Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_fb352cdd2a5193f25661fe7af5af4e2f, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Analyysi: Reformipuolueen huima suosio johti Viron hallituskriisiin – prosenttikateuden riivaama keskusta aloitti avoimet syrjähypyt ja joutui pihalle – Uutisalue

Analyysi: Reformipuolueen huima suosio johti Viron hallituskriisiin – prosenttikateuden riivaama keskusta aloitti avoimet syrjähypyt ja joutui pihalle

TALLINNA Viron ensimmäisen naispääministerin Kaja Kallaksen tämänpäiväinen päätös erottaa hallituksensa keskustalaiset ministerit ei tullut yllätyksenä.

Rypyt kahden hallituspuolueen rakkaudessa muuttuivat viime viikkoina avoimeksi vihanpidoksi. Kallaksen reformipuolue ja parlamentin puhemiehen Jüri Rataksen johtama keskusta torpedoivat kilpaa toistensa lakiehdotuksia. Kommentteja hallituskoalition toimimattomuudesta paiskottiin puolin ja toisin.

Suhteen myrkyttymisen taustalla on yksinkertainen prosenttikateus.

Kaja Kallas on profiloitunut Ukrainan sodan aikana vahvana ja kansainvälistä näkyvyyttä saaneena johtajana. Tämä on vetänyt koko reformipuolueen kannatuksen jyrkkään nousuun.

Reformipuoluetta kannattaa eri mittauksien mukaan 32–35 prosenttia äänestäjistä. Tähänastisen hallituskumppanin keskustan suosio on tuskin puolet tästä, 13–16 prosenttia.

Joissakin mittauksissa keskusta sijoittuu vasta neljänneksi. Sen edellä on suurin oppositiopuolue, konservatiivinen kansanpuolue Ekre. Toisinaan keskustan päihittää jopa parlamentin ulkopuolinen Eesti 200 -puolue.

Hallituskriisi on vaalien alkusoittoa

Keskusta hyppäsi muutama viikko sitten avoimesti opposition kelkkaan. Se vei yhdessä Ekren, Isänmaan ja sosiaalidemokraattien kanssa parlamenttiin lapsilisiä reilusti korottavan lakiehdotuksen.

Reformipuolue vastusti jyrkästi ehdotusta, joka olisi aiheuttanut valtiolle 300 miljoonan euron vuosittaiset lisämenot. Keskustan toiminta oli siis selkeä viesti siitä, ettei hallituksella ole enää tulevaisuutta.

Keskusta asettui puolestaan vastustamaan reformipuolueen lakiehdotusta, jolla oli tarkoitus muuttaa varhaiskasvatus vähintään 50-prosenttisesti vironkieliseksi vuoteen 2027 mennessä. Virossa on tällä hetkellä myös täysin venäjänkielistä varhaiskasvatusta. Keskustan kannattajista valtaosa on Viron venäjänkielisiä.

Virossa pidetään parlamenttivaalit ensi vuoden maaliskuun alussa eli yhdeksän kuukauden päästä. Hallituskriisi onkin osa varsinkin keskustan, mutta myös kannatustaan menettäneen Ekren pyrkimystä parantaa asemiaan ennen varsinaisen vaalitaiston alkua.

Lähipäivinä on odotettavissa rajua vääntöä kulisseissa. Hallitusta yrittävät muodostaa sekä Kallaksen reformipuolue yhdessä sosiaalidemokraattien (yhteensä 44 parlamenttipaikkaa) että keskusta yhdessä Ekren kanssa (yhteensä 45 paikkaa).

Kuninkaantekijäksi on nousemassa pienehkö Isänmaa-puolue, jonka 12 paikkaa ovat 101-paikkaisessa parlamentissa elintärkeitä kummallekin kokoonpanolle.

Lue lisää:

Viron pääministeri erottaa keskustapuolueen hallituksesta

Kaja Kallaksen hallitus vannoi virkavalansa Virossa – reformipuolueen ministeri lyyhistyi nimitystilaisuudessa

Source Link yle.fi