Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_408f72a81b838d2668f6e74239e39c2d, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Asunto-osakkeen tietojen siirtoa voi kiirehtiä – ruuhka uhkaa jättää osakkaita yhtiökokouksen ulkopuolelle – Uutisalue

Asunto-osakkeen tietojen siirtoa voi kiirehtiä – ruuhka uhkaa jättää osakkaita yhtiökokouksen ulkopuolelle

Varsinkin pieniä taloyhtiöitä puuttuu vielä uudesta osakerekisteristä. Joillakin asunnonomistajilla voi olla jo kova kiire saada tietonsa rekisteriin.

Asunto-osakeyhtiöiden piti siirtää osakeluettelonsa Maanmittauslaitoksen sähköiseen huoneistotietojärjestelmään viime vuoden loppuun mennessä. On kuitenkin pieni joukko asuntoyhtiöitä, joissa siirto on vielä tekemättä.

Osasyynä tähän on Maanmittauslaitoksen ruuhka, jonka vuoksi käsittelyajat ovat venyneet kuukausien mittaisiksi. Siksi Maanmittauslaitos pyytääkin yksittäisiä asunnonomistajia lykkäämään osakekirjan sähköistämistä ainakin useammalla kuukaudella. Omistajilla on kymmenen vuotta aikaa sähköistää osakekirjansa.

Yksittäiselle asunnonomistajalla saattaa joissakin tapauksissa silti olla kova kiire. Jos asunto on juuri vaihtanut omistajaa ja yhtiökokous on koittamassa, tulee uudelle omistajalle pulmia, sillä hänen tietojaan ei välttämättä vielä ole rekisterissä. Tällöin osallistuminen yhtiökokoukseen ja äänestäminen estyvät, koska pelkkä kauppakirja ei anna näihin oikeutta.

Tällaisessa tapauksessa Maanmittauslaitos kehottaa uutta omistajaa pyytämään valtakirjan vanhalta omistajalta. Valtakirja oikeuttaa uuden omistajan osallistumaan yhtiökokoukseen ja äänestämään siellä.

Oman asiansa käsittelyä voi poikkeustapauksessa myös kiirehtiä. Tällainen poikkeustilanne voi olla, jos omat oikeudet esimerkiksi remontin aloittamiseen tai yhtiökokoukseen osallistumiseen ovat vaarantumassa. Maanmittauslaitoksen mukaan yksittäiset, perustelluista syistä kiirehdityt hakemukset ratkaistaan nopeimmillaan jopa muutamassa päivässä.

Maanmittauslaitoksen huoneistotietojärjestelmästä vastaava johtaja Janne Murtoniemi kertoo Ilta-Sanomille, että 93 prosenttia Suomen 90 000 taloyhtiöstä on tähän mennessä siirtänyt osakekirjansa uuteen järjestelmään.

– Käytännössä valtaosa yhtiöistä on jo siirtynyt uuteen järjestelmään. Jäljellä on enää ihan satunnaisia yhtiöitä, Murtoniemi sanoo.

Jäljellä olevissa korostuvatkin juuri pienemmät yhtiöt eli rivitalo- ja paritaloyhtiöt sekä yhtiömuotoiset omakotitalot.

Aiemmassa järjestelmässä taloyhtiön osakeluettelon ylläpidosta vastasi taloyhtiön hallitus tai isännöitsijä. Osakkailla puolestaan on ollut paperinen osakekirja.

Maanmittauslaitos otti vuoden 2019 alusta käyttöön huoneistotietojärjestelmän. Taloyhtiöiden piti siirtää osakeluettelonsa tähän sähköiseen järjestelmään viime vuoden loppuun mennessä.

Siirrosta vastaa pienemmissä taloyhtiöissä hallitus ja suuremmissa yleensä isännöitsijä. Maanmittauslaitoksen havaintojen mukaan ammattimaisesti isännöidyissä, isommissa yhtiöissä siirrosta on jo enimmäkseen huolehdittu.

Maanmittauslaitos on ruuhkien purkamiseksi palkannut lisää väkeä ja siirtänyt työntekijöitä myös muilta osastoilta purkutyöhön.

Source Link is.fi