Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_228c64a7c8d7fc3741f999e4560d4c99, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Asiantuntijoiden näkemys lasten ja nuorten harrastamisen rajoituksista on selkeä – THL: ”Hyvin vähän vaikuttavia, mutta haitat välittömiä ja laajoja” – Uutisalue

Asiantuntijoiden näkemys lasten ja nuorten harrastamisen rajoituksista on selkeä – THL: ”Hyvin vähän vaikuttavia, mutta haitat välittömiä ja laajoja”

Aluehallintovirastot tekevät tällä viikolla tai viimeistään ensi viikolla tiukkoja päätöksiä, suljetaanko sisäharrastustilat myös lapsilta ja nuorilta. Tähän asti 2003 jälkeen syntyneet ovat saaneet harjoitella ja harrastaa, vaikka aikuisten harrastukset olisikin keskeytetty.

Hallituksen koronaministeriryhmä suositteli viime perjantaina, että pahenevan koronapandemian takia sisätilojen rajoituksia tulisi laajentaa myös lasten ja nuorten harrastustoimintaan.

Esimerkiksi Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylitarkastaja Oona Mölsä arvioi maanantaina, että lasten ja nuorten sisäliikuntatilojen käytön mahdollisista lisärajoituksista päätetään aikaisintaan torstaina tai perjantaina.

Urheilu- ja liikuntakenttä on ollut mahdollisista kovemmista rajoituksista huolissaan. Valtion liikuntaneuvoston puheenjohtaja Paavo Arhinmäki toivoi, että aluehallintovirastot pitävät liikuntapaikat lapsille ja nuorille auki. ”Tässä voi käydä niin, että lääkkeet, joilla tautia yritetään nitistää, ovat paljon pahempia kuin tauti”, Arhinmäki sanoi.

Maanantaina Olympiakomitea piti tilannekatsauksensa, ja puheenjohtaja Jan Vapaavuori sanoi, ettei lasten ja nuorten liikunnan sulkua voi perustella millään järjellä. ”Valtion hallituskin on todennut, että rajoitusten pitää olla välttämättömiä ja oikeasuhteisia. Kun on vaikea paikka, mitataan, pidetäänkö strategioista kiinni ja noudatetaanko yhteiskunnan arvojärjestystä”, Vapaavuori arvosteli.

Mitä sitten asiantuntijat ovat sanoneet viime aikoina tästä kuumasta perunasta? Tähän juttuun on koottu viime aikoina julkisuudessa olleita asiantuntijoiden näkemyksiä, joiden pääviesti tuntuu olevan melko selvä: lasten ja nuorten harrastusten sulku ei saa kannatusta.

Lääkärien avoin kirje ministeriöille: ”Sillä ei pystytä aikuisia suojelemaan”

Turun kaupungin tartuntataudeista vastaava lääkäri Jutta Peltoniemi arvioi sunnuntaina, että lasten harrastustoiminnan kieltäminen ei luultavasti toisi merkittävää lisähyötyä tartuntojen estämiseen. Hän vertasi tilannetta nuorten aikuisten tartuntoihin, joiden määrä on lisääntynyt harrastustilojen ja ravintoloiden rajoituksista huolimatta.

Hänen mukaansa tartuntoja tapahtuu Turussa voimakkaasti esimerkiksi 20–29-vuotiaiden joukossa, illanvietoissa ja perhepiireissä. Liikuntaharrastusten osalta riski liittyy lähinnä pukukoppeihin.

– Tapaamisia tapahtuu kodeissa. Niissä riski on suurempi kuin liikuntatiloissa, joissa on terveysturvalliset käytännöt. Pukuhuoneissa voidaan tehdä turvatoimia: käytetään maskia, ei jäädä hengailemaan, vaihdetaan vaatteet mahdollisimman paljon kotona, Peltoniemi sanoi.

Jutta Peltoniemen mukaan liikuntatiloissa voidaan tehdä toimenpiteitä, joilla tartuntariski pienenee merkittävästi. Kuva: Päivi Leppänen / Yle

Useiden erikoislääkärien allekirjoittama avoin kirje (siirryt toiseen palveluun) lähti viime viikolla sosiaali- ja terveysministeriölle sekä opetus- ja kulttuuriministeriölle. Sen allekirjoittivat muun muassa lasten infektiosairauksien erikoislääkäri Tea Nieminen, Tampereen tartuntatautivastuulääkäri Sirpa Räsänen, infektiosairauksien erikoislääkäri Asko Järvinen ja Helsingin tartuntataudeista vastaava lääkäri Sanna Isosomppi.

Kirje koski varsinkin suunnitelmia lasten etäopetuksesta, mutta samankaltaista sanomaa kyseiset lääkärit ovat viestineet julkisuudessa lasten harrastustoiminnasta.

– On lasten parhaimman edun mukaista olla lähiopetuksessa, harrastaa ja tavata muita lapsia. Lasten elämää ei tule rajoittaa epidemian tukahduttamisen yrittämiseksi. Sillä ei pystytä aikuisia suojelemaan, kirjeessä sanotaan.

