Banner Before Header

Asiantuntijat erimielisiä Valko-Venäjän pakotteiden tehosta – Tutkija varoittaa: Kriisi saattaa eskaloitua

Asiantuntijat ovat erimielisiä Valko-Venäjää vastaan suunniteltujen pakotteiden tehosta.

Euroopan unionin on määrä päättää maanantaina uusista pakotteista Valko-Venäjää vastaan Puolan rajan tilanteen takia. Pakotteet koskisivat muun muassa lentoyhtiöitä, matkatoimistoja ja viranomaisia.

Aleksanteri-instituutin vanhempi tutkija Katalin Miklóssy sanoi maanantaina Ylen aamussa, että pakotteet eivät toimi. Paras esimerkki siitä on hänen mukaansa Venäjä.

– Edelleen Krim on miehitettynä ja Ukrainassa soditaan, vaikka pakotteita on määrätty kuinka paljon, Miklóssy totesi.

Miklóssy arvioi myös, että Puolan rajan kriisi voi eskaloitua, jos pakotteita lisätään.

Miklóssyn mukaan pakotteet tulevat kasvattamaan Valko-Venäjän presidentin Aljaksandr Lukašenkan paineita ja hän voi muuttua arvaamattomaksi.

– Mielestäni pakotteet ovat vanhanaikaisia toimenpiteitä, vähän kuin kylmän sodan ajan yksinkertaisia mekanismeja. Tarvitaan uudentyyppistä lähestymistapaa tämäntyyppisiin ongelmiin.

Tutkija: Putin arvioi, muuttuuko Lukašenka valttikortista taakaksi

Akatemiatutkija Timo Miettinen Helsingin yliopistosta puolestaan huomautti Ylen aamussa ja Ykkösaamussa, että nykyiset Valko-Venäjän vastaiset pakotteet eivät ole vielä kovin laajoja.

– Kauppa käy edelleen Valko-Venäjän ja Puolan rajojen yli normaalisti. Nyt pakotteita ollaan laajentamassa ilmiselviin tahoihin eli lentoyhtiöihin, matkanjärjestäjiin ja virkamiehiin, joiden nähdään olevan vastuussa toimista. On paljon, mitä EU voi vielä tehdä pakotteiden suhteen.

Miettisen mukaan pakotteilla voidaan antaa välineitä Valko-Venäjän oppositiolle painostaa Lukašenkaa ja yrittää tehdä hänestä epäsuosittu presidentti. Keskeistä on myös se, miten Venäjä reagoi uusiin pakotteisiin.

– Jos pakotteet laajenevat ja Lukašenkan suosio laskee, hän tulee entistä riippuvaisemmaksi Venäjästä ja Putinista. Varmasti Putinkin tekee arvioita siitä, että missä vaiheessa Lukašenka muuttuu valttikortista taakaksi, Miettinen arvioi.

Lue myös:

Source Link yle.fi