Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_f4cf84518ecf607361e0581df1e12a4e, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Boris Johnson voitti äänestyksen luottamuksesta – tiukka tulos ei näytä hyvältä – Uutisalue

Boris Johnson voitti äänestyksen luottamuksesta – tiukka tulos ei näytä hyvältä

Boris Johnsonin ura Britannian pääministerinä ja konservatiivien johdossa oli lähellä päättyä maanantai-iltana, kun puolueen kansanedustajat äänestivät hänen kohtalostaan.

Boris Johnson voitti lopulta äänestyksen äänin 211–148. Johnsonin luottamuksesta äänesti yhteensä 359 kansanedustajaa. Niin ikään 58 prosenttia äänesti Johnsonin luottamuksen puolesta. Sir Graham Brady julisti myöhään illalla Suomen aikaa, että pääministerillä on konservatiivipuolueen luottamus.

Äänestys alkoi suljettujen ovien takana kello 20.

Johnson saa voiton myötä ”turvakortin” vuodeksi. Tuona aikana parlamenttiryhmä ei voi uudestaan äänestää hänen erostaan nykyisten sääntöjensä mukaan. Independentin mukaan on joka tapauksessa kyse Johnsonin ”lopun alusta” voitonkin myötä – erityisesti näin tiukka tulos ei näytä Johnsonille hyvältä.

– Kyseessä on paljon suurempi osuus kansanedustajista, jotka yrittävät heittää hänet ulos kuin ne, jotka halusivat lytätä Theresa Mayn luottamusäänestyksen yhteydessä. Ja hän oli poissa puolessa vuodessa, BBC:n politiikan toimittaja Chris Mason kirjoittaa.

Vuonna 2018 silloinen pääministeri Theresa May joutui samaan konservatiiviryhmän äänestykseen, jonka hän voitti, Johnsonia suuremmin lukemin. Tuolloin 63 prosenttia äänesti Mayn puolesta. May kuitenkin erosi seuraavana vuonna hävittyään parlamentissa Brexit-eroon liittyvissä äänestyksissä. Boris Johnson nousi hänen tilalleen.

– (Johnsonin) kannattajat sanovat, että tilanne on nyt hyvin erilainen – mutta tämä äänestys tarkoittaa, että asia ei katoa, BBC:n Mason arvioi.

Financial Timesin politiikan toimittaja huomauttaa twiitissään, että Johnsonin luvut ovat Mayn lisäksi huonommat kuin myös Margaret Thatcherin vuoden 1990 ja tätä seuranneen John Majorin vuoden 1995 luottamusäänestyksissä. Näistä Thatcher jätti virkansa.

Äänestykseen päädyttiin, kun vähintään 54 konservatiiviryhmän jäsentä oli jättänyt tätä koskevan kirjeensä nk. 1922 komitean puheenjohtajalle Graham Bradylle. Tämä ylitti 15 prosentin vaaditun kynnyksen. Itse äänestyksessä Johnsonin erottamiseen olisi vaadittu kuitenkin 180 konservatiiviedustajan äänet.

Johnsonia on hiertänyt kuukausia jatkunut ”partygate”. Tiukkojen koronasulkujen aikana pääministerin virka-asunnossa järjestettiin välillä juhliksi riistäytyneitä tapaamisia, jotka rikkoivat koko maata koskevia sääntöjä.

Johnson on jo saanut itse sakot tähän liittyen, mutta kieltäytynyt eroamasta. Hiljan julkistettu kabinettisihteeri Sue Grayn laatima virkamiesraportti asiasta pahensi hänen tilannettaan.

Johnson on ensimmäinen Britannian pääministeri, jonka on todettu rikkoneen lakia.

Johnsonilta puuttuu kuitenkin kunnon seuraajaehdokas. Johnsonin vahvimpana seuraajaehdokkaana pidetty valtiovarainministeri Rishi Sunak sai myös partygate-sakot ja on vaikeuksissa lisäksi perheensä muiden verosotkujen vuoksi. Myös ulkoministeri Liz Truss on mainittu, mutta kaikki eivät ole hänestä vakuuttuneita.

Asiaa mutkistaa vielä se, että myös työväenpuolueen johtajaa Keir Starmeria tutkitaan samankaltaisesta koronasääntöjen rikkomisesta. Starmerin tapauksessa on kyse vain yhdestä mahdollisesta joukkoruokailusta kampanjamatkalla, kun Johnsonin juhlia taas oli useita.

Starmer on kuitenkin ilmoittanut eroavansa työväenpuolueen johdosta, jos saa sakot. Tämä lisää Johnsonin paineita.

Pääministerin luvaton biletys on saanut hänen suosionsa romahtamaan sekä kansan että omiensa keskuudessa. Johnsonin kannalta huonoimman mielipidemittauksen mukaan jopa 55 prosenttia konservatiivipuolueen jäsenistä haluaa johtajansa vaihtoon.

Markkinatutkimuskeskus YouGovin mukaan Britannian kansalaisista jopa 60 prosenttia haluaa Johnsonille potkut. Vain 27 prosenttia haluaa pitää hänet virassaan.

Illan äänestystulosta ei siis voi pitää läpihuutojuttuna Johnsonin jatkon kannalta. Esimerkiksi The Times kirjoitti ennen äänestyksen julkistamista, että asemansa säilyttämiseksi konservatiivipomo tarvitsisi laajan kannattajien enemmistön.

Se, että Johnsonia vastustaa yli 40 prosenttia hänen parlamenttiryhmästään, kertoo selkeästi konservatiivipuolueen sisäisestä jakaantumisesta. Hänen asemansa puolueensa johdossa on siis heikko.

Source Link is.fi