– Lasten ja nuorten lähiopetuksen estäminen ja heidän sosiaalisten kontaktiensa rajoittaminen aiheuttaa pitkäaikaisia haitallisia seurauksia. Lapsella on oikeus lähiopetukseen ja ystävien tapaamiseen. Nuorilla on oikeus opiskella sekä luoda ja ylläpitää sosiaalisia verkostoja, joiden puuttuminen tai hajoaminen aiheuttaa pahimmillaan vakavia ongelmia, lääkärit kirjoittivat.

THL:n pääjohtaja: ”Haitat ovat välittömiä ja laajoja”

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Markku Tervahauta ihmetteli lauantaina hallituksen suosituksia lasten ja nuorten liikunnan rajoittamisesta.

– Arviomme on, että lapset eivät toimi moottorina tässä pandemiassa, joten kaikki lasten rajoitukset ovat de facto hyvin vähän vaikuttavia, mutta haitat ovat välittömiä ja laajoja. Siksi lasten ja nuorten harrastuksia ei pitäisi systemaattisesti ja ilman perusteellista paikallista harkintaa rajata, Tervahauta kommentoi tilannetta Ylelle.

THL:n pääjohtaja Markku Tervahauta sanoo, että ”lapsiin kohdistuvien rajoitusten tulee olla viimesijaisia”. Kuva: Silja Viitala / Yle

Samoilla linjoilla on Silja Kosola, Suomen ja Pohjoismaiden ensimmäinen nuorisolääketieteen dosentti.

– Nyt monella nuorella harrastus loppuu kokonaan, jos harrastuspaikat suljetaan. Katkot syövät motivaatiota. Aikuisten taholta lähetetään viesti, että tuo sinun juttu ei ole niin tärkeä, sanoi Kosola (siirryt toiseen palveluun) Helsingin Sanomissa.

Kosola totesi, että korona tulee yhteiskunnalle kuitenkin kalliiksi, joten ei pitäisi aiheuttaa yhtään ylimääräisiä kuluja. Hän toivoi, että päättäjät kuuntelevat asiantuntijoita, kuten THL:n ylilääkärin Otto Helven ryhmän tietoja lasten ja nuorten koronaturvallisuudesta.

– Pelkoja on paljon, mutta vain pelkojen varassa ei voi tehdä päätöksiä, Kosola kuvaili Helsingin Sanomille.

Otto Helve sanoi maanantaina Ylelle, että lapsiin tai kouluihin keskittyminen rajoitus- ja tartunnantorjuntatoimissa, eli koronan hallinnassa, ei ole ylipäänsä avain siihen, että suuria tartuntamääriä pystyttäisiin taittamaan.

Tiistaina pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä linjasikin, ettei lasten ja nuorten harrastustoimintaa pidä keskeyttää. Se suositti Etelä-Suomen aluehallintovirastolle, että lasten ja nuorten ohjattu harrastustoiminta saisi jatkua.

”Lasten ja nuorten harrastusten sulku on plus–miinus-rajaamistoimi”

HUSin vt. toimitusjohtaja, erikoislääkäri ja pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän jäsen Markku Mäkijärvi ei näe lasten ja nuorten harrastusten rajoittamista tehokkaana.

– Minun maailmassani lasten ja nuorten harrastusten sulku on plus–miinus-rajaamistoimi. En ole varma, ylittävätkö sen terveyshyödyt siitä koituvat yhteiskunnalliset haitat, Mäkijärvi sanoi (siirryt toiseen palveluun) Helsingin Sanomille.

Lapsille ja nuorille on koronatartunnoista ollut keskimäärin vähän haittaa.

– Tarttuva se on, mutta nyt sen voi saada melkein mistä vain, Mäkijärvi totesi Helsingin Sanomille omikronmuunnosta tarkoittaen.

Markku Mäkijärvi ei näe lasten ja nuorten harrastusten rajoittamista tehokkaana. ”Jos kaikilla keinoilla lähdetään madaltamaan hyökyaaltoa, se on yksi keino, mutta vain yksi keino muiden joukossa”, Mäkijärvi sanoi Helsingin Sanomille.

Myös ymmärrystä löytyy

Varsinais-Suomen pandemiaryhmän puheenjohtaja, johtajaylilääkäri Mikko Pietilä kertoi (siirryt toiseen palveluun) Helsingin Sanomille odottavansa lasten harrastuksista perusteellista keskustelua. Hän totesi, ettei rajoituksista ole tulosssa läpihuutojuttu.

Sekä Pietilä että Pohjanmaan pandemiaryhmän puheenjohtaja, sairaanhoitopiirin johtaja Marina Kinnunen toivoivat kuitenkin, että pelkkien rajoitusten haitoista meuhkaamisen sijaan pitäisi myös pohtia sitä, kuinka vaikea koronatilanne tällä hetkellä oikeasti on.

Esimerkiksi Pohjanmaalla pandemiaryhmä keskusteli viime viikolla lasten harrastuksista ja totesi, että jos koulut olisivat menneet etäkouluun, olisi myös harrastukset kannattanut keskeyttää.

