Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_62a55bdf91e0b4a458c81a9bb699d30a, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Ainutlaatuinen erhe Nobel-historiassa? Kemian nobelistien nimien huhutaan paljastuneen etukäteen – Uutisalue

Ainutlaatuinen erhe Nobel-historiassa? Kemian nobelistien nimien huhutaan paljastuneen etukäteen

Nobel-palkintoprosessi on äärimmäisen salainen. Voittajille itselleenkin kerrotaan palkinnosta juuri ennen sen julkistamista.

Nobel-museon klassinen rakennus ja sen edessä oleva suihkukaivo iltavaloistuksessa.

Nobel-museolla Tukholman vanhassakaupungissa on paljon kerrottavaa 122-vuotiaiden palkintojen historiasta. Tänä vuonna sinne saattaa päätyä perin erikoinen käänne. Kuva: Pavel Dudek / Alamy /AOP

Kemian tämänvuotisten Nobel-voittajien nimet on määrä kertoa tänään hieman ennen yhtä Suomen aikaa. Aamulla levinneen huhun mukaan nimet ovat kuitenkin jo paljastuneet. Tiedotteen lähettäminen vahingossa ennen aikojaan olisi ainutlaatuinen virhe Nobelien historiassa.

Ruotsin kuninkaallisen tiedeakatemian tiedotusvastaavan Eva Neveliuksen mukaan päätös palkittavista on vielä tekemättä.

– Voin sanoa vain, että emme kommentoi tapahtunutta eikä mitään päätöstä ole vielä tehty, Nevelius sanoo.

Voittajiksi on kerrottu kvanttipistetutkimuksen uranuurtajat Moungi Bawendi, Louis Brus ja Aleksei Ekimov. He tekevät nykyisin työtään Yhdysvalloissa, mutta Baswendi on syntyisin Ranskasta ja Ekimov Neuvostoliitosta.

Nanotekniikassa ja materiaalitieteissä olennaiset kvanttipisteet ovat puolijohdekiteitä, jotka ultraviolettivalolle altistuessaan kykenevät kuljettamaan elektroneja ja lähettämään väriltään vaihtelevaa valoa.

1970-luvun teorian pohjalta 1980-luvulla syntetisoiduilla kvanttipisteillä on sovellusmahdollisuuksia muun muassa komposiittimateriaaleissa ja lääketieteellisessä kuvantamisessa.

Source Link yle.fi