Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_d1558971dbdcf64a254fb75b6ad43a1f, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Aleksei Navalnyi on kriittisessä tilassa mahdollisen myrkytyksen jälkeen, avustaja sanoo The Guardianille – Uutisalue

Aleksei Navalnyi on kriittisessä tilassa mahdollisen myrkytyksen jälkeen, avustaja sanoo The Guardianille

Venäläisen oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin voinnin on kerrottu heikentyneen merkittävästi viime aikoina.

Kuvassa Navalnyi on kaltereiden takana ja katsoo kameraa kohti.

Venäläinen oppositiopoliitikko osallistui oikeudenkäyntiin videoyhteydellä viime toukokuussa. Kuva: Alexander Nemenov / AFP

Venäläinen oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyi on kriittisessä tilassa mahdollisen myrkytyksen jälkeen, Navalnyin avustaja Ruslan Shaveddinov kertoo sanomalehti The Guardianille (siirryt toiseen palveluun).

Vuodesta 2021 asti Venäjällä vangittuna ollut Navanyi on kärsinyt vankilassa kovasta vatsakivusta. Navalnyin lähipiiri uskoo, että kivut voivat johtua hitaasti vaikuttavasta myrkystä.

Shaveddinov juontaa itse esimerkiksi Navalnyin säätiön Youtube-videoita. Hän kertoo The Guardianille puhelimitse olevansa huolissaan Navalnyin hengestä.

– Hänen tilanteensa on kriittinen. Olemme kaikki hyvin huolissamme, Shaveddinov kertoo.

Navalnyi voi viime viikolla niin huonosti, että hänelle soitettiin ambulanssi. Navalnyita ei kuitenkaan suostuttu päästämään vankilasta sairaalaan, Shaveddinov sanoo.

Shaveddinovin mukaan vankilan henkilökunta tekee kaikkensa eristääkseen Navalnyin, minkä vuoksi hänen voinnistaan ei ole saatu päivitystä ambulanssikäynnin jälkeen.

– Teoriamme on, että he tappavat hänet vähitellen käyttämällä hitaasti vaikuttavaa myrkkyä, jota levitetään ruoan kautta, Shaveddinov sanoo.

Aiemmin tällä viikolla myös Navalnyin lehdistösihteeri Kira Jarmyš sanoi, että ei ole poissuljettua, että Navalnyi olisi myrkytetty vankilassa ollessaan.

Jarmyšin mukaan Navalnyi oli laihtunut yhtäkkiä huomattavasti, ja hänen terveytensä oli heikentynyt päivä päivältä.

– Tämä saattaa kuulostaa vainoharhaiselta, mutta novitšok-myrkytyksen jälkeen se näyttää täysin uskottavalta. Hän laihtui kahdeksan kiloa kahdessa viikossa. Tällaista ei ole tapahtunut aikaisemmin, eivätkä lääkärit kerro hänelle, miksi hänellä on niin paljon kipuja, Shaveddinov kertoo.

46-vuotias Navalnyi istuu 11,5 vuoden tuomiota muun muassa petoksesta ja oikeuden halventamisesta. Navalnyin tuomiota pidetään lännessä laajalti poliittisena, jotta hänen johtamansa oppositioliike saataisiin vaiennettua.

Source Link yle.fi