Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_4bb54cd47d873ff864d0a2a28203ff99, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Angela Merkel puhui ensimmäisen kerran Ukrainan sodasta: ”Putin haluaa tuhota Euroopan” – Uutisalue

Angela Merkel puhui ensimmäisen kerran Ukrainan sodasta: ”Putin haluaa tuhota Euroopan”

Saksan entinen liittokansleri Angela Merkel, 67, sanoi tiistaina, että Eurooppa ei saa olla naiivi tai sinisilmäinen Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia kohtaan. Merkelin mukaan Putin haluaa tuhota Euroopan ja Euroopan unionin.

– Hän näkee ne Naton eteisenä. Putinin viha ja vihamielisyys suuntautuvat länsimaista demokratiamallia vastaan, Merkel sanoi Phoenix-televisiokanavan haastattelussa Frankfurter Allgemeine Zeitungin mukaan.

Lue lisää: Pääkirjoitus: Nyt meitä koetellaan – oliko Suomi sittenkin liian sinisilmäinen Nato-optionsa kanssa?

Bildille Merkel totesi, että vieraillessaan Putinin luona Sotshissa 2017 Putin oli sanonut hänelle, että Neuvostoliiton hajoaminen oli Putinille 1900-luvun kamalin asia.

Merkel oli vastannut Putinille, että hänelle se oli yksi suurimmista onnenpäivistä.

– Täydellisesti erilaisten maailmankatsomusten välillä on iso kuilu. Se on viime vuosina kehittynyt yhä syvemmäksi. Putin kokee koko lännen vihollisekseen. En ole ollenkaan samaa mieltä mutta tiedän, miten hän ajattelee, Merkel sanoi Bildille.

Angela Merkelin mukaan hänen ja Vladimir Putinin arvomaailmat ovat kaukana toisistaan.

– Oma arvomaailmani eroaa Putinin arvomaailmasta. Hän ajattelee, että demokratia on väärin, ja hän ymmärtää vain sotajoukkojen kieltä. Minun mielestäni demokratia on oikein, Merkel jatkoi.

Merkelin mukaan syvä kuilu Venäjän ja lännen välille repesi Krimin miehityksestä vuonna 2014. Sen jälkeen hiuksenhienolla linjalla on taiteiltu toistuvasti.

Merkelin 16-vuotinen ura Saksan liittokanslerina päättyi 8. joulukuuta 2021. Kaksi ja puoli kuukautta myöhemmin Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan.

Merkel antoi tiistaina ensimmäisen televisiohaastattelunsa jätettyään kanslerinviran.

Hän sanoi, että yritti viimeisinä hetkinään virassa kovasti estää tilanteen kärjistymistä, kun Venäjä oli jo alkanut keskittää sotajoukkojaan Ukrainan rajan tuntumaan.

Putin ajattelee, että demokratia on väärin, ja hän ymmärtää vain sotajoukkojen kieltä.

Jo Rooman G20-maiden huippukokouksen aikoihin viime lokakuun lopussa Merkel ounasteli, että Ukrainassa alkaa tapahtua ”jotakin hyvin, hyvin vakavaa”.

– Hyvin surullisena on todettava, että tilanteen estäminen ei toiminut. En voi kuitenkaan syyttää itseäni yrityksen puutteesta, Merkel mietti.

– Olisimmeko voineet tehdä vielä enemmän estääksemme tämän tragedian? Olen kysynyt itseltäni tätä kysymystä.

Merkel tuomitsi jyrkästi Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan. Hän sanoi, että Venäjällä ei ollut oikeutusta ”kansainvälisen lain brutaaliin piittaamattomuuteen”.

– Siihen ei ole mitään tekosyytä.

Merkel piti hyökkäystä isona virheenä Venäjältä.

Hän lisäsi vielä, että vastusti Ukrainan Nato-jäsenyyssuunnitelmaa. Syyksi Merkel sanoi sen, että hän halusi olla suututtamatta Venäjää, eikä Ukraina ollut Merkelin mielestä tuolloin valmis Naton jäseneksi.

Lue lisää: Kommentti: Venäjää hallitsee seitsemän prosentin miehinen eliitti, joka vie maataan kohti romahdusta

Lue lisää: Merkel rikkoi pitkän hiljaisuuden, tuomitsi Venäjän hyökkäys­sodan

Source Link is.fi