Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_be7d43fa6a6af5232988aa74f8099280, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Anton Embulaev, 22, asuu nyrkkeilysalin yläkerrassa askeettisissa oloissa ja uskoo ottelua edeltävään selibaattiin – Uutisalue

Anton Embulaev, 22, asuu nyrkkeilysalin yläkerrassa askeettisissa oloissa ja uskoo ottelua edeltävään selibaattiin

Klassinen GeeBee-nyrkkeilyturnaus Helsingissä on saanut nimensä Gunnar Bärlundilta (1911–1982), joka oli 1930-luvun tähtiä sekä amatöörinä että ammattilaisena.

Tämän viikon perjantaina Urheilutalolla ottelevat myös ammattilaiset, vaikka GeeBee on profiloitunut nimenomaan tasokkaaksi amatöörinyrkkeilijöiden kevättapahtumaksi.

Ammattilaisia haluttiin mukaan, koska Suomen nyrkkeilyliitto on nykyään kansainvälisesti jäsen uudessä World Boxing -kattojärjestössä. Suomen jättämä, korruptoituneena pidetty IBA eli International Boxing Association on edelleen selvästi suurempi järjestö, minkä takia tasokkaiden amatöörijoukkueiden rekrytointi Helsinkiin on huomattavasti vaikeampaa kuin aiemmin.

Suomalaisessa ammattinyrkkeilyssä on vietetty ison näkyvyyden ja menestyksen puolesta hiljaiseloa sen jälkeen, kun ensin Amin Asikaisen ja sen jälkeen uransa jatkoa edelleen useastakin syystä arpovan Robert Heleniuksen suuruudenpäivät päättyivät. Asikainen, 48, on kuitenkin vahvasti taustalla, kun 2000-2010-luvuilla hyvin voinut ammattinyrkkeily hakee uutta tuloaan.

Tappioton tili

Lajin kiinnostavimpana ja potentiaalisimpana suomalaisnimenä pidetään tällä hetkellä ylemmästä keskisarjasta (76,2 kg) raskaaseen keskisarjaan (79,4 kg) siirtyvää suomenvenäläistä Anton Embulaevia. Hän kohtaa perjantaina Urheilutalolla hollantilaisen, potkunyrkkeilyssä menestyneen Darryl Sichtmanin. Ottelupainoksi on sovittu 78 kiloa. Ottelu on Embulaevin puolitoista vuotta kestäneellä, tappiottomalla uralla kahdeksas.

Embulaevin valmentajaksi toissa vuonna ryhtynyt Asikainen myöntää, että puhtaiden pistevoittojen sekaan olisi jo syytä saada voitto, jota kuvataan lyhenteellä TKO eli kehätuomarin keskeytys tai KO eli täystyrmäys. Uran kolmannessa ottelussa maaliskuussa 2023 oltiin jo lähellä, kun kovia vartalolyöntejä vastaanottanut Cvintilian Lisii jätti ottelun erätauolla kesken.

– Nyrkkeily on laji, jossa tilastoja katsotaan sillä silmällä, onko kaverilla sellaista pelotetta ja iskuvoimaa, jolla miestä kaatuu. Anton tuli minulle toiselta salilta, ja työ on kesken, Asikainen kertoo vetäessään kilparyhmänsä treenejä Kirkkonummen Nyrkkeilykerhon kuuluisalla salilla kaupungin keskustan tuntumassa.

Anton Embulaev yksiössään Kirkkonummen nyrkkeilysalin yläkerrassa.

Anton Embulaev asuu nyrkkeilysalin yläkerrassa askeettisessa yksiössä, jossa on kaikki mitä hän nykytilanteessaan tarvitsee. Kuva: Jorma Vihtonen / Yle

Tässä vaiheessa Embulaevin, 22, oma tarina on vielä paljon kiinnostavampi kuin hänen uransa, jonka kruunuksi nuorukainen rohkeasti muotoilee ensin EM-, sitten MM-tittelin. Hänen äärimmäisen kireästi kilpailluissa painoluokissaan tavoite on koko huippu-urheiluskenessä piinkovimpia. Sarjoja hallitsevat tällä hetkellä sellaiset absoluuttisen kovat nimet kuin Canelo Alvarez, Artur Beterbiev ja David Benavidez.

Gennady Golovkin nyrkkeili Canelo Alvarezia vastaan.

Meksikolaista Canelo Alvarezia (oik.) pidetään jopa maailman parhaana ammattinyrkkeilijänä. Kuva: Getty Images

Embulaev oli yhdeksänkuukautinen vauva, kun hänen inkeriläistaustainen äitinsä ja isänsä asettuivat Pietarista Lahteen. Äiti on työskennellyt Suomessa hoitoalalla, isä hitsarina.

Lahdessa Embulaev aloitti nyrkkeilyn Kalevan salilla Kari Korhosen valmennuksessa, kävi lukion ja sen jälkeen armeijan Parolan Panssariprikaatissa. Vaikka amatööriura vei hänet aina miesten MM-kisoihin ja nuortenkin arvokisoihin, esimerkiksi Pariisin olympiapaikan tavoittelu ei koskaan ollut vaihtoehto.

