järjestetyt kilpailut olivat Canterin ja Allstartin viimeinen näytönpaikka ennen ensi kuun MM-kisoja.

36-vuotias Canter oli ymmärrettävästi murtunut onnettomuuden jälkeen.

– Minulla ei ole sanoja kuvaamaan sitä kunnioitusta ja rakkautta, jota tunnen Albyä kohtaan. Hän näytteli suurta roolia urallani ja monet jäävät ikävöimään häntä, Bild kertoo Canterin todenneen.

Ratsastajainliiton toiminnanjohtaja Jukka Koivisto vuonna 2021.

Suomen Ratsastajainliiton toiminnanjohtaja Jukka Koivisto kuvailee viikonloppuna sattunutta onnettomuutta äärimmäisen surulliseksi tapaukseksi.

– Kyseessä oli yksi tämän hetken menestyksekkäimmistä ratsukoista, joten tapausta ei voi laittaa kokemattomuuden piikkiin. Oli yksinkertaisesti huonoa tuuria, että näin selittämätön onnettomuus tapahtui.

Koiviston mukaan vastaavanlaiset onnettomuudet ovat hyvin harvinaisia. Suomessa sellaisia ei tapahdu välttämättä edes joka vuosi.

Samalla Koivisto tunnustaa, että lähes neljän kilometrin pituinen maastokoe on haastava rykäisy hevoselle.

– Se ei kuitenkaan vastaa mitään ihmisen maratonia, vaan pikemminkin keskiraskasta lenkkiä. Kaikilla maastokokeisiin osallistuvilla hevosilla on takanaan vuosia johdonmukaista harjoittelua.

Oli huonoa tuuria, että näin selittämätön onnettomuus tapahtui.

Loukkaantuneella ratsulla oli ikää jo 17 vuotta. Vaikka ikä kuulostaa maallikon korvaan varsin korkealta, Koiviston mukaan sitä ei voida pitää minkäänlaisena riskitekijänä.

Samoilla linjoilla on Ratsastajainliiton viestintäpäällikkö Kati Hurme.

– Allstar oli hirveän hyvässä kunnossa ja valmistautui juuri MM-kisoihin. Se oli huippu-urheilija, jonka kuntoa seurattiin koko suorituksen ajan.

Sää oli lauantaina Aachenissa varsin lämmin, sillä keskipäivällä elohopea oli kohonnut lähes 25 asteeseen. Jukka Koiviston mukaan kuuma keli ei ollut onnettomuuden osatekijä.

– Se vaikuttaa tietysti muihin asioihin. Ratsuja on viilennettävä, ja niille on tarjottava riittävästi varjoa.

Vaikka onnettomuuksia tapahtuu toisinaan edelleen, Koivisto muistuttaa, että maastokokeen turvallisuusasiat ovat kehittyneet huomattavasti vuosien varrella.

– Esteet hajoavat nykyisin helpommin, jos hevonen osuu niihin ja ratsastajien turvallisuus on kehittynyt huomattavasti.

Source Link is.fi