Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_8a2c7688a6e91f2e8a28edf2893c5b34, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Bellingcat: Näitä valheita Venäjä yrittää nyt levittää Butshasta – Uutisalue

Bellingcat: Näitä valheita Venäjä yrittää nyt levittää Butshasta

Tutkivan journalismin sivusto Bellingcat on julkaissut kattavan katsauksen tapoihin, joilla Venäjällä pyritään valehtelemaan Butshan kaupungin joukkomurhasta.

Kaupungista vetäydyttyään Venäjän armeija jätti jälkeensä kammottavan näyn, lukuisia ukrainalaisia siviilejä oli ammuttu kuoliaiksi kaupungin kaduille. Satojen siviilien kerrotaan kuolleen sinä aikana, kun kaupunki oli Venäjän armeijan valloittamana.

Sunnuntaina Venäjän ulko- sekä puolustusministeriöt julkaisivat lausunnon, jossa Butshasta julkaistuja järkyttäviä kuvia kutsuttiin huijaukseksi.

– Kuvat ja videot Butshasta ovat jälleen yksi huijaus, länsimaiselle medialle lavastettu produktio ja provokaatio Kiovan hallinnolta, lausunnossa luki.

”Yksikään paikallinen asukas ei ole kärsinyt väkivaltaisista teoista”, luki Venäjän ulkoministeriön julkaisemassa Telegram-julkaisussa. Tämä lausuma oli lisätty ”faktat” -otsikon alle. Ulkoministeriö väitti myös, että siviilit saivat kulkea kaupungissa rauhassa Venäjän pitäessään sitä hallussaan.

Maanantaina Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov väitti ulkoministeriön löytäneen esimerkkejä väärennetystä videomateriaalista. Lisäksi Kremlinin lehdistösihteeri Dimitri Peskov väitti, että tapahtumien väitetty aikajana ei täsmää syytöksiin.

Maanantai-iltana Suomen aikaan New York Times julkaisi satelliittikuvia, jotka näyttävät osan ruumiista maanneen kaduilla jopa viikkojen ajan.

Valhe vetäytymispäivästä

Yksi Venäjällä levitetyistä valheista on maan armeijan väitetty vetäytymispäivä kaupungista. Ulkoministeriön lausunnossa väitettiin venäläissotilaiden vetäytyneen kaupungista 30. päivä maaliskuuta, neljä päivää ennen ensimmäisiä todisteita sotarikoksista.

Bellingcatin artikkelissa kuitenkin huomautetaan, että venäläismediassa oltiin puhuttu maan joukkojen taistelleen Butshassa vielä ensimmäinen päivä huhtikuuta. Butshan kaupunginvaltuuston sihteeri Taras Sharavsky oli julkaissut samana päivänä videon Telegramissa, jossa hän kertoi ukrainalaisjoukkojen taistelevan kaupungissa venäläisjoukkojen kanssa ja kaupungin olevan yhä venäläissotilaiden hallussa.

Ensimmäiset Butshan ruumiiden täyttämiltä kaduilta kuvatut videot ovat niin ikään huhtikuun ensimmäiseltä päivältä, kumoten Venäjältä esitetyt väitteet videotodisteiden tulleen julki vasta neljä päivää vetäytymisen jälkeen. Telegramissa ja Twitterissä perjantai-iltana jaetut videot kaupungin kaduilla makaavista ruumiista on kuvattu huhtikuun ensimmäisenä päivänä, Bellingcat kertoo.

Valhe liikkuvasta kädestä

Venäjän ministeriöt ovat koittaneet käyttää joitain Butshassa kuvattuja videoita todisteina siitä, että maassa makaavat ruumiit liikkuisivat. Yhdellä videolla ulko- ja puolustusministeriöiden mukaan nähdään kättään liikuttava ruumis. BBC:n toimittaja Shyan Sardarizadeh kumosi väitteen, osoittaen, että auton tuulilasissa on selkeästi vesipisara tai tarha, joka luo vääristävän efektin liikkuessaan ruumiin ohi.

Lisäksi videota, jota väitetään todisteeksi ruumiin käden liikkumiseksi, on editoitu. Myös auton taustapeilissä väitetään näkyvän liikkuva ruumis, mutta kyseessä on Sardarizadehin mukaan yksinkertaisesti peilin luoma vääristymä, jonka voi nähdä myös peilissä näkyvissä rakennuksissa.

Lisäksi molemmista siviileistä, joiden väitetään liikkuneen videoilla, on olemassa valokuvia, jotka näyttävät siviilien kuolleen.

Source Link is.fi