– Ammattinyrkkeily on aina ollut minulle se juttu, sanoo Embulaev, joka viime aikoina on tutustunut erityisesti Ezzard Charlesin tarinaan. Amerikkalainen oli raskaan sarjan maailmanmestari 1949–1951, eikä todellakaan sarjansa muistetuimpia legendoja verrattuna esimerkiksi Joe Louisiin, Muhammad Aliin tai Rocky Marcianoon.

Uunissa possupaisti

Nyrkkeilyhistoriaa mielellään tutkivaa Embulaevia on kiinnostanut se, että Charles oli aikanaan omintakeinen urheilija, joka joutui kulkemaan kivisen polun. Tämä sopii Embulaevista pitkälti riippumattomista syistä kuvaamaan myös hänen uraansa.

Mutta tutustutaan ennen sitä elementtiin, jota hän eniten ammatissaan inhoaa: painonhallintaan. Haastatteluiltana aikaa GeeBeen punnitukseen on viikko, ja vaaka näyttää vielä viittä ylimääräistä kiloa. Embulaev tunnustaa hieman nolona, että hänen uunissaan on silti juuri kypsynyt possupaisti.

Nyrkkeilijä Anton Embulaev Kirkkonummen nyrkkeilysalin ulko-ovella.

Kirkkonummen Nyrkkeilykerhon rakennus sijaitsee aivan Kirkkonummen keskustan tuntumassa. Seuran toiminta on jälleen erittäin vireää. Kuva: Jorma Vihtonen / Yle

Raskaan sarjan legendaksi laskettava George Foreman on rikastunut satumaisesti nimikkogrillillään, jonka idea on tiristää lihasta liiat rasvat paistovaiheessa keruuastiaan. Embulaevilla ei moista kapistusta yksiössään ole, vaan hän kaivaa laatikosta veitsen ja leikkaa paistista silavat pois.

– Uskokaa nyt, ei siinä ole niin paljon kaloreita, kun tekee näin, sanavalmis ja huumorintajuinen nuorukainen nauraa.

Kari Korhosen jälkeen Embulaevia valmensi Kirkkonummella kaksinkertainen amatöörien MM-mitalisti Joni Turunen, mutta hän muutti Tampereelle ja yhteistyö päättyi. Tässä kohtaa Helsinkiin asettunut Embulaev jäi hieman heitteille, ja treenaaminen oli pari kuukautta tauolla.

Talvella 2022 nyrkkeilijä oli saanut sovittua harjoittelumahdollisuuden Pietarista, jossa hänen sukuaan ja kavereitaan asuu runsaasti. Tarkoitus oli treenata 5,4 miljoonan asukkaan metropolissa kunnon pätkä, mutta väliin tuli maailmanpolitiikka.

Isä haki pojan kotiin

– Menin Pietariin maanantaina 22. helmikuuta 2022. Ukrainan sota alkoi 24. helmikuuta.

Pian tämän jälkeen Embulaev sopi, että isä noutaa poikansa Viipurin asemalta kotiin.

– Kun ajoimme Suomeen, tuli vielä soitto, että olisin päässyt treenaamaan hyvään ryhmään erittäin hyvälle salille. Sanoin, että olen palaamassa Suomeen. Sen jälkeen olen käynyt Venäjällä kerran, 2023 hautaamassa isoäitini.

Suomen sotilasreserviin kuuluvalta urheilijalta ei voi olla kysymättä, millaista on olla venäläistaustainen urheilija Suomessa tässä tilanteessa. Embulaev painottaa vastustavansa Ukrainan sotaa ehdoitta; hän on tuonut näkemyksensä julki aiemminkin.

– On ollut yksi tilanne, se tapahtui Ullanlinnassa Helsingissä. Puhuin kaverini kanssa venäjää, ja meitä alettiin haukkua ”v…n ryssiksi”.

Embulaev olisi pystynyt ”laukaisemaan” tilanteen huutelijoiden kannalta hyvin ikävällä tavalla, mutta hänelle sana on miekkaa terävämpi.

– Selvitin olevani täällä koulut ja intit käynyt veronmaksaja. Jotain tämäntyyppisiä juttuja lievempinä on ollut muutama, mutta en ole kokenut taustaani tässä mielessä ongelmaksi.

Promoottori Aki Jänkä ja nyrkkeilijä Anton Embulaev Kirkkonummen nyrkkeilysalilla.

Promoottori Aki Jängän (vas.) ja Anton Embulaevin yhteistyö on perjantai-illan jälkeen jo kuuden ottelun mittainen. Kuva: Jorma Vihtonen / Yle

Kun Embulaev siirtyi 2022 Asikaisen valmennukseen, hän asui autottomana Helsingin kantakaupungissa, 35 kilometriä treenisalilta. Tässä vaiheessa nuori mies alkoi käydä treeneissä tavalla, joka vakuutti Asikaisen työmotivaatiosta. Embulaev ajoi metrolla länteen ja jatkoi pääteasemalta sähköpotkulaudalla Kirkkonummelle.