– Mielestäni tässä pitää painaa myös sen, että ei voi vain kaikkea arvioida pandemian silmälasit päässä. Kokonaisuutta ja vaikutuksia lapsiin ja nuoriin pitää arvioida, Kinnunen huomautti, mutta lisäsi alueen tautitilanteen olevan vaikea.

Etelä-Pohjanmaalla toivotaan kovempia rajoituksia

Etelä-Pohjanmaan koronayhteistyöryhmä Nyrkki toivoi maanantaina yhä kovempia kiristyksiä maakunnan koronarajoituksiin.

– Nyrkki suosittaa aluehallintovirastoa sulkemaan tiloja Etelä-Pohjanmaalla tammikuun ajaksi, sanoi päivystyksen toiminta-aluejohtaja, osastonylilääkäri Raimo Jokisalo.

Jokisalo toivoo, että aluehallintovirasto tekee Etelä-Pohjanmaalle uusia tiukennuksia loppuviikosta. Sulku tarkoittaisi liikunta- ja virkistystilojen sulkua, myös esimerkiksi lasten ryhmäharrastamista.

Viime viikolla Etelä-Pohjanmaalla todettiin yli 1 200 uutta tartuntaa. Peräti neljännes otetuista näytteistä oli positiivisia.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto päätti viime viikon lopussa uusista kulttuurin ja vapaa-ajan palvelujen linjauksista. Helsingin kaupungin hallinnoimat sisäliikuntatilat ja uimahallit ovat suurelta yleisöltä suljettuina 24.1.2022 saakka. Kuva: Lehtikuva

Myös Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylitarkastaja Oona Mölsä huomautti, että aluehallintovirastot ovat oman alueensa epidemiatilanteen asiantuntijoita. Mölsä tosin puhui tuolloin kuntosalien sulkemisesta, joka koskettaa aikuisia, ei suoranaisesti lapsia ja nuoria.

Kuntosalit suljettiin ympäri Suomea joulukuussa, vaikka THL on arvioinut (siirryt toiseen palveluun), että yksilöurheiluun tai liikuntaan käytettävät sisätilat kuuluvat vähäisen riskin tilanteisiin. Tartuntariski sisäliikuntatiloissa on kategoriassa 1 eli pieni riski. Myös väestöön leviämisen potentiaali on kategoriassa 1 eli pieni (alle 5 jatkotartuntaa).

– THL:n riskinarviotaulukko on esimerkinomainen. Siinä yksilöurheiluun käytettävät sisäliikuntatilat on arvioitu matalan riskin tiloiksi. Kuntosaleja taulukossa ei mainita erikseen. Esimerkiksi HUS-alueella tilanne on arvioitu niin, että kaikki tilat oli välttämätöntä sulkea 58 g -pykälän mukaan, Mölsä kertoi Ylelle.

STM pehmensi koronaministeriryhmän sanamuotoja

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) lähetti tiistaina ohjauskirjeensä hätäjarrumekanismin tehostamistoimenpiteistä kunnille, sairaanhoitopiireille ja aluehallintovirastoille. Osa ohjeista koskee lapsia ja nuoria.

– Epidemiatilanteen vaikeusasteen johdosta tartuntatautiviranomaisia ohjataan ja suositellaan arvioimaan ja ottamaan arvion mukaisesti käyttöön myös lasten ja nuorten harrastustoimintaan kohdistuvat em. rajoitukset sisätiloissa, kirjeessä sanotaan.

Sanamuoto on siis pehmeämpi kuin viime perjantaina koronaministeriryhmän suosituksissa, kun perhe- ja peruspalvelu­ministeri Krista Kiuru (sd) sanoi, että koko Suomessa alueita ohjataan ottamaan käyttöön kaikki tilarajoitukset ja niiden tulisi koskea myös lasten ja nuorten harrastustoimintaa.

Muun muassa opetusministeri Li Andersson (vasemmalta), sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen sekä ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Kari kuuluvat kaksitoistahenkiseen koronatyöryhmään, joka nimitettiin joulukuun lopussa. Kuva: Janina Orjasniemi / Valtioneuvoston kanslia / Lehtikuva

Tiistaina saatiin jo osviittaa tulevasta.

Pääkaupunkiseudun lisäksi ainakin Pirkanmaan ja Varsinais-Suomen pandemiaryhmät ilmoittivat tiistaina Helsingin Sanomien mukaan (siirryt toiseen palveluun), että ne suosittelevat lasten ja nuorten harrastustoiminnan jatkumista. Samalla kannalla ovat Helsingin Sanomien mukaan Etelä-Karjalan ja Pohjois-Pohjanmaan ryhmät.

Iltalehden mukaan (siirryt toiseen palveluun) Pohjois-Suomessa ja Lapissa lasten harrastukset jatkuisivat normaalisti.

Ainakin Satakunnassa, Lounais-Suomessa, Itä-Suomessa sekä Länsi- ja Sisä-Suomessa Iltalehden mukaan päätösharkinta on vielä käynnissä.

Yle Urheilu pyysi tiistaina hallituksen koronaministeriryhmältä kommenttia rajoitussuosituksen perusteluista.

Lue lisää:

Source Link yle.fi