Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_f62996c5c1a4409193e313214e132d10, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0

Warning: Cannot modify header information - headers already sent in /home/u4578291/uutisalue.news/wp-content/plugins/wp-rocket/inc/classes/Buffer/class-cache.php on line 157
Katso taulukoista, miten veron­kiristykset purevat – osa menettää satoja euroja vuodessa – Uutisalue
Banner Before Header

Katso taulukoista, miten veron­kiristykset purevat – osa menettää satoja euroja vuodessa

Veronmaksajain Keskusliiton laskelmista selviää, mitä arvonlisäveron nosto sekä eläkkeiden ja palkkojen veronkiristykset merkitsevät erituloisille kansalaisille.

Hallitus päätti kehysriihessään korottaa yleistä arvonlisä­veroa 1,5 prosenttiyksikköä 24 prosentista 25,5 prosenttiin. Veronmaksajain Keskusliitto on laskenut, miten veronkorotukset näkyvät erituloisten arjessa.

Kuten oheisesta taulukosta näkyy, alvin korotus leikkaa esimerkiksi keskituloisen 4 000 euroa kuukaudessa tienaavan palkansaajan nettoansioiden ostovoimaa arviolta 210 eurolla vuodessa.

Hyväpalkkaisen 7 000 euroa kuussa ansaitsevan ostovoima leikkautuu 320 euroa ja alle keskipalkkaisen 2 500 euroa tienaavan 150 euroa vuodessa.

Ruuan alv on yleistä verokantaa alempi, 14 prosenttia. Se pysyy ennallaan makeisia lukuun ottamatta. Niiden alv nousee 14 prosentista 25,5 prosenttiin. Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps) sanoi tiedotustilaisuudessa, että korotus koskee karkkeja ja suklaata.

Purran mukaan arvonlisäveroa on tarkoitus korottaa jo tänä vuonna.

Jo aiemmin hallitusohjelmassa linjattu, että alennetut 10 prosentin arvonlisäkannat nostetaan 14 prosenttiin. Korotus ei koske sanoma- ja aikakauslehtiä.

Lue lisää: Hallitus korottaa makeisveroa rajusti – myös tupakan verotus kiristyy

Lue lisää: Hallitus nostaa arvonlisäveroa – katso, miten käy sohvan, älypuhelimen ja t-paidan hinnan

Eläkeläisten verotusta hallitus kiristää yli 1 875 euroa kuussa tienaavien eläkeläisten osalta. Takuueläke on jo ennestään veroton, eikä muutos koske sitä.

Eläketulon verotuksen kiristys kohdistuu 23 000–57 000 euroa vuodessa eläkettä saaviin.

Alla olevasta taulukosta ilmenee, että 2 000 euroa eläkettä saavan verotus kiristyy 18 euroa vuodessa päätöksen vuoksi. 3 000 euron eläkkeessä korotus on 231 euroa ja 4 000 euron eläkkeessä 510 euroa.

Yli 57 000 euron vuosieläkettä saavat maksavat raippaveroa.

– Eläkeläisten raippavero eli eläketulon lisävero on jo ennestään ylimääräinen kiristys hyvää eläkettä saavien verotuksessa, Veronmaksajain Keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen huomauttaa tiedotteessa.

Hänestä hallituksen nyt lanseeraama uusi tuplaraippavero eli verotuksen lisäkiristys keskieläkettä suuremmilla eläketuloilla on täysin perusteeton.

Lue lisää: Hallituksen päätökset iskevät eläkeläisiin – näillä tuloilla verotus kiristyy

Hyvätuloisten ansiotulojen progressio kiristyy, kun hallitus jättää kahdessa ylimmässä asteikkoluokassa indeksitarkistukset tekemättä ensi vuonna. Tämä koskee vähintään 88 000 euroa vuodessa ansaitsevia palkansaajia.

Tupakka- ja virvoitusjuomaverot nousevat ja väkevät alkoholijuomat sidotaan indeksiin eli alkoholiverotus kiristyy.

Polttoaineiden hinnat nousevat alv-korotuksen vuoksi. Käytännössä se syö aiemman bensiinin valmisteveron alennuksen. Polttoaineiden hinnat koostuvat verottomasta hinnasta, valmisteverosta ja arvonlisäverosta. Arvonlisävero kannetaan valmisteverollisesta hinnasta.

Lue lisää: Hallitus kiristää arvonlisä­verotusta – näin se vaikuttaa bensan pumppu­hintoihin

Veronkiristysten osuus on Lehtisen mielestä kehysriihen sopeutuksissa yllättävän ja tarpeettoman suuri.

– Miljardin euron alv-kiristys tuntuu tässä tilanteessa raskaasti kaikkien suomalaisten lompakossa. Pysähtyminen viimeistään yleisen pohjoismaisen tason eli 25 prosentin kohdalla olisi ollut järkevää, hän arvioi.

– On kuitenkin hyvä, että ruoka, lääkkeet ja muut alennetun alvin piirissä olevat tuotteet ja palvelut jätetään tällä kertaa rauhaan, hän jatkaa.

Hallituksen toimet sopeuttavat Suomen taloutta noin kolmella miljardilla eurolla. Siitä suunnilleen puolet on veronkorotuksia ja puolet menoleikkauksia.

Kehysriihi järjestetään joka kevät. Siinä hallitus tarkastelee julkista taloutta lähivuosina. Tällä kertaa sen tarkastelu koski vuosia 2025–2028.

Source Link is.fi