Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_55efc9ef17fe068bb31c7275603b58f7, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Biden kipuilee Saudi-Arabian kanssa – suunnitteilla vierailu maahan, jota presidentti on kuvannut hylkiövaltioksi – Uutisalue

Biden kipuilee Saudi-Arabian kanssa – suunnitteilla vierailu maahan, jota presidentti on kuvannut hylkiövaltioksi

Yhdysvaltojen presidentin Joe Bidenin arvioidaan vierailevan Saudi-Arabiassa ensi kuussa. Tämän olisi Bidenilta täyskäännös suhtautumisessa liittolaismaahan, jonka ihmisoikeuksia hän arvosteli ankarasti vain muutama vuosi sitten.

– Laitamme heidät [Saudi-Arabian] maksamaan hinnan ja teemme siitä hylkiövaltion, joka se itse asiassa jo on, julisti Joe Biden demokraattisen puolueen presidentinvaalikampanjan tv-väittelyssä vuonna 2019, kun hän vastasi MSNBC:n toimittaja Andrea Mitchellin kysymykseen.

Lausunto oli ankara Yhdysvaltojen ikiaikaisesta liittolaismaasta Saudi-Arabiasta, mutta siihen oli vakava syykin.

Saudi-Arabia oli murhauttanut toimittaja Jamal Khashoggin lokakuussa 2018 konsulaatissaan Istanbulissa. Khashoggi oli hakeutunut turvaan Yhdysvaltoihin, jossa hän kirjoitti Washington Postiin kriittisiä kolumneja Saudi-Arabian tosiasiallisesta johtajasta Muhammad bin Salmanista.

Yhdysvaltain tiedusteluorganisaatioiden mukaan julman paloittelumurhan oli määrännyt itse kruununprinssi bin Salman.

Ihmiset osoittivat mieltään Saudi-Arabian konsulaatin edessä Istanbulissa lokakuussa 2020, kun Jamal Khashoggin murhasta oli kulunut kaksi vuotta.
Ihmiset osoittivat mieltään Saudi-Arabian konsulaatin edessä Istanbulissa lokakuussa 2020, jolloin Jamal Khashoggin murhasta oli kulunut kaksi vuotta.Tolga Bozoglu / EPA

Valkoinen talo antaa ymmärtää, nyt että Bidenin vierailu Saudi-Arabiaan on työn alla, mutta mitään ei ole vielä vahvistettu.Vierailuun latautuu johtajien henkilökohtaisia näkemyseroja ja pitkä liuta maailmanpolitiikan ajankohtaisia kiistoja.

Pari viikkoa sitten Bidenin matkan ajankohdaksi arvioitiin kesäkuun loppua.

Muutama päivä sitten yhdysvaltalaismedialle vuodettiin viranomaistietoja, että matka järjestyisikin joskus heinäkuussa. Biden kävisi samalla Israelissa ja yhdistäisi matkaan Persianlahden yhteistyöneuvoston CCC:n huippukokouksen ja tapaisi samalla alueen muidenkin öljyntuottajamaiden johtajia, kirjoittavat NBC ja CNN.

Biden: Yhdysvaltojen ihmisoikeuslinja pitää

– En aio muuttaa kantaani ihmisoikeuskysymyksistä, mutta Yhdysvaltain presidenttinä tehtäväni on luoda alueelle rauhaa. Jos siihen pystyn, siihen pyrin, vastasi Biden viime viikolla toimittajan kysymykseen siitä, kuinka presidentti voisi vierailla hylkiövaltiossa.

Jo pian virkaan astuttuaan 2021 Biden täsmensi lausuntoaan Saudi-Arabiasta. Biden sanoi, että Yhdysvallat pitää Khashoggin murhaan syyllisinä kaikki ihmisiä kyseisessä organisaatiossa, mutta ei itse kruununprinssiä.

Bidenin mukaan USA ei hänen tietääkseen ole koskaan rangaissut tai eristänyt liittolaismaansa valtiojohtajaa, kirjoittaa Washington Post.

Saudi-Arabian Crown prince Mohammed bin Salman.
Kruununprinssi Muhammad bin Salmanin hallinto valvoo tarkkaan sosiaalisen median viestejä ja niiden lähettäjiä.AOP

Yhdysvallat haluaa saudit Venäjän vastaiseen rintamaan

Presidentti Bidenillä on kaksi syytä neuvotella kasvotusten Saudi-Arabian johtajan kanssa: Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja Yhdysvaltain välivaalit loppuvuodesta.

Venäjän vastaiset pakotteet alkoivat nostaa polttoaineiden hintoja ympäri maailman ja vauhdittaa myös Yhdysvaltain inflaatiota.

Venäjän öljyn tilalle maailmanmarkkinoille olisi saatava pitkäaikaisesti uutta tuotantoa. Öljynviejämaiden järjestö Opec on päättänyt lisätä tuotantoa heinä-elokuuksi 648 000 barrelilla päivässä, mutta tämä on lyhytaikainen apu.

Yhdysvaltojen ja lännen kannalta tärkeää olisi, että arabimaat sitoutuisivat pitkäaikaiseen pumppausmäärien nostoon.

Öljyn lisätuotanto olisi merkittävä ja selkeä toimi Venäjää vastaan.

Yhdysvalloissa pidetään marraskuussa välivaalit, ja Valkoisessa talossa toivotaan, että polttoaineiden hintapiikit tasautuvat ennen sitä.