Treenisalin portaat ylös

– Yhtään treeniä ei ole minun aikanani jäänyt ei-sovitusti väliin, ja kertaakaan en ole joutunut herättämään Antonia pommiinnukkumisen takia. Asennepuoli on kunnossa, päinvastoin treeni-intoa joutuu toppuuttelemaan, Asikainen sanoo.

Jos Asikainen joskus joutuisi viikonloppuisin kahden ravintolan ovimiehenä työskentelevää nyrkkeilijää herättelemään, matka olisi lyhyt: treenisalista portaat ylös.

Kirkkonummen Nyrkkeilykerhon toiminnan uuteen lentoon saanut puheenjohtaja Aki Jänkä remontoi salin yläkerrassa sijainneen tilan perusmukavuuksin varustetuksi 18 neliön yksiöksi; suihku ja wc sijaitsevat heti oven ulkopuolella. Embulaev maksaa asumisesta 300 euroa kuussa ja voi herätä vasta 15 minuuttia ennen aamutreenejä.

Yle Urheilun käynnillä äänieristys toki paljastuu sellaiseksi, että salin intensiivinen treenijumputus tulee estoitta lattian läpi, mikä joskus keskeyttää urheilijan yöunet aamuvarhain.

Uskoo selibaattiin

– Tämä on silti paras ratkaisu, ja vaikka joskus pääsisin MM-ottelutasolle, pitäisin tämän paikan. Nyrkkeilijän on hyvä vetäytyä askeettiseen paikkaan, myös ottelua edeltävään selibaattiin uskova poikamiesnyrkkeilijä sanoo.

– Pystyy pitämään paremmin fokuksen nyrkkeilyssä. Old school -nyrkkeilijät ovat sanoneet, että se (selibaatin rikkominen valmistautumisvaiheessa) vie jalat alta. En halua tyttöystävää, joka veisi ja vaatisi liikaa aikaani ja ajatuksiani nyrkkeilystä. Pitäisi löytää oikea tyyppi.

GeeBee-matsia varten Embulaev sparraa kehässä viikko ennen ottelua hieman kevyemmän Ilari Kujalan kanssa. Otteita seuraa myös seuran puheenjohtaja Jänkä, joka on nyrkkeilijän promoottoriyhtiön Elite Boxingin keulahahmo.

Perjantain ottelu on Embulaevin kuudes Elite Boxingin ottelijana. Seuraava ottelu järjestetään loppukesästä Kirkkonummella, ulkona. Jänkä myöntää, että nyrkkeilyn myyminen ylipäätään on tällä hetkellä vaikeaa. Ilman ISTV:n ja Ruudun tarjoamaa näkyvyyttä se olisi suorastaan mahdotonta. Jostain on kuitenkin aloitettava, ja Elite Boxing on pienillä resursseilla kerännyt ammattilaisilloistaan paljon kehuja.

Nyrkkeilyvalmentaja Amin Asikainen nojaa kehän sinisessä päädyssä köysiin.

Anton Embulaevin valmentaja Amin Asikainen poseeraa edesmenneen oman valmentajansa Olli Mäen seinäkuvan edessä. Kuva: Jorma Vihtonen / Yle

– Tavoite on saada Antonille neljä matsia vuodessa ja koventaa asteittain vastusta. Kuusieräisistä otteluista siirrytään kahdeksaneräisiin, Jänkä sanoo.

Embulaevin suomenvenäläisyyttä promoottori ei ole nähnyt minkäänlaiseksi ongelmaksi.

– Anton on suomalainen poika ja täällä Kirkkonummella ihan oman kylän poika.

Nyrkkeilijät Ilari Kujala ja Anton Embulaev sparraavat.

Myös GeeBee-turnauksessa paidatta otteleva Ilari Kujala (keltainen paita) sparrasi valmistautumisvaiheessa Anton Embulaevin kanssa lukuisia eriä. Kuva: Jorma Vihtonen / Yle

Embulaev myöntää, että tilillä saisi jo olla myös tyrmäysvoittoja.

Pedonvaistoa uupuu

– Olen tekniseltä osaamiseltani ihan hyvä nyrkkeilijä, mutta ehkä tyrmäyspaikoissa vielä puuttuu sellaista pedonvaistoa, jolla se tyrmäys viimeistellään, vastustajiaan toistaiseksi kolmesti lattiassa käyttänyt Embulaev sanoo.

Asikainen odottaa ensimmäistä tyrmäysvoittoa perjantaina. Potkunyrkkeilijä suojaa vaistomaisesti korkealta, mikä jättää paljon tilaa koville vartalolyönneille:

– Antonilla on hyvä tekninen silmä, ja hän osaa väistää. Nyt pitää saada painoa etujalan päälle ja sieltä voimaa lyönteihin, nyt ne lähtevät liikaa vain kädellä.

Source Link yle.fi