Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_a72891d441501ab37fa3c5d3dbd69898, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Britannian asevoimien komentaja kehottaa varautumaan sotaan Venäjää vastaan – Uutisalue

Britannian asevoimien komentaja kehottaa varautumaan sotaan Venäjää vastaan

Britannian siviilien täytyisi valmistautua asepalveluksen varalta, jos Venäjää vastaan syttyy sota, varoittaa Britannian asevoimien komentaja.

Kenraali Patrick Sandersin mukaan Britannian hallinnon tulisi ”mobilisoida kansakunta”. Sanders ei kannata pakollista asevelvollisuutta, mutta Britannian kansalaiset ovat hänen mukaansa nyt ”sotaa edeltävää sukupolvi”, jonka täytyy henkisesti valmistautua sotaa varten.

– Tällaiset toimet eivät ole pelkästään toivottavia, vaan välttämättömiä, sanoi Sanders keskiviikkona.

Asevoimien komentaja nosti esimerkiksi Ruotsin, joka on vahvistamassa armeijaansa. Ruotsissa maan siviilipuolustusministeri Carl-Oskar Bohlin on todennut, että maa voi joutua sotaan ja pääministeri Ulf Kristersson on todennut kansallisen turvallisuustilanteen olevan vakavin sitten toisen maailmansodan.

Viron pääministeri Kaja Kallas arvioi hiljattain Times-lehden haastattelussa, että lännellä on 3–5 vuotta aikaa valmistautua sotaan Venäjää vastaan. Norjan puolustusvoimien komentaja Eirik Kristoffersen antoi vielä tiukemman aikaikkunan: vain 1–3 vuotta.

Naton sotilaskomitean puheenjohtaja, amiraali Rob Bauer puolestaan sanoi, että myös siviilien tulisi varautua laajaan sotaan Venäjää vastaan seuraavan 20 vuoden kuluessa.

Kenraali, Sir Patrick Sanders jutteli herttuatar Camillan, nykyisen kuningattaren, kanssa Lontoossa kesäkuussa 2022. Kuva: HENRY NICHOLLS

Kenraali Sandersin mukaan Britannian asevoimien nykyinen koko on liian pieni, ja hän kehottaa myös sen modernisointiin. Sandersin mielestä Britanniassa täytyisikin kouluttaa ”kansalaisarmeija” valmiuteen maasotaan varten.

– Seuraavan kolmen vuoden kuluessa täytyisi voida uskottavasti puhua 120 000 sotilaan brittiarmeijasta mukaan lukien reservit. Mutta tämä ei ole tarpeeksi, huomautti kenraali.

– Emme ole immuuneja, ja sotaa edeltävänä sukupolvena meidän on samalla tavalla valmistauduttava, ja koko kansakunnan on sitouduttava siihen. Ukrainan sota osoittaa karusti sen, että tavalliset armeijat aloittavat sotia, mutta kansalaisarmeijat voittavat heidät.

Britannian asevoimien sanotaan olevan sotilasmäärältään heikoimmat 300 vuoteen. Kuva: Valdrin Xhemaj / AFP

Britannian pääministerin esikunnassa ei täysin ilahduttu kenraalin puheista. Pääministeri Rishi Sunakin tiedottajan mukaan pääministeri ei ole samaa mieltä kenraalin kommenttien kanssa.

– Puheet hypoteettisista skenaarioista tulevaisuuden konflikteista eivät ole hyödyllisiä, todettiin pääministerin kansliasta.

Pääministerin mukaan Britannia ei myöskään aio palauttaa asevelvollisuutta, joka maassa lakkautettiin vuonna 1960.

Pääministerin konservatiivipuolueessa on esitetty arvostelua asevoimien leikkauksia kohtaan viime vuosina. Britannian armeijan kerrotaan nyt olevan pienin 300 vuoteen.

Source Link is.fi