Yhdysvalloissa hinnat nousevat jo yli kahdeksan prosentin vauhdilla. Demokraateilla ei ole siis varaa heikentää äänestäjien luottamusta puolueeseen ja sen johtamiskykyyn.

Saudi-Arabia on kuitenkin jo vuosia satsannut investointeihin myös Venäjällä, sillä saudienkin öljyvarat alkavat hiipua. Uutta energiaa se on hakemassa Venäjän arktisilta alueilta maakaasun tuotannosta. Investoinneista kertoi Ylelle vuonna 2019 Saudi-Arabian silloinen energiaministeri Khalid al-Falih.

Sitoutuminen Venäjän vastaisiin pakotteisiin ei siis ole Saudi-Arabialle helppo ratkaisu.

Haalaripukuinen työntekijä seisoo öljyputken vieressä
Saudi-Arabian valtiollisen öljy-yhtiön Saudi Aramcon työntekijä Abqaiqin öljykentällä Saudi-Arabiassa 12. lokakuuta 2019.AOP

Saudi-Arabia taistelee alueellisesta herruudesta Iranin kanssa

Saudi-Arabia on taitava pelaaja Yhdysvaltoja vastaan, vaikka liittolaisista onkin kyse.

Kuviot ovat monimutkaisia. Molemmat valtiot joutuvat koko ajan miettimään suhdetta Iraniin. Presidentti Bidenin hallinto haluaa Iranin takaisin ydinohjelmasopimukseen, josta presidentti Donald Trump irrotti Yhdysvallat vuonna 2018.

Saudi-Arabialle Iranin paluu kansainväliseen yhteistyöhön merkitsisi vakavaa alueellista uhkaa. Saudien kannalta tilanne helpottui, kun Trump eristi Iranin uudelleen. Neuvottelut ovat yhä jumissa.

Jos Iran pääsisi kansainvälisestä eristyksestä, se pystyisi tuottamaan huomattavat määrät öljyä maailmanmarkkinoille, tasaamaan hintapaineita ja samalla painostamaan Venäjää.

Sopu voi alkaa Jemenin sodan lopettamisesta

Saudi-Arabia liittolaisineen alkoi vuonna 2015 pommittaa Jemeniä ja tuhota siellä Iranin tukemia huthikapinallisia. Jemenin sodassa on kyse Iranin yrityksestä vahvistaa asemaansa Arabian niemimaalla, Saudi-Arabian naapurina.

Presidentti Bidenin hallinto on tehnyt selväksi, että nyt jo seitsemän vuotta jatkunut Jemenin kriisi olisi saatava ratkaistuksi, jotta suhteet lämpenisivät uudelleen.

Bidenin hallinto todisti omaa muutoshaluaan ja poisti Jemenin huthikapinalliset terroristilistalta, jonne Trump oli ne liittänyt.

Yhdysvaltojen painostus on tuottanut tulosta. Jemenin sodassa alkoi huhtikuun alussa tänä vuonna tulitauko, jota jatkettiin kahdella kuukaudella kesäkuun alussa. Jemenistä on nyt avattu muun muassa lentoyhteydet Jordaniaan ja Egyptiin.

Ihmisoikeusjärjestöt vastustavat Bidenin matkaa

Presidentti Bidenin Saudi-Arabian matkasuunnitelmien vuotaminen julkisuuteen nostatti heti vastalauseita mediassa, ihmisoikeusjärjestöissä ja jopa demokraattipuolueessa.

Kommenteissa sanotaan, että perinteidensä mukaisesti Yhdysvallat jälleen laittaa etusijalle öljyn saatavuuden.

Edesmenneen toimittaja Khashoggin työnantaja, Washington Post, kirjoittaa pääkirjoituksessaan, että Bidenin on silti käytävä läpi ihmisoikeudet liittolaismaan ylimmän johdon kanssa.

Saudi-Arabian kruununprinssi  Mohammad bin Salman Valkoisessa talossa yhdessä presidentti Donald Trumpin kanssa 14.maaliskuuta 2017.
Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammad bin Salman tapasi presidentti Donald Trumpin Valkoisessa talossa maaliskuussa 2017. Michael Reynolds / EPA

Ehkä nämä ovat syitä, jotka viivyttävät Bidenin matkajärjestelyjä.

Presidentti Trumpin linja oli suoraviivainen. Trump teki presidenttinä ensimmäisen ulkomaanvierailunsa juuri Saudeihin. Trump solmi yli sadan miljardin dollarin kaupat yhdysvaltalaisten asejärjestelmien myymisestä.

Kun Biden aloitti presidenttinä tammikuussa 2021, hän alkoi ensi töikseen purkaa Trumpin sopimuksia. Osa perutuista kaupoista kytkeytyi Jemenin sotaan.

Lue lisää:

Maailman öljymarkkinoiden umpisolmu: hinnat ovat taivaissa, mutta lisäöljyn saaminen vaatisi länsimailta sarjan ulkopoliittisia nöyryytyksiä

CIA uskoo Saudi-Arabian kruununprinssin antaneen käskyn toimittaja Khashoggin murhaan

Trump allekirjoitti jättimäiset asekaupat Saudi-Arabiaan

Tulitauko on pitänyt – Jemenin pääkaupungista nousi ensimmäinen kaupallinen lento liki kuuteen vuoteen

Saudi-Arabian energiaministeri Ylelle: Saudit tulossa mukaan Venäjän arktisen alueen maakaasuntuotantoon

Source Link yle.fi