Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_2cf14cc7957bf1d6b0a81a3a955450d7, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Äitiys nousi esteeksi töille, sanoo Maiju Ruotsalainen – Helmareiden päävalmentaja Anna Signeul sivuutti kritiikin, Palloliitto tukee yhä – Uutisalue

Äitiys nousi esteeksi töille, sanoo Maiju Ruotsalainen – Helmareiden päävalmentaja Anna Signeul sivuutti kritiikin, Palloliitto tukee yhä

Helmareiden valmennusryhmässä on tapahtunut runsaasti muutoksia Anna Signeulin päävalmentajakaudella. Yksi ryhmästä lähteneistä on Maiju Ruotsalainen, joka aloitti maajoukkueen valmennuksessa vuonna 2017, mutta ei jatkanut sopimustaan vuonna 2019.

EM-kisoissa Yle Urheilun asiantuntijana toimiva Ruotsalainen kertoi tiistaina Ylen tv-lähetyksessä, että koki maajoukkueessa ollessaan omien arvojensa vastaista toimintaa.

– Henkilökohtaisimpana syynä oli se, miten esihenkilö suhtautui ja miten pettyneitä oltiin päätökseen siitä, että pari vuotta sitten sain alkaa äidiksi, Ruotsalainen sanoi ja tarkensi hetkeä myöhemmin.

– On sanottu, että minusta ei tule sellaista valmentajaa, joka minusta olisi voinut tulla ilman lapsia. Olen tästä samaa mieltä. Minusta tuli paljon parempi.

Ruotsalainen avasi tapahtumien kulkua myöhemmin Yle Urheilulle tarkemmin.

– Kun olen ilmoittanut olevani raskaana, minulle on ihmetelty, miksi en ajoita näitä asioita paremmin, kun olen naisen kanssa parisuhteessa. Toisekseen miksi olen tehnyt tällaisen päätöksen, ja miksi en ole kertonut, ennen kuin olen lähtenyt tähän työhön, Ruotsalainen kertoo.

– Hyvin vahvasti asiasta tuli viesti, että ratkaisu on todella huono. Varsinkin jos haluan lisää lapsia, se pitää kertoa tässä ja nyt. Ja haluan lisää lapsia. Nytkin olen raskaana. Se on yksi syy, miksi en voisi olla Palloliiton toiminnassa mukana.

Ruotsalainen sanoo, että hän on voinut jatkaa valmentajan töitään ihan normaalisti myös äitinä.

Anna Signeulk och Maiju Ruotsalainen sitter på bänken.
Maiju Ruotsalainen aloitti Anna Signeulin johtamassa Helmareiden valmennustiimissä vuonna 2017.Jarno Kuusinen / All Over Press

Ruotsalaisen mukaan Palloliiton johdossa ollaan oltu tietoisia tapahtumista ja Signeulin johtamistyylistä. Ruotsalainen on pettynyt siihen, ettei asioihin ole reagoitu. Ruotsalaisen mukaan Palloliiton johto on todennut hänelle, että ”tämän kun kestät, niin kestät mitä vaan.”

– Viimeistään silloin olen tehnyt vielä kerran nämä asiat selväksi, kun en hyväksynyt jatkosopimusta.

Kokonaisuudessaan Ruotsalainen kokee, että kyse ei ole vain Signeulin johtamistyylistä, vaan ongelma on ylempänä Palloliitossa. Hän esittää myös huolensa, kuinka liiton toimintaan voi saada lisää naisia mukaan, jos äitiys koetaan ongelmana.

– Tämä äitiysjuttu on minun henkilökohtainen kokemukseni ja vain yksi muiden joukossa. Miksi Palloliitto ei halua reagoida siihen? Koen, että ongelma on ylempänä kuin yhdessä ihmisessä. Henkilöissä, jotka eivät ole reagoineet näihin asioihin.

Päävalmentaja Signeul kommentoi asiaa lyhyesti EM-kisojen Espanja-avausottelun aattona lehdistötilaisuudessa.

– Palloliiton pääsihteeri Marco Casagrande kommentoi asiaa aiemmin medialle, joten mielestäni kaikki kysymykset tulisi esittää myös hänelle jatkossa. Haluamme jatkossa myös keskittyä käsillä oleviin kisoihin, Signeul aloitti.

– EM-kisat ovat loistava paikka pelaajille, kannattajille ja Palloliitolle kasvattaa naisten jalkapalloa Suomessa. Nämä pelaajat ovat unelmoineet tästä pitkään, joten mielestäni meidän pitäisi tehdä tästä fantastinen hetki, Signeul päätti vastauksensa.

Anna Signeulin sopimus Helmareiden päävalmentajana on voimassa tämän vuoden loppuun.

