Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_58244de2a361843eebe119d2f8a6a7cf, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Asiantuntija: Tällaista uutta erikois­asetta Ukraina kehittelee – Uutisalue

Asiantuntija: Tällaista uutta erikois­asetta Ukraina kehittelee

Ukraina on hyödyntänyt pitkin sotaa meressä kulkevia miehittämättömiä aluksia. Sodan edetessä se on kehittänyt niitä yhä vaarallisemmiksi.

Ukrainassa on kehitteillä Project Fury -nimellä kulkeva merenalaisten miehittämättömien alusten projekti, sotakaluston asiantuntija H. I. Sutton kirjoittaa Naval News -lehdelle.

Fury tulee sanoista First Ukrainian Robotic Navy. Suomeksi käännettynä se tarkoittaa ”Ensimmäinen ukrainalainen robottilaivasto”.

Ukraina on pitkin sotaa hyödyntänyt veden päällä kulkevia miehittämättömiä aluksia, joilla se on suorittanut tuhoisia iskuja Mustallamerellä. Suttonin mukaan näitä aluksia vastaan on kuitenkin helpompi taistella, ja Venäjä on jo kehittänyt laivastonsa puolustusta niitä vastaan.

Ukrainan laivaston komentaja Oleksi Neizhpapa myönsi aiemmin tammikuussa, että kehitystä on saatava aikaan.

– Jotkut temput ja taktiikat, jotka toimivat vuosina 2022 ja 2023, eivät tule toimimaan vuonna 2024. Täten on muutettava taktiikoita, muutettava kaiken teknisiä ominaisuuksia.

Vastaus taktiikoiden kehittämiseen näyttäisi olevan vedenalaiset alukset, joilla on huomattava määrä etuja vedenpäällisin aluksiin verrattuna. Uusia aluksia kutsutaan nimellä AUV (autonomous underwater vehicle, itsenäinen vedenalainen ajoneuvo).

Käytännössä kyse on siis miehittämättömistä sukellusveneistä. Suttonin mukaan niistä moni on jo julkisessa tiedossa, mutta osa on todennäköisesti onnistuttu pitämään salassa.

Lue lisää: Tällainen on superohjus, jota Saksa ei halua antaa Ukrainalle – ”Yksikään venäläis­asema ei olisi turvassa”

Ukraina tekee todennäköisesti yhteistyötä länsimaisten yritysten kanssa, joilla on jo kokemusta AUV:iden kehittämisestä. Kuva: REUTERS/Edgar Su

Aseistetut AUV:t tuo lukuisia etuja. Ne tarjoavat yllätyksellisyyttä, niitä on hankalampi havaita ja ne selviävät tehtävistään paremmin ehjänä. Suttonin mukaan ne ovat myös uusiokäyttöisiä, joten vaikka niiden valmistus maksaa enemmän, tulevat ne todennäköisesti pitkässä juoksussa halvemmiksi kuin vedenpäälliset miehittämättömät alukset.

AUV:eiden rakentaminen on hankalaa. Täten Project Furyn tarkoitus on todennäköisesti tehdä yhteystyötä niiden rakentamisesta kokemusta omaavan länsimaisen yrityksen kanssa.

Aluksilla voidaan toteuttaa lukuisia eri tehtäviä. Ne voivat kantaa erilaisia aseita, kuten miinoja ja torpedoja. Sutton arvioi, että parhaimmillaan niitä voidaan aseistaa myös sukellusveneestä laukaistavilla ohjuksilla.

Sutton pohtii, että AUV:t voivat olla Ukrainan kaipaama vastaus Mustanmeren hallintaan. Sen on pysyttävä kaksi askelta Venäjän edellä, jottei Venäjä pääse merellä niskanpäälle.

Miehittämätön sukellusvene on Venäjälle vedenpäällistä alusta vaikeampi torjuttava. Suttonin mukaan sukellusveneitä vastaan taisteleminen ei ole koskaan helppoa. AUV:t pystyvät suorittamaan tehtäviä koko Mustanmeren alueella. Niillä on kyky sellaisiin tehtäviin, joita merenpäällisillä aluksilla ei pystytä toteuttamaan.

Source Link is.fi