Banner Before Header

Dagens Nyheter: Pimeä venäläinen vakoilukone yllätti kesken sotaharjoituksen Itämerellä

Venäläiskoneet lensivät Dagens Nyheterin (DN) mukaan torstaina Itämerellä Gotlannin saaren keskustaajaman Visbyn pohjoispuolella.

Alueella on parhaillaan käynnissä vuosittainen Baltops-harjoitus, johon osallistuu Yhdysvaltain, Naton, Suomen ja Ruotsin joukkoja ja aluksia. Mukana on muun muassa Tukholmassa hiljattain vieraillut yhdysvaltalaisalus USS Kearsage, jolla on tärkeä rooli harjoituksessa. Myös Venäjän Kalingradissa on samaan aikaan käynnissä harjoitus.

Torstaina venäläiset kiinnostuivat Baltops-harjoituksesta, lähde kertoo Dagens Nyheterille. II-20 -tyypin signaalitiedustelukone ja kaksi Su-27 -tyyppistä hävittäjää lensivät matalalla korkeudella USS Kearsagen yli todennäköisesti tarkoituksenaan valokuvata laivaa.

Koneet lensivät useaan otteeseen Visbyn lennonjohtoalueelle, jossa kaikkien saapuvien alusten täytyy ilmoittaa tulostaan. Venäläiskoneet eivät tätä tehneet, minkä vuoksi ne rikkoivat siviili-ilmailulakia ja olivat vaaraksi siviililentoliikenteelle.

Venäläiskoneet myös lensivät pimeänä. Toisin sanoen niiden transponderit eli tunnistuslaitteet olivat pois päältä, minkä vuoksi ne eivät näkyneet Visbyn lentoaseman siviilitutkissa.

Ruotsin puolustusvoimat vahvisti DN:lle, että venäläiskoneet olivat ilmassa harjoituksen yhteydessä. Puolustusvoimien mukaan kyse ei ollut ilmatilaloukkauksesta, koska koneet pysyttelivät kansainvälisessä ilmatilassa.

– Voimme vain vahvistaa, että venäläiset koneet jäivät Ruotsin aluerajan ulkopuolelle, eikä kyseessä ollut ilmatilaloukkaus, Ruotsin puolustusvoimien lehdistötiedottaja Erik Karlsson sanoi lehdelle.

Kansainvälinen Baltops 22 -harjoitus käynnistettiin Itämerellä 5. kesäkuuta. Harjoituksen tavoitteena on Suomen puolustusvoimien mukaan kehittää Yhdysvaltojen, Naton ja kumppanimaiden yhteistoimintakykyä yhteisissä ilma-, meri- ja maihinnousuoperaatioissa. 14 Nato-maan ja Ruotsin lisäksi harjoitukseen osallistuu joukkoja myös Suomesta.

Jutun otsikkoa ja leipätekstiä korjattu 11.6. kello 14.55 Toisin kuin jutussa aiemmin kerrottiin, kyseessä ei ollut ilmatilaloukkaus, sillä venäläiskoneet eivät tunkeutuneet Ruotsin ilmatilaan.

Source Link is.fi