Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_06226518da849be0f7ef7c3a4d5345f0, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Boris Johnsonin Intia-vierailulla riittää työsarkaa – uusi kauppasopimus, Intian Venäjä-myönteisyys ja maahanmuutto – Uutisalue

Boris Johnsonin Intia-vierailulla riittää työsarkaa – uusi kauppasopimus, Intian Venäjä-myönteisyys ja maahanmuutto

Britannian pääministeri Boris Johnson on päättänyt kaksi päivää kestäneen valtionvierailunsa Intiaan.

Vierailun aikana Johnson tapasi pääministeri Narendra Modin, jonka Venäjä-myönteinen linja Ukrainan sodan aikana on herättänyt arvostelua.

Modin johtama Intia ei ole tuominnut Venäjän sotatoimia ja on pitänyt Venäjän puolia muun muassa YK:ssa.

Taustalla ovat Intian tiiviit suhteet Venäjään, joka muun muassa toimittaa Intialle enemmän aseita kuin yksikään muu valtio.

Britannia on lisäksi ilmaissut huolensa siitä, että sen Intiaan viemä teknologia päätyy Venäjän aseisiin huolimatta länsimaiden teknologian vientikiellosta Venäjälle.

Ennen vierailua Johnson sanoi yrittävänsä kääntää Intian kelkkaa, mutta Intian ulkoministerin Harsh Vardhan Shringlan mukaan Johnson ei painostanut Intiaa asian suhteen.

Britannia haluaa jättimäisen kauppasopimuksen Intian kanssa

Britannian mukaan ensisijainen syy valtiovierailulle oli neuvotella uudesta brexitin jälkeisestä kauppasopimuksesta Britannian ja Intian välille.

1,38 miljardin asukkaan Intia on valtava potentiaalinen markkina Britannian tuotteille ja palveluille, ja kauppasopimus olisi merkittävä voitto kotimaassaan skandaaleissa ryvettyneelle Johnsonille.

Tällä hetkellä Britannia tuo Intiasta enemmän kuin se vie maahan, mikä johtuu osaltaan Intian säätämistä tuontitulleista, jotka esimerkiksi henkilöautojen osalta saattavat nousta jopa sataan prosenttiin tuotteen arvosta.

Paljon kertoo se, että Britannian vienti oli suurempi pieneen Belgiaan kuin mitä se oli maailman toiseksi väkirikkaimpaan Intiaan.

Intia on kuitenkin esittänyt sopimuksen ehdoksi sen kansalaisten pääsyn Britannian työmarkkinoille.

Johnson on suhtautunut Intian vaatimuksiin varovaisen myönteisesti, mutta tietyin ehdoin.

– Sen kyllä sanon, että meidän pitää jotenkin hallita maahanmuuttoa, hän sanoi tiedotustilaisuudessa Intiassa.

Kaivinkoneen päälle kiipeäminen herättää arvostelua

Johnson on kotimaassaan poliittisen myrskyn keskellä hänen järjestettyään juhlia pääministerin virka-asunnolla koronarajoituksien ollessa vielä voimassa.

Skandaaleilta ei Johnson säästynyt Intiassakaan.

Boris Johnson tervehtii kaivinkoneesta.
Boris Johnson kiipesi kaivinkoneen päällä vierailleessan JCB:n tehtaalla Vadodarassa 21. huhtikuuta.Stefan Rousseau / AFP

Vieraillessaan brittiläisen JCB-traktorivalmistajan tehtailla pääkaupunki Delhissä, Johnson kiipesi kaivinkoneen päälle valokuvattavaksi.

Intian hallituksen turvallisuusjoukot ovat käyttäneet samoja kaivinkoneita kovaotteisesti muslimivähemmistön vastaisissa operaatioissa viime viikkoina.

Johnson tuskin tiesi millaisen myrskyn viaton valokuva voi saada aikaan.

Esimerkiksi ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internanational arvosteli Johnsonin toimia kovasanaisesti.

Lisää aiheesta:

Intia hyötyy Venäjän ahdingosta, eikä tuomitse sotaa: öljyä alehintaan ja kenties oma maksujärjestelmä pakotteiden kiertämiseen

Analyysi: Maailman katseet kääntyvät nyt Intiaan – saako Venäjä ratkaisevaa apua vanhalta kumppaniltaan?

Boris Johnsonin avustajat eroavat yksi toisensa jälkeen, epäluottamusta myös omasta puolueesta – kuohunta pääministerin ympärillä jatkuu

Source Link yle.fi