Warning: PHP Request Startup: open(/var/cpanel/php/sessions/ea-php82/sess_085fbeabf7b55ee2cc43ed231f3a0685, O_RDWR) failed: Disk quota exceeded (122) in Unknown on line 0

Warning: PHP Request Startup: Failed to read session data: files (path: /var/cpanel/php/sessions/ea-php82) in Unknown on line 0
Burkina Fason sotilasjuntan johtaja eroaa – vallan­kaappaus vaikuttaa onnistuneen – Uutisalue

Burkina Fason sotilasjuntan johtaja eroaa – vallan­kaappaus vaikuttaa onnistuneen

Burkina Fason sotilasjuntan johtaja Paul-Henri Sandaogo Damiba on ilmoittanut eroavansa tehtävästään välttääkseen väkivaltaisuuksien jatkumisen maassa perjantaina ilmoitetun vallankaappauksen jälkeen. Asiasta kertovat muun muassa uutistoimistot Reuters ja AFP.

Vielä lauantaina Damiba sanoi, ettei hänellä ollut aikomusta luopua vallasta. Hän vetosi tuolloin vallankaappausta yrittäviin sotilaisiin, jotta nämä ”tulisivat järkiinsä”.

Damiba suostui eroamaan tietyin edellytyksin. Lehdistötilaisuudessa julkistetun sopimuksen mukaan vallankaappauksen tehnyt asevoimien kapteeni Ibrahim Traore on suostunut muun muassa takaamaan Damiban ja häntä tukeneiden sotilaiden turvallisuuden sekä noudattamaan Länsi-Afrikan alueelliselle blokille annettuja lupauksia perustuslaillisen hallinnon palauttamisesta Burkina Fasoon heinäkuuhun 2024 mennessä.

Vallankaappauksen tehneiden sotilaiden mukaan Damiba syrjäytettiin maan turvallisuustilanteen heikkenemisen ja ”epäonnistuneen johtajuuden” vuoksi.

Reutersin tietojen mukaan Damiba on poistunut maasta. Damiba nousi itse valtaan tammikuussa vallankaappauksen myötä. Tuolloin sotilasjuntta syrjäytti Burkina Fason presidentin Roch Marc Christian Kaboren, jota niin ikään syytettiin epäonnistumisesta jihadistien kukistamisessa.

Traore sanoi aiemmin, että järjestystä ollaan palauttamassa maahan päiviä kestäneiden väkivaltaisten mielenosoitusten ja taisteluiden jälkeen. Ranskan suurlähetystöön on kohdistunut hyökkäyksiä.

Armeija on jakautunut vallankaappauksen jälkeen useisiin ryhmiin ja monet sotilaat näyttävät hakevan tukea Venäjältä entisen siirtomaavallan Ranskan vaikutusvallan hiipuessa.

Traoren hallinto kehotti ihmisiä lopettamaan hyökkäykset Ranskan suurlähetystöä vastaan. Suurlähetystö joutui mielenosoittajien kohteeksi sen jälkeen, kun eräät armeijan upseerit olivat sanoneet Damiban piilottelevan Ranskan sotilastukikohdassa ja suunnittelevan vastahyökkäystä.

Ranskan ulkoministeriö on kiistänyt väitteet.

Sunnuntaina annetun lausunnon mukaan Traore toimii Burkina Fason presidenttinä, kunnes siirtymäkauden siviili- tai sotilaspresidentti nimitetään tulevina viikkoina.

Burkina Fason pääkaupunki Ouagadougou oli sunnuntaina enimmäkseen rauhallinen aiemmin viikonloppuna käynnistyneiden levottomuuksien jälkeen.

TURVATTOMUUS on lisääntynyt Burkina Fasossa viimeisen vuosikymmenen aikana, sillä islamistisiin äärijärjestöihin al-Qaidaan ja Isisiin yhteyksiä omaavat ryhmät ovat saaneet jalansijaa Länsi-Afrikan Sahelin alueella, johon Burkina Fason pohjoisosat kuuluvat. Äärijärjestöjen edustajat ovat tappaneet alueella tuhansia ihmisiä.

Lisäksi lähes kaksi miljoonaa ihmistä on joutunut siirtymään pois kotiseudultaan ulkomaisten joukkojen ja YK:n rauhanturvaajien läsnäolosta huolimatta.

Äärijärjestöjen edustajat ovat miinoittaneet teitä, piirittäneet kaupunkeja, tuhonneet vesilaitoksia ja estäneet välttämättömien tarvikkeiden kuljetuksia Burkina Fason yhä eristäytyneempiin pohjois- ja itäosiin.

Vallan vaihtumisista huolimatta väkivaltaisuudet ovat jatkuneet.

Source Link is.fi