Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_fd1d021c7a6bec2ee3aa54e6ffb46899, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Äärioikeiston poliitikot saaneet satoja tuhansia euroja Venäjältä, epäilee Tšekin tiedustelupalvelu – Uutisalue

Äärioikeiston poliitikot saaneet satoja tuhansia euroja Venäjältä, epäilee Tšekin tiedustelupalvelu

Epäilyttävä sivusto katosi verkosta uutisen tultua julki.

Äärioikeistolainen oppositiopuolue AfD eli vaihtoehto saksalle järjesti lauantaina 8. lokakuuta mielenosoituksen kohonneita energiahintoja vastaan.

Vaihtoehto Saksalle -puoleen mielenosoitus 8. lokakuuta. Kuva: Benjamin Suomela / Yle

Tšekin viranomaiset asettivat eilen torstaina Voice of Europe –sivuston (suom. Euroopan ääni) ja sen epäillyt taustavaikuttajat pakotelistalleen. Eurooppalaiset tiedustelupalvelut kertovat paljastaneensa Venäjän vaikutusyrityksen EU-politiikkaan.

Sivusto oli vielä tänään päivällä nähtävissä, mutta on sittemmin poistettu.

– Onnistuimme paljastamaan Venäjältä rahoitetun ja Tšekissä toimivan vaikuttajaverkoston, sanoi Tšekin pääministeri Petr Fiala aamulla pitämässään lehdistötilaisuudessa.

Verkoston tarkoitus on vaikuttaa eurooppalaiseen politiikkaan ja luoda Venäjä-myönteistä ilmapiiriä, kertoo Puolan sisäisen turvallisuuden toimisto ABW. Se on tehnyt tänään ratsioita Varsovassa ja Tychyssä.

”Harmittomalta” näyttänyt EU-sivusto

Päällisin puolin Voice of Europe näytti vaatimattomalta EU-aiheita käsittelevältä sivustolta, joka on sommiteltu EU:n tyylikirjan mukaisesti. Sivusto lupasi edustaa kansalaisia, olla epäpoliittinen ja puhkaista ”Brysselin kuplan”, kertoo saksalainen Spiegel-lehti.

Voice of Europe -sivusto on julkaissut uutisia melko harmittomistakin aiheista, kuten EU:n työvoimapulasta.

Tarkemmin tarkasteltuna uutisista paljastui kuitenkin kummallisuuksia ja epätarkkuuksia, kuten väärän sukupuolipronominin käyttö, kirjoittaa Der Spiegel.

Koomikko Jan Böhmermann esiteltiin naispuolisena TV-kasvona ja Saksan sisäministeri Nancy Faeser miespuolisena ”Antifa-sisäministerinä”.

Der Spiegelissä on kiinnitetty huomiota sivuston lähdekoodissa näkyviin kyrillisiin merkkeihin, jotka viittaavat venäläisiin toimijoihin.

Äärioikeisto-ajatukset esillä

Der Spiegel nostaa esiin erityisesti sivuston julkaisemien uutisten vinouman. Niissä korostuvat polarisoivat aiheet ja ääneen päästetään jatkuvasti äärioikeistolaisia toimijoita.

Tšekin viranomaiset epäilevät sivuston taustaverkostoa mielipidevaikuttamistakin vakavammista rikkomuksista. Viranomaisten mukaan Voice of Europea on käytetty myös salaisten varojen antamiseen eurooppalaisille poliitikoille.

Der Spiegelin tietojen mukaan rahaa olisi annettu poliitikoille suoraan käteen Prahassa tai maksettu kryptovaluuttana. Yhteensä kyse on sadoista tuhansista euroista.

Joukko ihmisiä torilla. Monella on puhelimensa taskulamppu päällä.

Belgian Vlaams Belang -äärioikeistopuolueen mielenosoitus Saint-Pieters-Leeuwissa maahanmuuttoa vastaan 18.1.2023. Kuva: snapshot-photography/F Boillot/Shutterstock/All Over Press

Tiedustelutietojen mukaan rahoja olisi ohjattu kuuden Euroopan maan poliitikoille. Kyse on saksalaisista, ranskalaisista, puolalaisista, belgialaisista, hollantilaisista ja unkarilaisista poliitikoista.

Vaihtoehto Saksalle (AfD) -puolue mainitaan nimeltä, mutta ei henkilöitä, joille rahoja olisi maksettu.

Sivustolla esiintyvät näkyvästi kuitenkin esimerkiksi AfD:n eurovaalien kärkinimi Maximilian Krah ja vaalilistalla kakkospaikalla oleva Petr Bystron. Der Spiegelin mukaan heidän poikkeuksellisen myöntyväinen suhtautumisensa Venäjään on herättänyt huomiota jopa AfD:n sisällä.

Maximilian Krah

Saksalainen poliitikko Maximilian Krah. Kuva: EPA-EFE

Yrittikö Venäjä levittää propagandaa?

Jos syytökset pitävät paikkansa, kyse on suuresta poliittisesta skandaalista, Der Spiegel arvioi. Venäjä maksaa eurooppalaisille siitä, että he levittävät Venäjä-myönteistä propagandaa. Ja tämä kaikki vieläpä eurovaalien alla.

Der Spiegelin tietojen mukaan venäläisen vaikuttamisoperaation paljastamiseen osallistui puolisen tusinaa eurooppalaista tiedustelupalvelua.

Tiedustelupalveluiden arvion mukaan Voice of Europe -sivuston takana on ollut Venäjä-mielinen ukrainalainen oligarkki Viktor Medvetšuk, joka on presidentti Vladimir Putinin läheinen ystävä. Sivuston liiketoimintaa on hoitanut entinen Ukrainan Venäjä-mielisen TV-kanavan johtaja Artjom Martševski.

Lähteet: Reuters, AFP

Oikeistotuulet puhaltavat Euroopassa: Voimistuuko äärioikeisto poliittisen valtakamppailun seurauksena?

Äärioikeiston nousua käsiteltiin Politiikkaradiossa 20.3.

Source Link yle.fi