Yle Urheilu tavoitti torstai-iltana Marco Casagranden kommentoimaan asiaa.

Helmareiden entinen apuvalmentaja Maiju Ruotsalainen on esittänyt raskaita väitteitä päävalmentaja Anna Signeulista. Ruotsalaisen mukaan Signeul oli erittäin pettynyt, kun kuuli Ruotsalaisen saavan lapsen. Milloin ja miten asia on käsitelty Palloliitossa?

– Maijun raskautta ei ole sinällään käsitelty liiton johdossa mitenkään. Urheilupuolen johto on tullut jossain kohtaa tietoiseksi, kun Maiju on kertonut tästä Signeulille ja urheilutoimenjohtajalle. Johdossa olemme kuulleet ensimmäistä kertaa tästä, kun Maiju on tuonut nämä puheena olevat kokemukset meille esille vuodenvaihteessa 2019–2020.

Kuinka paljon Signeulin toiminnasta on tullut loppujen lopuksi negatiivista palautetta?

– Joitain keskusteluja on johtamistyylistä käyty.

Haluatko vielä tarkentaa?

– Anna on intohimoinen ja vaativa valmentaja. Se on tullut selväksi. Se, mikä on normaalia huippu-urheiluympäristössä, niin Anna tietysti odottaa ympärillä olevilta valmentajilta ja taustajäseniltä todella paljon.

Kuinka monelta henkilöltä on saatu negatiivista palautetta Signeulin toiminnasta?

– Joitakin keskusteluja on käyty.

Puhutaan kuitenkin useammasta kuin yhdestä palautteesta?

– Kyllä. Ei kuitenkaan isosta määrästä.

Sanoit eilen Ilta-Sanomissa, että Signeulin kanssa on keskusteltu aiheesta useaan otteeseen. Millaisia nuo keskustelut ovat olleet?

– En lähde avaamaan julkisuudessa luottamuksellisia keskusteluja sen tarkemmin.

Miksi Palloliitto on antanut Anna Signeulin jatkaa naisten maajoukkueen päävalmentajana?

– Annalla on voimassaoleva sopimus tämän vuoden loppuun. Hänellä on johdon sekä hallituksen luottamus tällä hetkellä. Käsitykseni mukaan joukkueessa on tällä hetkellä hyvä tunnelma ja luottamus olemassa.

Sanoit aiemmin, ettei äitiys ole este urakehitykselle Palloliitossa, mutta millaisen viestin mielestäsi se antaa, jos päävalmentaja suhtautuu vanhemmuuden ja valmentajuuden yhdistämiseen nuivasti ja hänen annetaan kuitenkin jatkaa päävalmentajan roolissa?

– Liiton linja on hyvin selvä. Totta kai me tuemme vanhemmuutta. Yhdistäminen on mahdollista, mutta on selvää, että se vaatii kaikilta osapuolilta suunnittelua ja joustoa ihan jalkapalloympäristössä niin kuin muuallakin työelämässä. On myös selvää, että kaikilla meillä on hyviä ja huonoja puolia. Varmasti suhtaudumme asioihin eri tavoilla itse kukin. Joka tapauksessa ihmistä, ammattilaisuutta ja suorituksia meidän pitää jatkuvasti arvioida kokonaisvaltaisesti, ei vain yksittäisten asioiden kautta.

Ruotsalaisen mukaan Palloliiton johto on todennut hänelle, että ”tämän kun kestät, niin kestät mitä vaan.” Mitä vastaat tähän?

– Ainakaan minä en ole näin sanonut. Enkä usko, että puheenjohtaja olisi ollut yhteydessä missään vaiheessa. Kuulostaa joka tapauksessa kannustuspuheelta. Riippuu siitä, missä yhteydessä tämä on sanottu.

Suomi avaa EM-kisat osaltaan perjantaina Espanjaa vastaan. Ennakkolähetys alkaa TV2:ssa , Yle Areenassa ja Ylen digipalveluissa klo 18.15. Yle Puheella suora lähetys alkaa klo 18.30.

Lue lisää:

Huomasitko tätä? Jalkapallon EM-kisojen avausmaalia tarkistettiin kahden hylkäämisperusteen takia – Englanti pääsi juhlimaan ennätysyleisön edessä

Maailman paras loukkaantui juuri ennen EM-avausta Helmareita vastaan – Suomen kapteenin usko jättiyllätykseen kasvoi, asiantuntijat luottavat yhä Espanjaan

Tässä on kaikki, mitä sinun pitää tietää jalkapallon EM-kisoista 2022 – Helmareilla kova lohko, Yle seuraa kisoja kattavasti

Source Link yle.fi